Pretraga

Rado Hrvat ide u vojnike: Svi rođeni 2001. i stariji moraju se prijaviti u vojnu evidenciju

A- A+

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) ovih dana pozvalo je sve muške osobe, hrvatske državljane rođene 2001. godine i starijih godišta, a koji dosad nisu upisani, da se radi uvođenja u vojnu evidenciju jave u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta.

Screenshot: YouTube; Ministarstvo obrane RH

Svi koji će ove godine napuniti ili su već napunili 18 godina, a koji to već nisu učinili, pozvani su na upis u vojnu evidenciju. Kako je priopćeno iz Ministarstva obrane, riječ je o zakonskoj obvezi redovitog godišnjeg upisa u vojnu evidenciju.

Izdvojeni članak
morh

Krstičević širi vojsku: Ministarstvo obrane zapošljava 200 mladih osoba, provjerite koji su uvjeti

– Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.  Na poziv za upis u vojnu evidenciju obvezni su se odazvati i hrvatski državljani koji borave u inozemstvu, a uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave, priopćili su iz MORH-a.

Dodaju, ovisno o mjestu prebivališta i zakazanom terminu, upisi u evidenciju obavljaju se u odsjecima za poslove obrane, a prilikom dolaska pozvane osobe obvezne su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.

– Svi pozvani, bez obzira jesu li dobili pojedinačni poziv ili ne, dužni su odazvati se, a eventualnu spriječenost trebaju javiti Područnom odsjeku za poslove obrane osobno ili preko roditelja ili članova uže obitelji, poručuju iz MORH-a.

Detaljnije informacije o upisima u vojnu evidenciju potražite na poveznici.

Napomenimo za kraj kako je prema članku 24. poviše spomenutog Zakona o obrani ‘osobama koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama dopušten prigovor savjesti’.