Pretraga

Riječka rektorica nagrađena za promicanje mirotvorstva: ‘Institucije trebaju biti angažirane’

A- A+

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija dobitnica je priznanje ‘Krunoslav Sukić’ za otvaranje suradnje akademske zajednice s društvom u procesima izgradnje, očuvanja i unaprjeđivanja mira. Nagrađena rektorica kaže kako je dužnost institucija da budu angažirane.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija | Foto: uniri.hr

Priznanjem želimo Vama i timu Centra za studije mira i konflikata u Rijeci zahvaliti i dati Vam podršku, jer potičete nadu da će mirovna nastojanja na svim razinama društva, kao i procesi učenja iz prakse, imati institucionalnu istraživačku i znanstvenu podršku, koje nam toliko nedostaju!

Tim su se riječima iz osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava obratili rektorici Sveučilišta u Rijeci Snježani Prijić Samaržiji, ovogodišnjoj dobitnici priznanja ‘Krunoslav Sukić’.

Savjet rektorice: Potrebno je učiniti sve što možeš

Izdvojeni članak

Na Sveučilištu u Rijeci pokrenut zanimljiv novi studij: Studenti će imati i stručnu praksu

Nagradili su je za vrijedan doprinos prepoznavanju potrebe te otvaranje prostora i ozračja suradnje akademske zajednice s društvom u procesima izgradnje, očuvanja i unaprjeđivanja mira.

– Kada nešto radite s dubokim uvjerenjem da je ispravno i potrebno – a to je učiniti sve što obzirom na svoju trenutnu poziciju možeš na razumijevanju i razrješavanju izvora konflikata i širenju tolerancije i nenasilja – onda je važno da dobijete potvrdu relevantnih ljudi, poručila  je rektorica Prijić Samaržija.

Istaknula je kako je počašćena dobivenim priznanjem.

– Od kada sam došla na poziciju rektorice, pokušavam realizirati davnašnju ideju da se na razini Sveučilišta osnuje institucijsku jedinicu za pitanja ljudskih prava, javne upotrebe uma radi proširenja prostora slobode i razumijevanja uvjeta mira i sukoba, naglasila je Prijić Samaržija.

Pronašli partnere diljem svijeta

Izdvojeni članak

‘Sram me hrvatske pravne znanosti i šutnje’: Prorektorica riječkog Sveučilišta komentirala slučaj plagiranja o kojemu bruji čitava država

Ispričala je kako su našli akademske partnere u Norveškoj, Irskoj, Njemačkoj, Izraelu, Južnoj Koreji, ali s Balkana, koji su im pomogli u razumijevanju da je upravo neznanje najnasilniji element u društvu.

– Institucije trebaju biti angažirane, jer imaju mogućnost doprinositi javnom dobru i  vrline javnih institucija shvaćam puno šire od učinkovitog upravljanja i ispunjavanja indikatora, pa čak i šire od ključnog posla kultiviranja kvalitete i autentičnosti akademskog rada. Civilno društvo ima svoju nezamjenjivu ulogu, javni i neovisni intelektualci su prevažni, ali i mi u institucijama moramo dati svoj javni doprinos kada je u pitanju razrješavanje neslaganja koja imaju zastrašujuće posljedice na društvo i ljude, zaključila je rektorica.

Organizatori: Želimo potaknuti i druge na širenje mira

Izdvojeni članak

Sveučilištu u Rijeci studenti dali čvrstu četvorku: Najzadovoljniji profesorima, ali ne i količinom prakse

Priznanje ‘Krunoslav Sukić’ za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljuskih prava dodijeljuje se pojedinkama i pojedincima, organizacijama, društvima,  građanskim i drugim inicijativama za pružanje otpora nasilju te njihovom zalaganju za primjenu nenasilnih metoda u rješavanju sukoba, zaštiti i promicanju ljudskih prava i mirotvorstva u lokalnoj zajednici, putem društveno angažirane umjetnosti, poticanjem društvenog,  ekumenskog i međureligijskog dijaloga, nenasilnim akcijama i drugim načinima nenasilnog društvenog djelovanja u Republici Hrvatskoj.

Dodjeljivanjem ovih nagrada i priznanja, kažu organizatori, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek želi pridonijeti vidljivosti solidarnog, dosljednog, posebno kreativnog i/ili hrabrog djelovanja pojedinaca i pojedinki u sprječavanju nasilja, umanjivanju društvenih nepravdi te građenju demokratskog društva utemeljenog na kulturi nenasilja. Zahvala za djelovanje za zajedničko dobro ohrabruje pojedince da političku moć koju kao pokrenu u korist osobnog razvoja i pozitivnih društvenih promjena.