Pretraga

Faks se ogradio od dizajnera sporne eurokovanice, studenti opleli po njima: Ne pripremate nas za tržište

A- A+

Nakon što ga je škotski fotograf optužio da je za dizajn eurokovanice bez dozvole koristio njegovu fotografiju, mladi dizajner Stjepan Pranjković povukao je dizajn za koji je dobio nagradu od 70.000 kuna. Jučer se od njegovog postupka ogradila i Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, na kojoj je Pranjković magistrirao. No, studenti i alumni reakcijom Akademije nisu nimalo zadovoljni – mnogi ističu da odgovornost snosi i sama Akademija jer ne pruža adekvatnu edukaciju po pitanju autorskih prava.

Dizajner Stjepan Pranjković i guverner Boris Vujčić| screenshot: YouTube

Proteklih nekoliko dana veliku buru u javnosti izazvala je vijest da je jednog od nagrađenih dizajnera hrvatske eurokovanice škotski fotograf optužio za plagiranje fotografije. Konkretno, fotograf Iain Leach tvrdi da je mladi dizajner eurokovanice koja prikazuje kunu, Stjepan Pranjković, bez dozvole koristio njegovu fotografiju prilikom izrade dizajna za koji je dobio 70.000 kuna.

Akademija se ogradila od bivšeg studenta…

Pranjković je magistar primijenjenih umjetnosti te je završio Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Ta sastavnica riječkog sveučilišta jučer se oglasila o slučaju putem službene Facebook stranice.

– Slijedom nedavnih događaja djelatnici i uprava Akademije primijenjenih umjetnosti ograđuju se od svakog pokušaja javnog djelovanja, studenta ili alumna, koji ne poštuje tuđi autorski rad. Akademija ima nulti prag tolerancije na bilo koji oblik plagiranja, napisali su s Akademije na Facebooku.

Osim što je dizajnera kovanice fotograf optužio za plagiranje, ispostavilo se i da je Pranjković u jednoj Facebook grupi ispitivao i ‘može li se uzeti isječak fotke u Photoshopu i dodati svjetlosni efekt’ te pritom pojasnio kako dizajnira neke kovanice. Za pobjednički dizajn mladi je dizajner nagrađen sa 70.000 kuna.

Ipak, Pranjković je naknadno povukao svoj dizajn. Kako je priopćeno iz HNB-a, veli da je na to potaknut ‘neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima sam izložen’. Kaže i da je odluku donio kako ne bi ‘otežao ovu situaciju niti doprinosio daljnjim mogućim neizvjesnostima’ te se ispričao Vladi, HNB-u i hrvatskoj javnosti.

Izdvojeni članak

Kupovali akademske radove i za 1.500kn: Slučaj studentskog kriminala došao do ruku policije i državnog odvjetništva

… no studenti im uzvratili: ‘Ne pružate adekvatnu edukaciju’

No, studentima i alumnima riječke Akademije objava fakulteta nije najbolje sjela.

– Podrška kolegi! Budimo svjesni da svi imamo svoje kikseve, odnosno greške. Predlažem da prije nego odlučimo ikoga osuđivati prvo pogledamo sebe u ogledalo i promislimo o vlastitim postupcima i vlastitim greškama, napisala je jedna sudionica rasprave ispod objave Akademije na Facebooku.

Posebno je zanimljivo da je veliki dio sudionika rasprave otvorio je jedno vrlo važno pitanje – koliko uopće fakulteti koji obrazuju studente za rad u kreativnoj industriji obrazuju studente po pitanju autorskih i srodnih prava? Značajan je broj sudionika ove rasprave koji smatraju da je reakcija Akademije trebala biti drugačija – pokretanje kolegija koji bi studente učio o autorskim pravima, ne samo kako više ne bi došlo do toga da u budućnosti oštete nekog drugog autora, nego i da znaju štiti vlastiti rad.

– Nažalost ovaj primjer iz prve ruke govori o tome kako Akademija ne pruža adekvatnu edukaciju svojim studenima. Nažalost ovo je jedan među mnogim primjerima gdje se sva odgovornost prebacuje na studente, gdje jedna ugledna institucija diže ruke i nije odgovorna što nije osigurala adekvatnu edukaciju. Osim što je studij na Akademiji jedan od najskupljih studija na Sveučilištu u Rijeci, kako bi se studenti pripremili za radno tržište, samostalno se moramo snalaziti i educirati po pitanju autorskoga prava i intelektualnog vlasništva. Nadam se da će ovaj primjer ukazati na kroničan nedostatak edukacije o umjetnosti i autorskim pravima, stoga pozivam Akademiju da preuzme odgovornost i u izvedbeni plan i program uvrsti odgovarajuću edukaciju kako bi u tom slučaju mogli reći da svi studenti kako trenutni tako i budući, preuzimaju odgovornost za svoj rad. Nažalost ignoriranjem postojećih nedostataka i samo ograđivanjem od istih dolazimo do ovakvih situacija, napisala je druga sudionica rasprave ispod objave Akademije.

Neki su u svojoj reakciji bili dosta oštriji.

– Ime kolege se danima provlačilo po medijima gdje ga se uspoređivalo s Plenkovićem i HDZ-om, vjerujem da mu je dosta pretjeranih uvreda koje je trpio i ovaj status je stvarno suvišan. Pretpostavljam da se radi o pokušaju očuvanja ugleda, ali ugled ove institucije je odavno uništen. Da nas pripremate za tržište rada kako treba, da pružate zaštitu od nasilnika koji slobodno hodaju zgradom i da slušate potrebe i mišljenje studenata, ne bi bilo potrebe za ograđivanjem od bilo čega, pogotovo ne na društvenim mrežama, napisala je treća sudionica rasprave.