Pretraga

Prvi politički obrazovni #konsenzus u Hrvatskoj: ‘Neophodno je da sve parlamentarne stranke podrže uključivanje učenika u kurikularnu reformu’

A- A+

Na današnjoj press konferenciji, portal srednja.hr predstavio je svoj prijedlog prvog političkog obrazovnog #konsenzusa u Hrvatskoj. Portal srednja.hr uputio je svim parlamentarnim političkim strankama u Hrvatskoj zahtjev za da se očituju o tome trebaju li učenici biti dio reforme obrazovanja, tko god ju provodio. Taj se zahtjev temelji na činjenici da učenici, kao dio školskog sustava, zaslužuju i mogu dati svoj doprinos u reformi kurikuluma. Srednja.hr predlaže da se učenike uključi u sastav predmetnih Stručnih radnih skupina putem javnog poziva. Njihovo sudjelovanje u radu tijela bilo bi ograničeno s neobvezujućim mišljenjem, ali s obvezom Ekspertne radne skupine da, na temelju prvog obrazovnog političkog #konsenzusa, učenički doprinos kvalitetno organizira te da on nikako ne bude samo mrtvo slovo na papiru, a učenici tek ‘ukras’ reforme.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Portal srednja.hr danas je organizirao press konferenciju na kojoj je iznio svoj zahtjev upućen parlamentarnim političkim strankama u Hrvatskoj. Prijedlog prvog političkog obrazovnog #konsenzusa predstavili su: 

• Marko Matijević – glavni urednik portala srednja.hr  

• Kaja Pavlinić – studentica FER-a, osvajačica 1. mjesta na međunarodnom natjecanju iz informatike American Computer Science League, trostruka dobitnica Oskara znanja  

• Hrvoje Kožić – maturant, viceprvak svijeta u filozofiji, međunarodni prvak u debati, šesterostruki dobitnik Oskara znanja.

Izdvojeni članak

Integritas: Varanje na ispitima korijen je korupcije u hrvatskom društvu

‘Nakon 20 godina pokušaja reformi, došlo je vrijeme i da se učenike uključi u raspravu’

Matijević je istaknuo da svi politički akteri u predizbornim kampanjama stavljaju naglasak na mlade i obrazovanje te da je sada došao trenutak da potvrde taj obrazovni konsenzus i uključe mlade kao aktere u reformu kurikuluma.  

– Mladi provode najviše vremena u učionicama i s udžbenicima, a nakon 20 godina pokušaja reformi, došlo je vrijeme i da se njih uključi u raspravu. Oni na to imaju pravo, mogu dati svoj doprinos, a na politici je da ih podrži i pusti da se njihov glas iz učionica proširi dalje, rekao je Matijević. 

Srednja.hr predlaže uključivanje učenika srednjih škola u sastav predmetnih Stručnih radnih skupina na jednak način kao i sve ostale članove – putem javnog poziva i jasnih kriterija. Sudjelovanje učenika bilo bi ograničeno s neobvezujućim mišljenjem, ali s obvezom Ekspertne radne skupine da, na temelju prvog obrazovnog političkog #konsenzusa, učenički doprinos kvalitetno organizira te da on nikako ne bude samo mrtvo slovo na papiru, a učenici tek ‘ukras’ reforme.  

Važnost uključivanja učenika u reformu istaknula je i Kaja Pavlinić, studentica FER-a i trostruka dobitnica Oskara znanja. 

– Mladima se rijetko daje glas i najčešće drugi govore u naše ime te nagađaju što nam je potrebno i s kojim se problemima suočavamo. Izrada kvalitetnog kurikuluma i općenito poboljšanje obrazovnog sustava mora se dići iznad svih politika i podjela koje još uvijek zauzimaju najveći dio medijskog prostora. Iz tog razloga smatram da je neophodno da sve parlamentarne stranke podrže uključivanje učenika u reformu, tko god ju vodio. Radilo bi se o uspješnim učenicima koji iskazuju aktivnost i stručnost u svojim područjima. Oni kroz svoj put, koji nerijetko uključuje mnoga natjecanja, prepoznaju nedostatke sustava i načine na koje se znanje može modernizirati i efikasnije prenijeti, kazala je Pavlinić.

Izdvojeni članak

Maturant Hrvoje svjetski je viceprvak u filozofiji: ‘Obrazovni sustav radi protiv učenika’

Kandidati bi morali biti srednjoškolci, a prednost bi imali oni koji su sudjelovali na državnim natjecanjima

Kandidati koji bi se prijavljivali na javni poziv za Stručne radne skupine morali bi biti učenici srednjih škola, a prednost bi imali kandidati koji su sudjelovali na državnom natjecanju iz predmetnog kurikuluma za koji se prijavljuju. Uz životopis i motivacijsko pismo, trebali bi priložiti osobni prijedlog razvoja predmetnog kurikuluma za koji se prijavljuju te kontakte dvije osobe koje mogu potvrditi reference učenika.  

Maturant Hrvoje Kožić, viceprvak svijeta u filozofiji te šesterostruki osvajač Oskara znanja kazao je kako se s prijedlogom portala srednja.hr odmah složio jer mu je u reformi bilo problematično što je princip koji se inače poštuje u demokraciji, a to je da oni koji se odluka izravno tiče o njoj i odlučuju, ovoga puta zanemaren.  

– Mislim da je jedino smisleno da su učenici koji su primatelji te nastave, zaista mogu odrediti kako ta nastava treba izgledati. Čini mi se da je ovo korak u pravom smjeru koji zaista može doprinijeti, ne samo tome da nastava bude bolja za učenike, nego da se konačno počne učenike i mlade pitati o nečemu, jer će se onda možda na iznenađenje mnogih vidjeti da mi nismo samo mladi ljudi koje nije briga ni za što i samo želimo da se u školi radi ono što ide nama na ruku. Zato mi se čini da je ovo hvalevrijedna inicijativa, kazao je Kožić. 

Za kraj, Matijević je naglasio kako bi ovaj projekt trebao polučiti to da mladi na neki način preuzmu odgovornost te kako je vrijeme da politika prepozna da su i mladi bitni akteri procesa koji se tiče upravo njih. Portal srednja.hr parlamentarne je političke stranke zamolio da se očituju do 15. srpnja 2017. godine, a sljedeći je korak zatražiti podršku studentskih i srednjoškolskih predstavničkih tijela te ravnatelja škola diljem Hrvatske.

Zahtjev Političkim Strankama – Prvi Politički Obrazovni #Konsenzus u Hrvatskoj by srednja.hr on Scribd

https://www.scribd.com/embeds/352518310/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-pPiF9ZWYz8Ka6iWvS1TC&show_recommendations=true
https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fsrednja.hr%2Fvideos%2F1304297622952632%2F&show_text=0&width=225