Pretraga

Skok zaraženih među školarcima nakon početka nastave: ‘Važno je da se učitelji i profesori cijepe’

A- A+

Nakon deset dana nastave najviše novooboljelih od koronavirusa je među mladima i to u dobi od 10 do 19 godina. Jučer od ukupno 1835 novozaraženih 20 posto činili su školarci.

Foto: Pixabay

Korona se sve više širi među školarcima, nakon deset dana od početka školske godine, najviše je oboljelih između 10 i 19 godina, piše Jutarnji list. Navode kako je od jučer 1.835 oboljelih, čak 360 školaraca bilo je pozitivno na koronavirus, odnosno 20 posto od ukupnog broja novozaraženih.

Prije dva tjedna situacija je bila drugačija, najviše oboljelih bilo je između onih u dobi od 20 i 60 godina, prenosi Jutarnji. Također, povećao se i broj oboljele djece do devet godina starosti.

Izdvojeni članak

U samoizolaciji 1.766 djece: Prvašićima prekinuli nastavu u klupama, a Škola na Trećem još nije krenula

– Za delta soj je znanstveno dokazano da se brže i efikasnije širi kako među odraslima, tako i među djecom. Naravno da je početak školske godine pridonio bržem širenju i to je bilo očekivano. Djeca su se vratila u klupe, u grupama su i u zatvorenom, rekla je dr. Andreja Ambriović Ristov s Instituta Ruđer Bošković za Jutarnji list.

Dodala je i da je dobra strana što djeca nemaju težu kliničku sliku, ali i pozvala učitelje i profesore da se cijepe.

– Važno je da se učitelji i profesori cijepe i zaštite se. Činjenica je da su djeca vrlo često asimptomatski nositelji virusa, zbog čega i učitelji mogu biti izloženi virusu, a da toga nisu svjesni. Zbog toga bi na svoje zdravlje trebali misliti oni koji se nisu cijepili, objasnil aje Ambriović za Jutarnji.

Izdvojeni članak

Capak odgovorio smiju li gradovi ukinuti maske u školama i zašto su u samoizolaciji čitavi razredi

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uoči sjednice Vlade rekao je  kako će ovo biti zahtjevna školska godina, s obzirom na na razvoj pandemije i sve većeg broja zaraženih među mlađom populacijom, na što su ga novinari pitali hoće li se vratiti online nastava.

– Zasad idemo ovako kako smo zamislili, a to je nastava u školama. Nema semafora prema kojem bi se određivalo kad će se prelaziti na online nastavu, pristupamo prilično individualno. Sad idemo s preporukom da se djeca ne stavljaju sva u samoizolaciju kad je jedno ili dvoje djece u školi bolesno, objasnio je Fuchs.

Skok zaraženih među školarcima nakon početka nastave: ‘Važno je da se učitelji i profesori cijepe’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap