Pretraga

Šalabahter za kampanjce: Kako uspješno učiti cijelu noć?

A- A+

Manjak vremena i višak gradiva ili pak promašena taktika svakog od nas je makar jednom ostavila nad otvorenom knjigom cijelu noć. Tko god je imao ovakvo iskustvo tijekom svog dosadašnjeg obrazovanja zna da odlučnost i spremnost na cjelonoćnu borbu splasne kad san pokuca na vrata. Iako se slatkoj napasti nije lako othrvati mi vam donosimo par savjeta kako ipak uspjeti u naumu da nešto naučite noć prije ispita.

Svaki prosječan kampanjac tijekom svog obrazovnog puta okusio je draži i muku cjelonoćnog učenja. Iako se dio studenata specijalizirao za usvajanje gradiva u sitnim noćnim satima, većina za ovim rizičnim manevrom poseže samo kad nema drugog izbora. Bez obzira u koju skupinu spadate postoji par sitnica koje je dobro znati ako se umjesto pune glave ne želite probuditi s otiskom knjige na obrazu i ukočenim leđima.

Priprema je ključ uspjeha

Čak i ako ste apsolutni majstor improvizacije morate se adekvatno pripremiti za noćno učenje. Pri tom mislim na činjenicu da je teško učiti ako nemate odgovarajuću literaturu i ostala pomagala. Neće vas ništa više obeshrabriti i nabiti vam frustraciju od situacije u kojoj negdje oko 2 iza ponoći shvatite da vam fali pola knjiga iz kojih morate pripremiti sutrašnji ispit.

Također je vrlo bitno da si osigurate mir dok učite. Vjerujte prilično je teško spremati ispit ako vam mlađi brat cijelu večer upada u sobu kako bi prepričao super potez koji je napravio igrajući FIFA-u ili ako vas prijatelj koji uživa na koncertu zivka svakih deset minuta.

Kad ste uspjeli zadovoljiti ova dva naoko jednostavna uvjeta spremni ste za nastavak.

Izdvojeni članak

Profesor svima dijeli besplatne instrukcije iz matematike

Matematika je loš izbor za zadnju noć

Osim ako niste vrstan matematičar, ovaj predmet ćete teško spremiti u zadnji trenutak. Brzinsko prelistavanje udžbenika u potrazi za odgovarajućom definicijom dok zadatak na pola riješen čeka u išaranoj bilježnici će vam zasigurno stisnuti grlo. Matematiku nemojte učiti na ovaj način, jer kad zapnete u sitne sate vam nema tko pomoći, zato ako je niste spremili na vrijeme bolje je naspavati se.

S druge strane zemljopis, povijest i hrvatski su relativno pogodni za instant učenje. Kod povijesti i zemljopisa je zgodno to što se većina činjenica nije promijenila već desetljećima te ako učite po redu stvari se uglavnom logički nižu i slažu u glavi.

Napraviti plan i ne odustajati

Prije nego što krenete s učenjem dobro je napraviti plan kojeg ćete se držati. Podijelite učenje na faze koje će uključivati i kraće periode odmora. Nakon nekoliko sati provedenih za knjigom vjerojatno ćete imati dojam da je vaš cilj nedostižan no nipošto nemojte odustajati. Ukoliko se držite plana imate velike šanse za uspjeh, no ako popustite pred navalom očaja, padate sigurno.

Izdvojeni članak

Tehnike pamćenja starih Grka koje će vam olakšati školski život

San i umor najveći neprijatelji

Neće to biti neko spektakularno otkriće ako kažem da je najveći neprijatelj učenja noću umor i napadi sna. No čak i tome se može donekle doskočiti. Većina ljudi se protiv sna bori kavom, no to nije najbolje rješenje.

 Iako će vam oči zasigurno ostati otvorene, kava vam neće osigurati prijeko potrebnu koncentraciju. Ako se nafilujete ovom tamnosmeđom tekućinom vrlo brzo ćete se osjećati kao zombi kojem slova prolaze ispred očiju, a u glavi ne ostaje ništa. Mnogo je bolja opcija da paralelno s unosom kofeina jedete nešto slatko poput čokolade ili još bolje, voća.

Kad vam se oči stvarno počnu zatvarati nije loše ni otići pod mlak tuš.

Izdvojeni članak

Idealno vrijeme za učenje

U pauzi odspavajte ili vježbajte

S obzirom da će vam se tijekom noći biti sve teže koncentrirati nije loše da svakih 40-ak minuta napravite pauzu od 10, 15 minuta. U tom vremenu možete ili fizički vježbati kako bi vam krv malo procirkulirala.

Druga opcije je da navijete sat na 15 minuta i prilegnete. Čak i ako ne zaspete odmorit ćete oči u mraku i srediti misli. Ako vas san i prevari, još bolje, jer dćete se takvim snom ‘resetirati’. U prilog ovoj taktici govori i činjenica da se njome služio i legendarni Leonardo da Vinci.