Pretraga

Roditelji protestirali: ‘Ne želimo da romska djeca idu u školu s našom’

A- A+

ecakovec.com

Izdvojeni članak

Mladu Romkinju predani rad spasio od deportacije

Roditelji u Gornjem Hrašćanu prosvjedovali su protiv odlaska na predškolsku nastavu djeci romske nacionalne manjine. Kad su djeca došla u školu, zatvorili su ogradu pod isprikom da imaju nehigijenske navike i slabo predznanje. – Ne razumijem čega se boje ti mještani, kazala je Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu.

Pedesetak mještana Gornjeg Hrašćana zatvorilo je ogradu dvorišta područne škole i spriječilo da 44-ero djece romske nacionalnosti počne s pohađanjem predškole Osnovnoj školi u Macincu.

‘Ne mogu ući jer nemaju higijenske navike’

Romska djeca bila su autobusom dovezena iz najvećeg romskog naselja Parag, no međutim dalje od ulaza u školu nisu došli. Tamošnji stanovnici su zatvorili vrata i ustrajali da se romska djeca smjeste u druge okolne škole, a ne u njihovu.

Tvrde da nemaju ništa protiv Roma, već samo žele zaštititi svoju djecu. Smatraju da romska djeca u školu dolaze s manjim predznanjem i bez higijenskih navika.

Unatoč naporima Ivana Perhoča, međimurskog župana, prosvjednici nisu otvorili ogradu djeci. Nakon što i dalje mještani nisu dali djeci da uđu u školu, autobus s malim Romima se vratio u njihovo naselje, Parag.

Škola već poznata Sudu za ljudska prava

– Ne razumijem čega se boje ti mještani. Sva djeca imaju pravo na jednak pristup obrazovanju, kazala nam je Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu.

Nadodaje kako će djeca romske nacionalne manjine odlaskom u predškolski program dobiti kvalitetnu pripremu za školu s ostalim vršnjacima. – Upravo to je temelj za uspješan suživot i rješavanje teškoća u odnosima stanovnika, objasnila je Jelavić.

Podsjećamo da je zbog ove Osnovne škole prije dvije i pol godine Hrvatska izgubila tužbu na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Tužba se odnosila na segregaciju. Šest mjeseci nakon presude, počeo je ovaj projekt obvezne predškole za 200 romske djece.