Pretraga

Pokrenuta peticija u Zagrebu: ‘Brojni će učenici krenuti put škola i pritom biti životno ugroženi’

A- A+

Novo polugodište započet će 18. siječnja, a u kojem će obliku učenici pohađati nastavu još nije odlučeno. Put do škole, zbog posljedica jakog potresa koji je pogodio središnju Hrvatsku, mogao bi biti opasan za učenike koji pohađaju škole u središtu Zagreba, smatraju roditelji zagrebačkih učenika. Članovi Vijeća roditelja OŠ Ivan Gundulić pokrenuli su peticiju kojom traže postavljanje svojevrsnih ‘tunela’ na svim prilaznim cestama i ulicama do škola u centru Zagreba.

potres zagreb

Foto: Unsplash, Zvjezdana Balogovic

Grad Zagreb u ožujku prošle godine pogodio je jaki potres koji je uništio brojne starije građevine u središnjem dijelu grada. Do novog potresa s epicentrom kod Petrinje došlo je krajem prosinca, a to, uz sva naknadna podrhtavanja tla dodatno je narušilo sigurnost zgrada u centru Zagreba.

‘Dovoljan je jači zapuh vjetra da pokrene crijes s oštećenog krova’

– Dimnjaci, atike, zabatni zidovi, štukature oštećenih zgrada zasipaju ulice i ceste Donjega grada i predstavljaju prijetnju svima koji žive, rade i kreću se gradskim središtem. 18. siječnja 2020. počinje nastava – brojni će učenici krenuti put škola, a pritom će biti životno ugroženi. Sada je doslovno dovoljan nešto jači zapuh vjetra, naknadno podrhtavanje tla (a tlo se neprestano i već mjesecima trese), da pokrene crijep s već oštećenog krova ili ciglu s napuknutog pročelja. To bi, nažalost, moglo imati fatalne posljedice po ljudske živote, stoji u uvodu peticije koju su ovih dana pokrenuli članovi Vijeća roditelja zagrebačke OŠ Ivan Gundulić.

Njome traže da Grad učenicima čije se škole nalaze u centru grada, osigura siguran put do škole, postavljanjem zaštitnih koridora, odnosno ‘tunela’.

– Putevi do škola u središtu Zagreba (OŠ Ivana Gundulića, OŠ J.J.Strossmayera, OŠ Izidora Kršnjavog, Oš Matka Laginje, OŠ Hugo Kon, učenici dislociranih škola OŠ Dr.Ivana Merza, OŠ Petra Zrinskog, zatim glazbene škole Blagoje Bersa, Vatroslav Lisinski, glazbeno učilište Elly Bašić), danas su po život opasni te smatramo kako bi, kao privremeno rješenje do sanacije oštećenih zgrada, trebalo napraviti koridore odnosno ‘tunele’ na svim prilaznim cestama i ulicama do spomenutih škola, Upravo stoga, a kako bismo spriječili moguću fatalnu nesreću zbog nemara nadležnih institucija koje nisu učinile sve što je moguće da se nesreća spriječi, zahtijevamo da se navedeni koridori počnu pripremati i graditi odmah s prvim sljedećim radnim danom kako bi barem dio njih bio spreman do početka nastave u drugom polugodištu. Paralelno s izgradnjom zaštitnih koridora (‘tunela’), tražimo inspekciju i uklanjanje svih opasnih dijelova zgrada na svim prilaznim putevima do škola u središtu grada, stoji u tekstu peticije zagrebačkih roditelja u kojoj navode i kako ne prihvaćaju ‘argument da je taj posao obveza vlasnika zgrada jer je obveza Grada briga o životu i sigurnosti građana.’

Izdvojeni članak
potres zagreb

Potres oštetio i nekoliko škola u Zagrebu, u tijeku je sanacija

Lovrić: ‘Ne vidim razloga za gradnju nekakvih tunela’

Na N1 televiziji jutros je gostovao Ivica Lovrić, pročelnik za obrazovanje Grada Zagreb. On, pak, ističe da su zagrebačke škole sigurne, te da novi potres s epicentrom kod Petrinje nije nanio značajnije štete zagrebačkim školama. Naglašava i da su u posljednjih 15 dana pregledane sve donjogradske škole.

– Svi dijelimo zabrinutost roditelja. Gradonačelnik je jučer rekao da su od 29. prosinca do dans zagrebačke službe skinule puno toga što je bilo opasno za prolaznike, a radovi će se intenzivirati do 18. siječnja. Tako smo sigurni da će svi koridori prema školama biti sigurni, rekao je Lovrić za N1 televiziju.

On je mišljenja da za tunelske koridore nema potrebe.

– Ako negdje prijeti opasnost, to će se ukloniti. Ne vidim razloga za gradnju nekakvih tunela, a i pitanje je praktičnosti, kaže Lovrić i dodaje da su već obavili i obavljaju razgovore s predstavnicima roditelja škola navedenih u peticiji.

Dodatno je otkrio kako će odluka o tome prema kojem će modelu započeti drugo polugodište biti donesena u srijedu ili četvrtak. Ako će učenici biti u učionicama u ponedjeljak, Grad Zagreb će školama preporučiti da se provode vježbe evakuacije.