Pretraga

Prosvjed na prvi dan škole: Ministarstvo žurno izmijenilo odluku koje je naštetila učenicima s teškoćama u razvoju

A- A+

Neugodno su iznenađeni ostali roditelji učenika s teškoćama u razvoju, kada su tijekom prošle školske godine vidjeli propis Ministarstva znanosti i obrazovanja kojom je određen novi način sufinanciranja individualnog prijevoza djece s posebnim potrebama. Tom odlukom sredstva su im prepolovljena, a nekima i trostruko manja, a unatoč najavi ministrice Divjak, izmjena odluke do jutros nije stupila na snagu. Zbog toga je u Đakovu na prvi dan nastave održan mirni prosvjed roditelja djece s invaliditetom, a već danas u popodnevnim satima Ministarstvo je obajvilo novu odluku o sufinanciranju njihova prijevoza.

Screenshot: HRT

Otprilike duplo manje sredstava od kraja prošle školske godine za sufinanciranje prijevoza učenika s teškoćama u razvoju dobili su njihovi roditelji. Odlukom ministarstva sufinanciran im je prijevoz samo u dva smjera (kuća-škola), umjesto dosadašnja četiri (kuća-škola-kuća-škola). Tako bi u praksi roditelji trebali sačekati da završi nastava jer im povratak kući i ponovno vraćanje u školu nije plaćeno. Zbog toga su roditelji učenika OŠ Vladimir Nazor iz Đakova prošloga tjedna najavili prosvjed na današnji prvi dan škole.

Izdvojeni članak

531 osoba s invaliditetom zbog nemara Ministarstva ostaje bez asistenta!

Ministrica je o tome bila informirana pa je još u petak kazala kako roditelji mogu biti mirni jer će sporna odluka biti izmijenjena već tog prošlog petka.

– Taj problem je uočen i radi se na promjeni odluke i već danas će odluka biti izmijenjena i ja vjerujem na veselje i roditelja i djece. I u tom smislu mislim da nema potrebe za prosvjedom nego ja svima želim jedan dobar početak nove školske godine i učenicima i njihovim roditeljima, kazala je pred novinarima u subotu ministrica Blaženka Divjak.

Kako sporna odluka do jutros nije izmijenjena, đakovački su roditelji najavljeni prosvjed i održali, izvijestio je HRT.

– Ja sam roditelj njegovatelj, vozim dijete svaki dan, imam 19 kilometara do škole. Znači ja ga dovezem u školu, vratim se kući, ponovno idem po njega u školu i vraćam se kući. Na dan tako prijeđem gotovo osamdeset kilometara. Mjesečno to ukupno bude, primjerice u svibnju je bilo, oko 1.700 kilometara. Za taj peti mjesec ja sam dobila 773 kune. Inače smo dobivali 1.500 kuna. Ja znači za tih 1.700 kilometara nemam dovoljno 770 kuna, kazala je za HRT majka Mirjana Žuljević dodavši kako bi prema postojećoj odluci Ministarstva roditelji završetak nastave trebali čekati pred školom, što je nemoguće.

Organizatorica prosvjeda kaže kako su njihovi zahtjevi stigli do Ministarstva, a ionako lošu situaciju dodatno otežava i činjenica da putni trošak kasni i po tri ili četiri mjeseca.

– Konkretno, u našoj školi su 34 učenika i oni će danas svi doći ovdje na prosvjed. Ministrica je u petak najavila da će hitno donijeti novu odluku, međutim u subotu se jako lijepo obratila učenicima poželjevši im sretan odlazak u školu, ali djeci s teškoćama se nije obratila, nije donijela službeno rješenje, kazala je za HRT organizatorica prosvjeda Ana Petrović, dodavši kako će učenici krenuti u školu tek kada se njihovi zahtjevi i službeno ispune.

Nakon prosvjeda, na službenim su stranicama Ministarstva osvanule dvije nove odluke vezane uz sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca i osnovnoškolaca s teškoćama u razvoju. Prema njima će se prijeđeni broj kilometara obračunavati tako da se broj kilometara od kuće do škole i natrag pomnoži s dva. Nove i službene odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja možete vidjeti u dokumentima koji slijede.

[scribd id=357984579 key=key-xUsys8olCUP8afX1Zr7d mode=scroll]

[scribd id=357984604 key=key-GGKPVcKQSwdgfqQuTq4G mode=scroll]