Pretraga

Šestero prvašića primilo cjepivo kojemu je istekao rok trajanja: ‘Kako je to uopće moguće?’

A- A+

Šestero prvašića iz Zadarske županije u ponedjeljak je primilo cjepivo protiv dječje paralize kojemu je istekao rok trajanja. Roditelji su za to saznali tek dva dana kasnije nakon poziva liječnice.

cijepljenje

Ilustracija: Unsplash

Djeca koja su primila cjepivo za dječju paralizu kojemu je istekao rok, cijepljena su ambulanti Službe za školsku medicinu zadarskog Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, a roditelje je o situaciji dva dana kasnije obavijestila liječnica iz te službe, piše Zadarski.hr. Liječnica koja je priznala pogrešku roditeljima je rekla kako djeca ne bi trebala imati nikakve veće posljedice, ali da cjepivo neće biti dovoljno učinkovito i da bi djeca trebala biti docijepljena za mjesec dana.

– Još uvijek sam u šoku, ni sama ne znam kako se ovakve stvari uopće mogu događati. Je li moguće da netko prije cijepljenja djece nije pogledao kada mu ističe rok, rekla je jedna majka za Zadarski.hr.

Izdvojeni članak
medicinska sestra cijepi osobu

Nakon korone palo povjerenje u cijepljenje: ‘Roditelji koji ne žele cijepiti djecu čine im medvjeđu uslugu’

Majka je dodala i kako je njeno dijete u ponedjeljak navečer dobilo temperaturu iznad 39 stupnjeva, ali da je takvo stanje trajalo samo tu noć. No dva dana kasnije se među roditeljima počelo pričati kako je cjepivu istekao rok što je majka i sama uvidjela nakon što je pogledala u djetetovu knjižicu cijepljenja na kojoj se jasno vidi da je rok trajanja cjepivu istekao krajem kolovoza ove godine.

– Cjepivom za dječju paralizu kojem je rok trajanja istekao 31. kolovoza, u ponedjeljak je cijepljeno šestero djece. Riječ je o takozvanom mrtvom cjepivu što znači da djeca definitivno neće imati nikakvih nuspojava. Moguć je jedino slabiji učinak imunološkog odgovora, ali to ne znači da će djeca morati ponovno biti cijepljena, ispričala je za Zadarski.hr Nadia Cavenago–Morović, voditeljica službe za školsku i adolescentsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo u Zadru.