Pretraga

Raste broj zaraženih u zagrebačkim školama: ‘Roditelji dovode djecu na Velesajam, cijepimo starije od 12’

A- A+

U Zagrebu je jučer bilo 427 novozaraženih, a porast zaraženih posebno je vidljiv u školama, rekla je jutros dr. Tatjana Petričević Vidović s Odjela za školsku medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’. U Hrvatskoj se cijepe djeca starija od 12 godina te za sada postoje preporuke za cijepljenje onih s kroničnim bolestima, ali roditelji na Velesajam dovode i zdravu djecu.

Foto: Unsplash

U emisiji HRT-a Studio 4  jutros je gostovala Tatjana Petričević Vidović s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’, a tema je bila situacija sa zaraženima u školama te cijepljenje mlađih uzrasta. Kako je odmah na početku kazala, u Zagrebu je vidljiv porast zaraženih učenika.

– U prvom tjednu smo imali 80 novooboljelih u osnovnim školama, a 99 u srednjim, a u drugom tjednu 229 u osnovnim, a 203 u srednjim. U prva tri dana ovog tjedna imamo gotovo 100 u osnovnim i 88 u srednjim. Očito je da broj raste i ono što primjećujemo sada da se virus puno brže širi unutar razreda tako da imamo razreda da u dan-dva ima simptome i testovima potvrđen koronavirus kod 15 od 30 učenika. Delta soj se puno brže širi i tome svjedočimo, rekla je Petričević Vidović za HRT.

‘Roditelji dovode djecu na Velesajam’

Pozvala je građane na cijepljenje. Iako ono ne štiti od same infekcije, štiti, kaže, od težih oblika bolesti. U Hrvatskoj se cjepivom Pfizer i Moderna mogu cijepiti djeca iznad 12 godina sukladno preporukama regulatornih agencija i HZJZ-a.

– Za sada stručne preporuke postoje za populaciju djece koja boluju od kroničnih bolesti ili drugih stanja kojima bi COVID infekcija mogla značajno ugroziti njihovo zdravstveno stanje. Naravno, mogu se cijepiti i zdrava djeca i to vidimo, roditelji dovode djecu na Velesajam. To je ono što smo željeli vidjeti, da se zajedno cijepe roditelji i djeca, ali još uvijek i bake i djedovi koji nisu cijepljeni, rekla je Petričević Vidović za HRT.

Što se tiče cijepljenja djece starije od 12 godina rekla je kako nema preporuke masovne preporuke cijepljenja zdrave djece. Cijepljenje se može provesti individualno.

– Još nismo krenuli u masovno cijepljenje jer se još uvijek važu dobrobiti i eventualne moguće nuspojave koje su zabilježene, moram reći. To se važe, istraživanja traju i nadam se da će se nekakva odluka donijeti u dogledno vrijeme, rekla je Petričević Vidović.

Izdvojeni članak

Skok zaraženih među školarcima nakon početka nastave: ‘Važno je da se učitelji i profesori cijepe’

Kada je u razredu zaraženo dvoje ili više, čitav razred ide u samoizolaciju

Što se tiče porasta broja novooboljelih u školama rekla je kako je normalno da se djeca druže.

– Vole tjelesni kontakt, oni se svi ljube, grle iako stalno pozivamo na održavanje distance, ali naravno da je to teško. U školi se te mjere moraju provoditi. Samoizolacije je još uvijek nužna kada u razredu imamo novooboljelo dijete. Nastojimo biti što poštedniji i u samoizolaciju ide što manji broj djece. No u trenutku kada se infekcija proširi u razredu i kada imamo dva ili više oboljela djeteta onda se samoizolacija mora odrediti za cijeli razred, objasnila je Petričević Vidović za HRT.

Što se tiče cijepljenja studenata rekla je da sad njih čekaju da dođu na cijepljenje. Smatra da će i sami zaključiti da je to dobar način da zaštite svoje zdravlje, a i da si olakšaju neke normalne životne aktivnosti. Naglasila je da, iako je klinička slika kod mlađih blaža, i oni mogu razviti neke teže oblike bolesti. Petričević Vidović smatra da su djeca najveći gubitnici ove cjelokupne situacije, od načina obrazovanja do emocionalno-socijalnog razvoja.

– U početku su djeca bila ona koja su štitila starije jer nije bilo cjepiva. Sada imamo cjepivo i sada je trenutak kada bi se starija populacija trebala cijepiti i na neki način omogućiti djeci i mladima da se vrate svojem normalnom životu.

Izdvojeni članak

Počinje nastava na fakultetima, Rektorski zbor pozvao studente i zaposlenike da se cijepe

‘Ima roditelja koji čitaju nedovoljno dobre informacije’

Rekla je kako se čini sve da se ne ide na online nastavu te se nada kako će se epidemija držati u okvirima koji će omogućiti da se to ne dogodi. Komentirala je i post-covid kod djece koja nisu imala simptome tijekom bolesti.

– Bolest kod djece prolazi u većini slučajeva s blagim kliničkim tokom. Rijetke su, nasreću, komplikacije multiinflamatornog sindroma. Prate se dugi post-covidi sa simptomima malaksalosti, dugog umora, spominju se smetnje koncentracije, no za to treba još vremena i istraživanja i nadamo se da neće biti izraženijih posljedica kod djece i mladih.

O roditeljima koji imaju otpor prema cijepljenju rekla je da su to generacije roditelja koje se na sreću nisu susrele s ozbiljnijim dječjim zaraznim bolestima i mi ih zovemo nezabrinutim roditeljima.

– Oni ne shvaćaju u čemu je bit, zašto cijepiti kada nema zaraznih bolesti. A zaraznih bolesti nema baš zato jer imamo visoki obuhvat cijepljenja. No ima i roditelja koji čitaju nedovoljno dobre informacije i stvaraju loš stav prema cijepljenju. To je taj antivakserski pristup. S njima treba razgovarati, treba ima obrazložiti koje su prednosti cijepljenja, smatra Petričević Vidović, prenosi HRT.

Prema posljednjem izvještaju, u posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1.373 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 8.615. Među njima su 694 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 89 pacijenata.