Pretraga

Riječka nadbiskupija o slučaju pedofilije među skautima: Osjećajemo se odgovornim i molimo ispriku

A- A+

Iako nekadašnji 24-godišnji vođa Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije optužen da je zadovoljio pohotu nad 13-godišnjom djevojčicom nije ni svećenik ni zaposlenik Nadbiskupije niti ima kanonski mandat za djelovanje uime Crkve, iz Nadbiskupije poručuju kako se osjećaju odgovornim te od svih koji su pogođeni mole iskrenu ispriku.

ilustracija: Jomarc Cala za Unsplash

– Riječka nadbiskupija neizravno je upoznata sa slučajem optužbi za pedofiliju iznesenih protiv jedne osobe koja je povezana s nadbiskupijom, a o čemu govore i pišu mediji, te se sa svoje strane spremno stavlja na raspolaganje istražnim tijelima kako bi pomogla u istrazi, poručuju iz Riječke nadbiskupije.

Podsjetimo, nekadašnji 24-godišnji vođa Zdruga katoličkih skauta Riječke nadbiskupije optužen je da je zadovoljio pohotu nad 13-godišnjom djevojčicom, zbog čega je Županijsko državno odvjetništvo zatražilo da mu se odredi istražni zatvor.

Izdvojeni članak
policijski auto

Uhićen vođa katoličkih skauta (24): Zadovoljio pohotu nad djevojčicom (13)

Kazniti zlostavljače, a iskorijeniti zlo

Iz Nadbiskupije kažu kako neovisno o slučaju, Riječka nadbiskupija već surađuje s institucijama koje se bave zaštitom djece i tretmanom žrtava te je u suradnji sa stručnim osobama organizirala edukacije i preventivne aktivnosti, a planiraju s time i nastaviti.

– Svima je jasno da svako zlodjelo, a osobito ono počinjeno na štetu djece, zaslužuje osudu i kaznu, a žrtve posebnu brigu i zaštitu. Zato nam je od iznimnog interesa svaki takav slučaj detektirati, kako bismo mogli žrtvama pomoći, zlostavljače kazniti i iskorijeniti zlo, kažu iz Nadbiskupije.

Ipak, zbog zaštite žrtava i istrage koja je u tijeku, ne žele iznositi druge detalje o ovom slučaju.

‘Svećenici svima pogođenima stoje na raspolaganju’

Napominju kako su stručno osoblje u Obiteljskom savjetovalištu i svećenici Riječke nadbiskupije su na raspolaganju svima onima koji su pogođeni ovim slučajem te kako su spremni pomoći razgovorom, savjetom i molitvom.

– Osoba koja se sumnjiči za kaznene radnje nije zaposlenik ili službenik Riječke nadbiskupije, niti ima kanonski mandat za djelovanje u ime Crkve, ali je na neizravan način i kroz različite aktivnosti bila povezana s Riječkom nadbiskupijom. Zato se, iako nije bilo nikakvih naznaka da se ovakvo što može dogoditi, osjećamo odgovornim i od svih koji su pogođeni molimo iskrenu ispriku. Očito da je teško predvidjeti što nekoga može natjerati na zlo i da ćemo morati uspostavili dodatne mehanizme kako se slične pojave ne bi događale i kako bi se djeca u našem crkvenom okruženju mogla doista osjećati sigurnom, zaključuju iz Riječke nadbiskupije.