Pretraga

S Arhitektonskog oštro kritiziraju natječaj za eurokovanicu: ‘Takvim se pristupima degradira struka’

A- A+

Iako je dizajn eurokovanica trebao proći bez problema, to nije bio slučaj. Mladi dizajner Stjepan Pranjković povukao je dizajn za koji je dobio pozamašnu novčanu nagradu, jer je bez dozvole koristio fotografiju kune Iana Leacha. U svim je medijima taj slučaj bio glavna tema, a sada se o cjelokupnom natječaju oglasio i voditelj Studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Feđa Vukić. Screenshot: YouTube

Pomalo neuspjeli natječaj za dizajn motiva nacionalne kovanice eura, odjeknuo je u medijima. Krivnja se, pomalo komično, prebacivala kao ‘vrući krumpir’, a sve je rezultiralo time da mladi dizajner Stjepan Pranjković povuče svoj pobjednički dizajn i to bez isprike škotskom fotografu.

Trenutno nije u potpunosti jasno koji će se motiv kune koristiti, no kako smatraju sa Studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, ponavljanje natječaja po istim načelima i kriterijima je posve pogrešna opcija. O situaciji se oglasio i voditelj Studija dizajna, Feđa Vukić.

Može li se u ovom otvorenom natječaju govoriti o dizajnu?

-Natječaj za dizajn predloženih motiva trebao bi biti fokusiran na profesionalne autore, u ovom slučaju u domeni dizajna, a ne na opću populaciju. Izostanak takvog polazišta u natječaju svjedoči o nesnalaženju tijela javne uprave u području inovacija, kao i o nepovjerenju u struku koja se tijekom posljednjih tri desetljeća u Hrvatskoj afirmirala kao jedan od ključnih čimbenika pozitivnih promjena u gospodarstvu, kulturi i društvu općenito, smatra Vukić.

Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu, ističe Vukić, školuje buduće profesionalce na najvišim načelima i kriterijima struke, koji među ostalom uključuju i razumijevanje smisla inovacije, kao i shvaćanje autorskog prava. Dodaje i da bi se ova situacija trebala iskoristiti da se shvati tko sve može sudjelovati i može li se u natječaju koji je otvoren za sve građane, uopće govoriti o dizajnu i dizajnerima.

Izdvojeni članak

Faks se ogradio od dizajnera sporne eurokovanice, studenti opleli po njima: Ne pripremate nas za tržište

Pristup se mora promijeniti, inače…

-Takvi natječaji impliciraju da baš svatko ima šansu napraviti ‘dizajn’ i biti ‘dizajner’. Takvim se pristupima degradira struka dizajna kao i razina inovacije potrebna društvu. U tome je bit problema i ako se takav pristup ne promijeni, bez obzira na ovaj natječaj, problemi će se ponavljati i u budućnosti, zaključuje Vukić.

Podsjetimo, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, koju je Pranjković završio, ogradila se u potpunosti od ovog slučaja. Rekli su, naime, da imaju nulti prag tolerancije na bilo koji oblik plagiranja, što je rezultiralo time da se oko slučaja oglase nezadovoljni studenti i alumni riječke Akademije, koji kažu da se ne pruža adekvatna edukacija o autorskom pravu.

-Ovaj primjer iz prve ruke govori o tome kako Akademija ne pruža adekvatnu edukaciju svojim studentima. Nažalost, ovo je samo jedan među mnogim primjerima gdje se sva odgovornost prebacuje na studente, gdje jedna ugledna institucija diže ruke i nije odgovorna što nije osigurala adekvatnu edukaciju, napisala je jedna sudionica ove rasprave ispod objave Akademije.