Pretraga

Rad preko učeničkog servisa: Zarađuje se i po 10.000 kuna, ali neke škole morale su pokretati ovrhe

A- A+

U vrijeme zimskih, proljetnih i ljetnih praznika učenici srednjih škola mogu raditi s ugovorom koji izdaje učenički servis. Za učlanjenje maloljetni učenici trebaju pisanu suglasnost svog skrbnika, a noćni rad dopušten je samo punoljetnima. Kontaktirali smo nekoliko učeničkih servisa diljem Hrvatske, odakle nam kažu kako je ove godine porastao broj izdanih ugovora. Uz to, prosječna satnica za koju su učenici radili slična je minimalnoj studentskoj, pa su oni koji su radili više uspjeli zaraditi i po 10.000 kuna.

učenički servis

Foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Učlanjenje u učenički servis i rad učenika, posebice ljeti, sve je popularnije. Mnoge tvrtke, trgovine, a posebno ugostitelji traže upravo učenike za ispomoć i rad. Zbog koronavirusa proteklih je godina izdano nešto manje učeničkih ugovora, ali zato ove godine u nekim učeničkim servisima koje smo kontaktirali raste broj članova. Iako minimalna učenička satnica ne postoji, zarada učenika po satu slična je minimalnoj studentskoj satnici.

Zbog neplaćanja pokreću se ovrhe

Najveći učenički servis u Hrvatskoj, Tehničke škole Zagreb, broji više od 10.000 članova te taj broj, kažu nam, stalno raste. Prošle školske godine porastao je interes redovitih učenika za rad, a prosječni iznos satnice je oko 30 do 35 kuna. Najtraženiji su razni pomoćni poslovi u trgovinama i skladištima te oni u ugostiteljstvu. Najviše učlanjenja početkom je ljetnih praznika, a postoje i slučajevi u kojima poslodavci ne izvršavaju svoje obveze te se tada ovaj učenički servis obraća inspekciji rada ili se služe sredstvima prisilne naplate.

U učenički servis Pomorske škole Split, koji pokriva 31 srednju školu na području Splitsko-dalmatinske županije, u prošloj se školskoj godini učlanilo 1.128 učenika, što je za 400 učenika više nego ranije godine. Izdano je 2.289 ugovora te je to rast od 72 posto u odnosu na školsku godinu 2020./21. Prosječna zarada učenika u tom servisu bila je 3.638 kuna, a prosječna satnica 35,34 kune. To je za 5,34 kuna više nego u pretprošloj godini. Najtraženiji su konobarski i pomoćni poslovi, pranje plovila i rad u trgovini, dok je najviše učlanjenja u lipnju.

Kako nam kažu iz učeničkog servisa Pomorske škole Split, također imaju problema s nekim poslodavcima. Došlo je do kašnjenja s plaćama učenika i zbog toga servis pokreće ovrhe. Objašnjavaju da je poslodavac nakon izdanog računa i ispunjenog ugovora dužan platiti iznos u roku od osam dana. Ako se to ne dogodi u 20 dana, poslodavca se obavještava telefonski, a nakon toga šalje se i pisani poziv za podmirenje. U slučaju daljnjeg neplaćanja, Škola pokreće ovrhu uz javnog bilježnika koji vodi postupak daljnje naplate.

Izdvojeni članak

Veliki vodič za rad preko učeničkog servisa: Provjerite koliko, kada i na kojim poslovima smijete raditi

Najviša isplata 10.000 kuna

U učeničkom servisu Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok također se povremeno javljaju problemi s kašnjenjem plaćanja i poslodavci ponekad pogrešno ispune ugovor. Također, javljaju se problemi oko nepoštivanja radnog vremena učenika i da učenici rade izvan učeničkih praznika, što nije dozvoljeno. U tom slučaju takav problem rješava inspekcija.

Članova je, kažu iz zabočkog servisa, prošle godine bilo dvostruko više nego 2020./21., njih 678. Najviše se radi u kafićima, hotelima i trgovačkim lancima. Prosječna satnica iznosi 28 kuna, a najviša isplaćena mjesečna zarada je 10.000 kuna. Najniža je 2.800 kuna.

Učenički servis Gimnazije Karlovac  prošle školske godine imao je oko 1.000 članova. Napominju da je također došlo do porasta broja članova i učeničkih ugovora. Prosječna zarada u tom je servisu 30 kuna po satu rada, što je otprilike isto kao i prošlih godina. Najtraženiji su poslovi u uslužnim djelatnostima, pomoćni konobar i pomoćni kuhar. Najviše novih članova u servis dolazi tijekom ljetnih praznika, a ovaj servis do sada nije imao nikakvih problema s poslodavcima.

Učenički servis Industrijsko-obrtničke škole Šibenik prošle je školske godine učlanio 730 učenika, dok je u školskoj godini 2020./21. to bilo 600 članova. Porastao je broj učeničkih ugovora, kao i sama zarada. Najtraženiji su poslovi slaganja robe u trgovinama, poslovi pomoćnih konobara i prodaje sladoleda, a najviše učlanjenja je u lipnju. Prošle godine nije bilo problema s poslodavcima, no problemi se znaju javljati s onima koji ne plaćaju račune te je tada servis vodio postupke prisilne naplate.