Pretraga

Tips ‘n’ tricks za putovanja sa studentskim budžetom

A- A+

Htjeli biste putovati, a nemate love? Postoje načini kako uz malu žrtvu i puno snalažljivosti to možete i učiniti sa svojim skromnim studentskim budžetom. Savjeti koje vam donosimo plod su vlastitog iskustva i provjereno funkcioniraju.

Mnogi studenti tijekom svojih fakultetskih dana sanjaju putovanja. Ipak pritisnuti lošijom financijskom situacijom rijetko kada takvo nešto ostvare u praksi. Najveća prepreka uglavnom nije to da spomenuta populacija nema novca uopće već da ga nema dovoljno kako bi mogli sebi priuštiti aranžmane u agencijama ili pak platiti skupe letove i hotelske smještaje.

Za biti turist zaista treba novca, ali ukoliko ste spremni biti putnik postoji jeftinije rješenje za onaj čudni osjećaj u prsima koji vas tjera na lutanja. Naime, kako prije tako i sada u modernom dobu možete vidjeti svijeta sa svojim studentskim budžetom, samo naravno to zahtjeva malo više truda i odricanja no za prave globetrottere to ne bi trebao biti problem.

Izdvojeni članak

Gdje i kako možete volontirati te besplatno putovati svijetom

Letovi za male pare i besplatan prijevoz preko Facebooka

Često najveći trošak za sve putnike je upravo transfer do odredišta. Ovaj je faktor posebno važan u slučajevima dalekih putovanja ili pak odlazaka na lokacije koje nisu dostupne kontinentalnim putem već je potrebno letjeti.

Upravo cijene letova su posljednjih desetak godina postale pristupačnije običnim smrtnicima. Razlog leži u niskobudžetnim aviokompanijama koje nude prijevoz s nešto manje komfora, ali zato po iznimno niskim cijenama. Najpoznatije među njima su irski Ryanair, španjolski Vueling i britanski Easyjet. Ukoliko ste iznimno sretne ruke za neke destinacije mjesto u avionu možete pronaći već po cijeni od 17 eura dok su uobičajene cifre prilično povoljnih 50 eura.

Za duža putovanja možete napraviti kompromis pa izabrati nešto duže vrijeme između presjedanja te uštedjeti po koju kunu. Naime, čak i ako vam se dogodi da morate noćiti na aerodromu, uz dobru pripremu i malo dobre volje, to ne mora biti tegoba već lijepo iskustvo.
Osim toga nešto jeftiniju ponudu kombiniranih letova s presjedanjima vam mogu omogućiti i tražilice poput eDreamsa koji za vas odabiru najpovoljnije kombinacije od mjesta A do mjesta B.

Izdvojeni članak

Aplikacije koje morate skinuti na svoje mobitele pred putovanje

Što se drugih oblika putovanja tiče, valja istaknuti kako se po Europi po prilično niskim cijenama mogu naći aranžmani i kombinirane karte za vlakove. Koristeći Eurorail Pass možete zbilja dobro proći ako želite na kružno putovanje Starim kontinentom.
Za one zaista prave avanturiste tu je uvijek dobro staro stopiranje (budite oprezni ako se odlučite za ovu opciju) i Facebook grupe u kojima tražite ljude koji putuju automobilom na istu destinaciju pa dijelite troškove goriva.

Hosteli i couchsurfing

Sa smještajem je situacija slična kao i s prijevozom. Ukoliko žrtvujete malo ugodnosti cijene će strmoglavo pasti. Do sad i oni najneinformiraniji znaju kako je vrlo isplativo prenoćiti u hostelu no još uvijek dio populacije nije upoznat sa sve popularnijim couchsurfingom.

Nerijetko se događa da oni najbolji hosteli budu bukirani preko cijele godine što vam onda ne ostavlja puno izbora. Idete ili u mnogo skuplje hotele ili pak u hostelski smještaj vrlo loše kvalitete. S takvim se problemom najčešće putnici namjernici susreću u manjim, ali ipak turističkim gradovima.

Rješenje je prilično jednostavno. Spavajte na nečijem kauču. Couchsurfing je koncept u kojem putem internetske stranice pronalazite ljude koji su vas spremni udomiti na neko kratko vrijeme ustupajući vam svoj kauč. Besplatno je, a možete naći zbilja zanimljive nove ljude. Bitno je naglasiti da dobro proučite profil osobe koja vas želi udomiti (da izbjegnete luđake), ali i onih koje ste vi spremni primiti u svoj dom.

Alternativni načini putovanja

Izdvojeni članak

Hrvatski studenti vole putovati, ali ipak to rijetko rade

Osim klasičnog putovanja i lutanja diljem Europe i svijeta za male pare možete iskoristiti i neke druge opcije. Ovdje neću pričati o studentskim razmjenama, već o drugom obliku projekata EU. Posljednjih godina i u Hrvatskoj sve su popularniji odlasci na Youth in Action programe te Training Course akcije. Riječ je o projektima koje sponzorira EU, a kordinira Agencija za mobilnost preko NGO sektora i organizacija poput Hrvatske udruge mladih te mnogih drugih.

Pronađete li projekt ili razmjenu koja vas zanima aplicirate na istu i ukoliko budete odabrani osiguran vam je višednevno sudjelovanje na interkulturalnim eventima diljem Europe. Ono najbolje je da vam je u tom slučaju osiguran potpuno besplatan smještaj i hrana, a plaćate svega 30 posto transporta. Izvrsna je to prilika da upoznate ljude iz raznih država, naučite nešto, ali i gotovo besplatno posjetite neku zemlju.

Druga su opcija razne volonterske udruge koje će vam nakon nekog vremena pomoći da odete u inozemstvo bez davanja ili pak uz mala sredstva.

Koristite tehnologiju

Zadnja, ali ne i najmanje bitna napomena je – koristite tehnologiju. Srećom, živite u vremenu kad je tehnologija široko dostupna i može vam olakšati život. Informacije su vam na dohvat ruke samo ako znate gdje ih tražiti.