Pretraga

Riječko Sveučilište sudjeluje u razvoju najsofisticiranijih svjetskih teleskopa

A- A+

Veliko svjetsko znanstveno priznanje, ali i priliku za daljnji razvoj, dobilo je riječko Sveučilište. Naime, tamošnji su astrofizičari pozvani da sudjeluju u dizajnu prototipa LST-1, najvećeg teleskopa za gama zrake. Sve se odvije u sklopu CTA inicijative u kojoj sudjeluje preko 1000 znanstvenika iz 31 zemlje svijeta.

portal.cta-observatory.org

Izdvojeni članak

Hubble svemirski teleskop – Od rugla do simbola znanosti

Riječki su astrofizičari, zbog svoje istaknute uloge u radu međunarodne kolaboracije MAGIC, dobili poziv da sudjeluju u dizajnu prototipa LST-1, najvećeg teleskopa za visokoenergetske gama zrake iz Niza Čerenkovljevih teleskopa (CTA).

Upravo vijeće CTA, čiji su članovi i hrvatski znanstvenici, odlučilo je teleskope postaviti unutar Južnog europskog opservatorija (European Southern Observatory, ESO), u Paranalu u Čileu, te unutar opservatorija Roque de los Muchachos, pod upravom Kanarskog instituta za astrofiziku (Instituto de Astrofisica de Canarias, IAC), na La Palmi u Španjolskoj, nakon dodatnih pregovora s tim institucijama.

Izdvojeni članak

Prvi put na rubu Sunčevog sustava- Pluton je crven i veći od očekivanog

Preko 100 teleskopa

Južni opservatorij CTA sastojat će se od oko 100, a sjeverni od oko 20 teleskopa, čime će noćno nebo biti optimalno pokriveno.

– To je značajan korak prema cilju da CTA postane najnapredniji instrument na planetu za astronomiju gama-zraka vrlo visokih energija i da u punom kapacitetu bude raspoloživ znanstvenoj zajednici već početkom idućeg desetljeća, rekao je Rene Ong, zamjenik glasnogovornika CTA.

Rijeka sudjeluje u razvoju vrhunske svjetske istraživačke opreme

Inače, CTA je inicijativa za izgradnju najvećeg i najosjetljivijeg opservatorija za spomenute zrake. U projektu sudjeluje više od tisuću znanstvenika i inženjera s pet kontinenata i 31 zemlje te više od 170 istraživačkih institucija. CTA će djelovati kao opservatorij otvoren za širu astrofizičku zajednicu, a omogućit će dublji uvid u netermički, visokoenergijski svemir. Opservatorij će opažati visokoenergijsko zračenje s dosad neviđenom preciznošću, bit će približno deset puta osjetljiviji od postojećih instrumenata te će omogućiti nove spoznaje o nekima od najekstremnijih i najsilovitijih događaja u svemiru.

Ovim će projektom Sveučilište u Rijeci, uz razvoj temeljnih istraživanja, dobiti priliku za razvoj vrhunske svjetske eksperimentalne opreme i naprednog računarstva s mogućnošću brojnih primjena u razvoju gospodarstva i očuvanju okoliša, zajednički i ravnopravno sa svjetskim znanstvenim velesilama.