Pretraga

Roditeljima učenika Centra za autizam država duguje i do 20.000 kuna za prehranu i prijevoz

A- A+

Iz Rijeke stižu bizarne vijesti. Roditelji trideset i osmero učenika Centra za autizam od države nisu dobili ni kunu, a školska godina traje već gotovo pet mjeseci. To znači da od rujna nemaju sredstava za prijevoz, prehranu ni za didaktički materijal, što je naposljetku uzrokovalo i dugovanja Centra prema dobavljačima.

Foto: Pixabay

Trideset i osmero učenika Centra za  autizam u Rijeci i njihovi roditelji ostavljeni su na cjedilu. Školska je godina počela u rujnu, a oni od Ministarstva znanost i obrazovanja nisu dobili ni kunu. Tako izostaju sredstva za prijevoz, prehranu djece u Centru, ali i materijale za nastavu pa je Centar nagomilao i višestruke dugove prema dobavljačima, piše Novi list.

‘Mene put svaki mjesec košta 4.700 kuna’

Neki roditelji čija djeca pohađaju Centar dnevno pređu i preko sto kilometara. To u prijevodu znači da dugovanja Ministarstva prema pojedinim roditeljima iznose i do 20.000 kuna, i to samo za prijevoz u prvom polugodištu. Novinari Novog lista razgovarali su s majkom Nikolinom, koja svoju djecu u riječki Centar za autizam dovodi iz Dramlja.

– Mene put svaki mjesec košta 4.700 kuna. Ima slučajeva gdje su u Centru iz jedne obitelji dvoje djece koja u različito vrijeme dolaze u Centar pa majka svako dijete vozi zasebno. U ovoj školskoj godini od Ministarstva nismo dobili ni novčića, ni za didaktičke materijale ni za hranu i prijevoz. Dok smo bili poslovna jedinica Centra za autizam Zagreb, to je nekako i funkcioniralo, ali otkad smo samostalni, to je Bogu za plakat’. Pokušavamo stupiti u kontakt s Ministarstvom, ali bezuspješno. Učitelji moraju izmišljati i smišljati alternative za rad, a nama roditeljima koji putujemo iz drugih gradova i mjesta taj novčani izdatak postaje nepodnošljiv za kućni budžet. Dijete voli školu, želi ići u školu, a mi moramo misliti na koji način dovesti dijete u školu, a onda Centar mora misliti što im staviti na tanjur, ističe Pavlić.

Dodaje i kako djeca u Centar dolaze iz brojnih udaljenih krajeva. Osim dramlja, dolaze i iz Pićana u Istri te Novog Vinodolskog. Iz Ministarstva kažu da je Centru odobren iznos od 129.877,94 kuna te da su sredstva za razdoblje od rujna do studenog u iznosu od 74.406,32 kune isplaćena Gradu Rijeci te da su vidljiva u aplikaciji Centra.

– Preostali iznos bit će isplaćen do kraja ovog tjedna ili početkom idućeg. Po prispijeću potrebne dokumentacije, nalozi za isplatu troškova prijevoza, prehrane i didaktičkog materijala za učenike s teškoćama u razvoju sukcesivno se obrađuju i isplaćuju na tjednoj razini, kažu iz Ministarstvu.

Prijevoznik vozi djecu, a novac kasni

No, kako dalje navodi Novi list, roditelji tvrde da isplate već godinama nema na tjednoj razini, već se svi troškovi prvog polugodišta isplaćuju tek na kraju. To je potvrdila i ravnateljica Centra Sandra Čavrak koja tvrdi da je ove godine kašnjenje s isplatom novca roditeljima još više prolongirano.

– Dosad je bio slučaj da su se sredstva isplaćivala krajem prosinca, a ove se godine prvi put dogodilo da smo ušli u siječanj i sredstva još uvijek nisu isplaćena. Obaviješteni smo da je dio sredstava uplaćen, ali mi kao Centar još uvijek ta sredstva nismo dobili i nisu vidljiva u riznici. Već više od četiri mjeseca dugujemo dobavljačima za hranu. Naši roditelji nalaze se u raznim životnim situacijama i sredstva za prijevoz su im itekako potrebna, kaže Čavrak.

Dodaje i da Centar pokušava na sve načine olakšati roditeljima. Trenutačno su, kaže, u pregovorima s Ministarstvom da se za dvoje učenika odobri prijevoz taksijem, jer roditelji nisu u mogućnosti svakodnevno dovoditi djecu.

– Proveli smo postupak javne nabave za prijevoznika i žalosno je da sam odabranom prijevozniku morala reći da imamo problema s isplatom sredstava za prijevoz te da ne može očekivati da će mu sredstva odmah biti isplaćena. Nasreću, prijevoznik kojeg smo odabrali već ima takva iskustva i pristao je voziti djecu bez obzira na višemjesečno kašnjenje isplate, zaključuje Čavrak.

U ponedjeljak kreće drugo polugodište, a polaznici Centra vraćaju se na nastavu. Sve funkcionira redovno, no redovno, zapravo, gotovo ništa nije, posebno onim roditeljima čiji su se troškovi iz prvog polugodišta nagomilali, a država im još nije isplatila novac. Tako je i mami Doris koja svoju djecu u Rijeku dovodi iz Novog Vinodolskog.

– U jednom smjeru moram prijeći 45 kilometara. Za svaki kilometar Ministarstvo mi duguje 1,50 kuna na kraju mjeseca taj iznos dođe i do 6.500 kuna. Majka sam dvoje djece i ne radi se o baš malom iznosu, a odgovornost se samo prebacuje s jednog na drugog. Nije ovo prvi put da nismo dobili novac. Svake godine prolazimo isto. Nisam u mogućnosti svaki dan dovoziti dijete u školu pa mjesečno ne dostignem trošak od 6.500 kuna, ali svejedno su dugovanja velika, navodi Mihaić.