Pretraga

Raspisan natječaj za ‘braniteljske’ stipendije za srednjoškolce, dodjeljuju se u četiri kategorije

A- A+

Zaklada hrvatskih branitelja raspisala je natječaj za dodjelu potpora učenicima srednjih škola koji su djeca branitelja. Potpora iznosi 200 kuna mjesečno i dodjeljuje se za deset mjeseci školske godine.

stipendija

Foto: srednja.hr/unsplash

Otvoren je natječaj Zaklade hrvatskih branitelja za dodjelu potpore za obrazovanje učenicima srednjih škola. U natječaju mogu sudjelovati djeca smrtno stradalog ili nestalog branitelja, djeca dragovoljaca, djeca ratnih vojnih invalida, djeca ostalih branitelja koji sudjelovali najmanje 100 dana u borbenom sektoru, hrvatski ratni vojni invalid, dragovoljci i sami hrvatski branitelji iz Domovinskog rata.

Treba naglasiti da se prema Zakonu o braniteljima smrtno stradalim braniteljima smatraju i oni koji su umrli od posljedica bolesti, pogoršanja bolesti ili pojave bolesti u ratu ili, primjerice, oni koji su izvršili samoubojstvo kao posljedicu psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem.

Potpora se dodjeljuje u četiri kategorije

Kao i prošle godine, mjesečni iznos potpore tijekom redovitog srednjoškolskog obrazovanja za učenike iznosi 200 kuna, odnosno 26,54 eura nakon što to postane službena valuta u Hrvatskoj. Ovu potporu učenici će primati kroz 10 mjeseci školske godine, odnosno u razdoblju od 1. rujna do 30. lipnja u školskoj godini 2022./2023.

Stipendije se dodjeljuju u četiri kategorije:

  • Kategorija A1 – potpora za obrazovanje tijekom redovitoga srednjoškolskog obrazovanja za djecu smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Pravo na potporu za obrazovanje u kategoriji A1 može ostvariti kandidat koji udovoljava sljedećim uvjetima: ima priznat status člana obitelji smrtno stradalog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata; da je redoviti učenik srednje škole; da ne ponavlja razred; da ima prosjek ocjena za prethodni razred srednje škole, odnosno osmi razred osnovne škole najmanje 3,75; da mjesečni prihodi u prethodnoj godini po članu kućanstva ne prelaze 100% proračunske osnovice i da ne ostvaruje stipendiju koja se financira iz javnih izvora.
  • Kategorija B1 – potpora za obrazovanje tijekom redovitoga srednjoškolskog obrazovanja za izvrsnost. Pravo na potporu za obrazovanje u kategoriji B1 može ostvariti kandidat koji udovoljava sljedećim uvjetima: da je redoviti učenik srednje škole; da ne ponavlja razred; da ima prosjek ocjena za prethodni razred srednje škole, odnosno osmi razred osnovne škole najmanje 4,50; da mjesečni prihodi u prethodnoj godinu po članu kućanstva ne prelaze 100% proračunske osnovice i da ne ostvaruje stipendiju koja se financira iz javnih izvora.
  • Kategorija C1 – potpora za obrazovanje tijekom redovitoga srednjoškolskog obrazovanja za učenike slabijega socioekonomskog statusa. Pravo na potporu za obrazovanje u kategoriji C1 može ostvariti kandidat koji udovoljava sljedećim uvjetima: da je redoviti učenik srednje škole; da ne ponavlja godinu; da ima prosjek ocjena za prethodni razred srednje škole, odnosno osmi razred osnovne škole najmanje 3,25; da mjesečni prihodi u prethodnoj godini po članu kućanstva ne prelaze 60% proračunske osnovice i da ne ostvaruje stipendiju koja se financira iz javnih izvora.
  • Kategorija D – potpora za obrazovanje tijekom redovitoga srednjoškolskog obrazovanja za učenike s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama. Pravo na potporu za obrazovanje u kategoriji D može ostvariti kandidat koji udovoljava
    sljedećim uvjetima: da je redoviti učenik srednje škole, da posjeduje Rješenje o primjerenom programu obrazovanja, da mjesečni prihodi u prethodnoj godini po članu kućanstva ne prelaze 100% proračunske osnovice i da ne ostvaruje stipendiju koja se financira iz javnih izvora.
Izdvojeni članak
hrvatska kuna, novčanice i kovanica

Pitali smo studente što misle o Vladinim mjerama: ‘Povećana stipendija i dalje će biti nedovoljna za život’

Prijave do 3. listopada

Svi kandidati, pa i oni koji su potporu koristili prošle školske godine, trebaju poštom dostaviti pisanu prijavu na obrascima koji se mogu preuzeti ovdje ili u Centrima za psihosocijalnu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja, a što je još potrebno priložiti u prijavi pogledajte u dokumentu pri dnu teksta. Iz Zaklade naglašavaju da kandidat sam bira kategoriju u koju se prijavljuje odnosno može podnijeti prijavu isključivo putem jednog obrasca.

Prijave na Natječaj podnose se zaključno s 3. listopadom 2022. godine na adresu:

Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji 
Park Stara Trešnjevka 4, 10000 Zagreb
(s naznakom – Natječaj za potporu za obrazovanje)

Rezultati natječaja u obliku odluke o ostvarivanju prava na dodjelu potpore za obrazovanje bit će dostavljeni kandidatima putem pošte na adresu boravišta ili prebivališta, poručuju iz Zaklade.

U nastavku detaljno možete proučiti tekst natječaja i uputu za prijavu, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab