Pretraga

‘Sram me hrvatske pravne znanosti i šutnje’: Prorektorica riječkog Sveučilišta komentirala slučaj plagiranja o kojemu bruji čitava država

A- A+

Predsjednik Odbora za etiku i znanost u visokom obrazovanju Ivica Vilibić, potvrdio prošloga tjedna kako je to tijelo donijelo mišljenje da je predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, u svom doktorskom radu nekorektno prenosio, prepričavao i sažimao tuđe tekstove, čime je prekršio Etički kodeks. Šeparović, koji je pokrenuo i tužbu za klevetu protiv Vilibića, tvrdi da Etički kodeks nije prekršio, a povukao je i pitanje ovlaštenosti Odbora oko odlučivanja o ovom slučaju. Upravo tu činjenicu prokomentirala je prorektorica Sveučilišta u Rijeci, Sanja Barić.

Screenshot: YouTube

– To što nisam stavio navodnike na citirane dijelove ne znači da sam ih plagirao, već sam sve izvore naveo u fusnotama. Imao sam gotovo 50 autora u svom doktorskom radu i baš nitko od njih nije se žalio na krađu autorskog djela. I sam Pravni fakultet napismeno mi je potvrdio da sam sve napravio prema profesionalnim standardima. Navodnici jednostavno nisu propisani, rekao je Miroslav Šeparović nakon što su gotovo svi mediji u državi objavili vijest da je prekršio je članak 8. Etičkog kodeksa u smislu nepreglednog i nepotpunog navođenja izvora, odnosno njegov stavak 3. u smislu ‘plagiranja – prepisivanja ili preuzimanja ideja, misli i riječi drugih autora’ bez navođenja izvora.

Izdvojeni članak

‘Izvrstan’ primjer studentima: Odbor za etiku ustvrdio da je predsjednik Ustavnog suda djelomično plagirao doktorski rad

Šeparovićevi pak odvjetnici tvrde da je donošenjem ovoga rješenja odbor postupio suprotno odluci Ustavnog suda u kojoj stoji da ‘Odboru nije dana ovlast da odlučuje o pojedinačnim slučajevima (predmetima) kršenja Etičkog kodeksa.’

Dodaju i kako je Šeparović za ‘svaki citat u doktorskoj disertaciji jasno i pregledno naveo izvor, označio fusnotom, navodeći ime autora, citirano djelo i stranice koje je citirao, sve sukladno standardima koji i inače postoje na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te je iz teksta potpuno jasno što su stavovi Šeparovića, a što citiranog autora, što je vrlo lako provjerljivo’, piše Index.hr.

O slučaju je putem Facebooka progovorila i prorektorica Sveučilišta u Rijeci, Sanja Barić, koja kaže kako nije sve u pravu, već je puno toga i u etici.

– Mi, profesori pravnih fakulteta, ma profesori općenito, ne bi se smjeli skrivati iza formalnih izjava tipa “ne postoje jasno propisana pravila citiranja, ne postoji jasan (pravni) akt o tome”. Zanima me samo kako onda svi pišemo radove, recenziramo radove, vodimo asistente i učimo studente… možda svi skupa ne vrijedimo ništa… ili se samo bojimo da nas se tuži, kao što se tuži one koji se nešto usude reći. Ne znam kako vi, kolegice i kolege pravni znanstvenici, ali mene je sram. Uz rijetke iznimke, sram me hrvatske pravne znanosti i šutnje. I sram me đon-obraza… jer nije sve u pravu, puno toga je u etici. I da, naravno, sad će glavno pitanje biti je li Odbor za etiku bio nadležan ili nije. Jer, kao, sve ovo je pitanje nadležnosti. A ne sramote. Jer se (još uvijek!!!) nitko, tko bi se trebao sramiti, ne srami, zaključuje Barić.