Pretraga

Šalabahter za kampanjce: Spremite ispit u jedan dan

A- A+

Kampanjci su posebna vrsta učenika i studenata kojima je redovito učenje nepoznat pojam te  sve svoje obveze ostavljaju za posljednji trenutak. Iako su neki vještinu priprema pod pritiskom doveli do savršenstva ipak većinu čine oni koji se u toj ulozi i ne snalaze najbolje te im uspjeh jako pati. Kampanjac s dobrim ocjenama nije mitsko biće, ali opremljen je spretnošću i logikom. Ovo su savjeti za one koji žele usavršiti svoje vještine.

Kad čujete da je netko kampanjac s dobrim ocjenama vjerojatno ćete frknuti i odmahnuti rukom kao kada vas netko gnjavi pričama o čudovištu iz Loch Nessa. Ipak to nije mit, ali činjenica je da su takvi rijetkost. Kampanjstvo zahtjeva posebnu spretnost, dobro logičko zaključivanje te jako racionalno korištenje vremena, jer upravo je njega često najmanje.

Svakako ovaj način prolaženja kroz obrazovni sustav mnogo je rizičniji od onog koji zahtjeva redovito pripremanje i učenje no možda se upravo tu krije draž. Iako se svakom kampanjcu dogodilo da ponekad posrne, postoje načini da svoje šanse za uspjeh dignete na maksimum. Jedna od glavnih vještina je kako pripremiti ispit u posljednji trenutak te ćemo u ovom tekstu dati par natuknica koje bi vam trebale pomoći.


Izdvojeni članak

Trema: kako ju prepoznati i smanjiti?

Profesor, predmet i tip ispita – ključni faktori

Tip ispita, predmet koji se polaže i navike profesora kod kojeg polažete su ključni faktori koji utječu na vjerojatnost uspjeha.

Nije teško pretpostaviti da je mnogo lakše u kratkom roku spremiti ispite iz društvenog spektra predmeta. Kod matematike, fizike i kemije dosta je nezgodno to što osim teorije morate savladati i praktični dio odnosno rješavanje zadataka. Također, društvenjačke predmete je i mnogo zgodnije učiti po ključnim riječima no o tome ćemo nešto kasnije.

Ukoliko poznajete navike vašeg profesora to će vam olakšati pripremu. Ne samo da ćete bez problema pogoditi koji tip ispita će vam dati već ćete lakše pretpostaviti i koje djelove gradiva trebate temeljitije obraditi i na koji ih način prezentirati u testu. Kod selektivnog učenja gradiva vrlo je bitno da ono na što se koncentrirate savladate maksimalno dobro no isto tako je bitno da naučeno znate prezentirati na pravi način. Profesori, htjeli to priznati ili ne, preferiraju da je gradivo u ispitima interpretirano logikom (ne doslovnim riječima) kojom se i oni vode u izlaganju istoga.

To je naravno moguće ukoliko pitanja na ispitu zahtijevaju esejske odgovore jer osim mogućnosti eskivacije konkretnih odgovora ovakvi vam testovi nude mogućnost povezivanja gradiva što je generalno dobro prihvaćeno među profesorima. U onim ispitima gdje nema esejskih pitaja ovo možete zaboraviti.

Plan učenja je nužan

Ukoliko ste upoznati s ključnim faktorima sljedeći korak je da napravite plan učenja. Kognitivne mape su još uvijek u modi, no u ovom slučaju nije potrebno da gubite vrijeme na skiciranje i crtanje već da jasno odredite ritam kojim ćete hvatati gradivo te na koja ćete se područja bazirati.

Kao što smo to napisali u prošlom Šalabahteru ne odustajte ukoliko ne ide sve po planu. Pridržavajte ga se što je više moguće no ukoliko počnete zaostajati nemojte se predati, nego nakon par sati redefinirajte i prilagodite ili ciljeve ili tehniku učenja. Pristup i tehnika uvelike ovisi o tipu ispita i pitanjima za koja se pripremate.

Izdvojeni članak

Šalabahter za kampanjce: Kako uspješno učiti cijelu noć?

Različita pitanja zahtjevaju različite pristupe

Tri su osnovna tipa pitanja kategorizirana po obliku odgovora koji zahtjevaju. Prvi tip su pitanja koja od vas traže da izaberete jedan od ponuđenih odgovora. Drugi tip je onaj koji zahtjeva esejski odgovor, a treća kategorija je malo šira i obuvaća pitanja koja zahtjevaju nadopunjavanje ili kraće objašnjavanje pojmova.

Pripreme za prvu kategoriju su najjednostavnije. S obzirom da su odgovori ponuđeni potrebno je gradivo učiti do razine prepoznavanja što je prilično lako. Učite gradivo na način da ga obuhvatite u cjelini te da prepoznajete ključne pojmove iz svih područja. Na ispitu onda koristeći jednostavnu logiku na osnovi prepoznavanja ili znate odgovor ili eliminirate odgovore koji sigurno nisu točni te pustite da statistika igra za vas.

Način pripreme za ispit s pitanjima koje zahtjevaju esejske odgovore nešto je zahtjevniji no s njegovim rješavanjem ne bi trebali imati problema učenici i studenti s boljim vokabularom te oni koji imaju široko područje interesa. Gradivu je u ovom slučaju najbolje pristupiti selektivno. Odabrati ključna područja (vodeći se bilješkama kolega koji prate predavanja) te ih naučiti do razine razumijevanja.

Nije dovoljno da prepoznajete glavne pojmove jer vam to još uvijek ne omogućava slobodnu interpretaciju tema. Kad razumijete taj dio gradiva zgodno je i da baratate adekvatnom terminologijom. Prilikom rješavanja ispita izbjegavajte se baviti pojedinostima i u svojim odgovorima se držite dovoljno široko kako ne biste otkrili manjak poznavanja detalja.

Kod kategorije pitanja koja zahtjevaju objašnjavanje pojmova i nadopunjavanje već ste u ozbiljnijim problemima, jer nije dovoljno da prepoznajete dijelove gradiva te vam ne daju dovoljno manevarskog prostora kako bi eskivirali bavljenje detaljima. U tom slučaju najbolje vam se pripremati po bilješkama koje su vodile vaše malo revnije kolege te pokušati savladati što više ključnih pojmova. Kod odgovora koristite samo one termine kojima znate značenje.

Izdvojeni članak

Tehnike pamćenja starih Grka koje će vam olakšati školski život

Trema i strah ne smiju biti prepreka

Nespremnost ili svijest o tome da ste se spremali tek jedan dan plodno je tlo za bujanje treme i straha. To je faktor koji vas može dotući. Iako je jasno da niste uspjeli pripremiti svo gradivo ne smijete dopustiti da se prepadnete. Nužno je da se i u ovoj fazi realizacije držite plana, odnosno da nastavite koristiti svoju logiku i ono što ste naučili prezentirate na najbolji mogući način.

Često se učenicima i studentima u prvi trenutak učini da ne znaju ni jedan odgovor. U tom slučaju se prvo smirite, duboko udahnite i još nekoliko puta pročitajte pitanja. Nakon toga će vam vjerojatno neke stvari biti jasnije. Nije loše ni profesora zatražiti objašnjenje pitanja, jer vrlo često vam daju hint koji vas može otkočiti.