Pretraga

Provjerite kojim gradovima ne trebate iću u kratku posjetu, a koji su najisplativiji za brze obilaske

A- A+

Putovanja su odmor za tijelo, a osobito dušu za mnoge ljubitelje lutanja svijetom. Postoje različite vrste putovanja, a ljudi se za iste odlučuju u skladu sa svojim budžetima. Pošto su oni rijetko veliki i bogati za mnoge od nas, svi se snalazimo na svoje načine te putujemo kako i gdje nam financijske mogućnosti dozvoljavaju. Ako se odlučite za kratka putovanja, evo u koje gradove ne trebate ići jer će vas dobrano lupiti po džepu i koje su destinacije financijski prihvatljivije.

stephenlursen.blogspot.com

Većina će, osobito onih koji rade, uvijek pokušati ‘ukrasti’ dan, dva ili tri, nešto pospajati s vikendom te dobiti nekoliko slobodnih dana, a da pritom ne moraju dirati dane godišnjeg odmora koji se redovito čuvaju za dugo planirana putovanja i odmore. Neki će tih nekoliko dana iskoristiti za izležavanje kod kuće, neki će otići na neki izlet u blizini, a neki bi možda ipak posjetili malo udaljeniju destinaciju, makar na nakratko.

Izdvojeni članak

Tips ‘n’ tricks za putovanja sa studentskim budžetom

Najskuplji gradovi na kratke staze

Obično se radi o posjetima razvikanim metropolama poput koje turisti nakratko posjete i iskoriste za šoping te obilazak glavnih znamenitosti. Prema specijaliziranom turističkom portalu Tripadvisor gradovi koji su najskuplji za kratak posjet zrakoplovom su London, Pariz i New York.

Naime, prosječan trošak jednog noćenja, taksija, obroka i pića u tim trima gradovima iznosi od 377 eura u Londonu do 364 eura u New Yorku, naravno preračunato u dolare. U deset najskupljih gradova za kratke izlete smjestili su se još i Stockholm, Oslo, Zuerich, Kopenhagen, Helsinki, Toronto i Sydney.

Ako u ova tri najskuplja grada i uspijete naći jeftiniji smještaj poput hostela ili privatnog smještaja, ako ne koristite taksije već podzemne željeznice, nešto ćete i uštedjeti, no na hranu i piće ćete potrošiti podosta novaca, a jesti morate.

Izdvojeni članak

Video: Putovanja na koja morate otići u 20-ima

Najjeftiniji gradovi za brzinske obilaske

Ipak, koliko god nas europske metropole privlačile, postoje i dvostruko jeftiniji glavni gradovi koje bi svakako trebalo posjetiti i otkriti. O ove tri najskuplje metropole znamo gotovo sve, dok o zemljama poput Južne Afrike, Bugarske ili Egipta te o njihovim glavnim gradovima ne znamo niti upola toliko.

Po podacima koje je prikupio Tripadvisor, najjeftiniji u navedenoj kategoriji su vijetnamski Hanoj sa 111 eura i indonezijska Džakarta sa 115. U deset najjeftinijih ušli su u i egipatski Šarm el Šeik, Bangkok, Sofija, Cape Town, Mumbai, Kuala Lumpur, Prag i Budimpešta.

Putujete li iz Hrvatske, najbliže od ovih jeftinijih destinacija svakako su Prag i Budimpešta koje se itekako isplati posjetiti te su idealni za kratke posjete. Cijene su pristupačne, sadržaja za mlade je pregršt, a noćni život bogat.