Pretraga

Još jedan faks mijenja model nastave: ‘Više ne postoji mogućnost održavanja na daljinu’

A- A+

Među fakultetima koji su do sada održavali nastavu hibridno, dakle djelomično uživo, a drugim dijelom online, je i Fakultet organizacije i informatike. S tog fakulteta priopćili su kako zbog upute HZJZ-a prema kojoj se ukidaju mjere na fakultetima, više ne postoji mogućnost održavanja nastave na daljinu. Za studente su osigurali prijelazno razdoblje, a svi se u klupe vraćaju 21. ožujka.

Ilustracija: Unsplash

Još je u prosincu Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI) donio odluku da će se predavanja na tom fakultetu i u ovom, ljetnom semestru održavati hibridno te će nastava biti primarno održavana kontaktno. No, nekoliko dana nakon početka semestra, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ukinuo je mjere za fakultete osim nekih temeljnih higijenskih, poput nošenja maski, obveze redovitog čišćenja prostora i slično. Nakon toga je i Agencija za znanost i visoko obrazovanje upozorila fakultete da se svi oblici nastave trebaju održavati uživo, prema izdanim dopusnicama, te da za izvođenje online nastave treba ishoditi posebnu dozvolu.

S FOI-a su obavijestili studente da će se, sukladno novim preporukama HZJZ, nastava od 21. ožujka 2022. godine provoditi u kontaktnom obliku u dvoranama.

Izdvojeni članak
Ekonomski fakultet u Zagrebu

Studenti se vraćaju u klupe, ali ne ovaj mjesec: Ekonomskom produljen rok za povratak na nastavu uživo

– S obzirom da su preporuke donesene nakon početka ljetnog semestra, a nastava je planirana u skladu s tada važećim mjerama, bit će potrebne određene izmjene zbog prelaska na kontaktnu nastavu. U preporukama je navedeno da se visokoškolska nastava izvodi na klasičan, kontaktan način, kao nastava uživo, uz prisutnost nastavnika i studenata na visokom učilištu. Ukidaju se sve mjere i preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije COVID-19, a osnovne epidemiološke mjere ostaju na snazi, pri čemu posebno izdvajamo obavezu nošenja maski u prostorijama visokih učilišta. U dodatnom pojašnjenju HZJZ-a navedeno je da mogućnost cijepljenja, sadašnja epidemiološka situacija i značajke Omikron varijante uklanjaju potrebu za dodatnom kategorijom visokorizičnih studenata, no pravo na mirovanje studenskih prava ostaje. Temeljem svega navedenog više ne postoji mogućnost održavanja nastave na daljinu te više ne postoji kategorija visokorizičnih studenata, piše u obavijesti FOI-a.

Prijelazno razdoblje, zbog specifičnosti pojedinih situacija, osigurali su na dva tjedna, dodaju, kako bi ‘pojednostavili povratak i omogućili prilagodbu’.

Podsjetimo, slično je napravio i najveći, Ekonomski fakultet u Zagrebu, gdje se nastava do sada većinski održavala online. Tamošnjim studentima osigurano je prijelazno razdoblje do 1. travnja, o čemu više možete čitati ovdje.