Pretraga

Šaljite svoje prijedloge: U Splitu se radi novi program za mlade, otkrili ciljeve do 2025.

A- A+

Grad Split pokrenuo javno savjetovanje o Nacrtu Gradskog programa za mlade 2022. – 2025. U njemu su navedene vizije za grad do 2025. godine, kao i ciljevi koji bi se do te godine trebali ostvariti. Prijedlogom programa tako su propisani ciljevi koji se bave cjeloživotnim učenike, samozapošljavanjem i zapošljavanjem mladih, stambenom politikom, mentalnim zdravljem mladih, njihovom informiranošću i političkom participacijom te kulturni i zdravstvenim pitanjima vezanima uz mlade.

split

Foto: Unsplash

Grad Split radi novi Gradski program za mlade od 2022. do 2025. godine, prijedlog je objavljen, što znači da je pokrenuta i javna rasprava. Svi koji žele sudjelovati u tome mogu ih dostaviti do 6. listopada.

Program izrađen temeljem istraživanja o potrebama i stavovima

Kako iz inicijative Split grad za mlade navode u priopćenju, ovaj gradski strateški dokument trebao bi podignuti kvalitetu života mladih u područjima obrazovanja i upravljanja karijerama, stanovanja i stambene politike, organiziranog informiranja i aktivne participacije, mentalnog zdravlja i socijalne uključenost te kulture i sporta.

– Proces izrade Gradskog program za mlade nikada nije bio ovako participativan. Već u samom istraživanju koje je prethodilo radu Radne skupine uključili smo rekordan broj mladih. Očekujemo da ćemo i u procesu javnog savjetovanja zainteresirati mlade, ali i osobe koje rade s mladima da doprinesu kvaliteti dokumenta, kazao je Goran Biličić, koordinator inicijative Split
grad za mlade.

Nacrt dokumenta izradila je Radna skupina, na temelju prošlogodišnjeg istraživanja o potrebama i stavovima mladih u Splitu, u kojem je sudjelovalo 1.370 ispitanika. Članovi radne skupine pritom su primijenili vlastito iskustvo rada s mladima te konzultirali niz stručnjaka i mladih. Osim u službenoj formi, putem obrasca dostupnog ovdje, komentare je moguće napisati i online, anonimno, u dokumentu dostupnom na poveznici.

Izdvojeni članak

Nije ih briga: Država već 5 godina nije donijela glavni strateški program za mlade, a izgleda da ni neće uskoro

Program se bavi cjeloživotnim obrazovanjem, zapošljacanjem, stambenim pitanjem…

Prva vizija koja se razrađuje u programu odnosi se na uspostavu pet Regionalnih centara kompetentnosti do 2025., a ciljevi su osigurati kvalitetu, učinkovitost i dostupnost usluga cjeloživotnog učenja, ali i unaprijediti poduzetništvo, samozapošljavanje i zapošljavanje mladih.

Drugi važan cilj je, navodi se u prijedlogu Programa za mlade, uspostaviti temelje strateškog promišljanja stambenog zbrinjavanja
mladih.

– Split će definirati stambenu politiku Grada Splita u dokumentu u kojem jedno poglavlje čini ‘Stanovanje za mlade’, a kojem je prethodilo detaljno istraživanje stambenih dinamika, definiranje prioriteta i strategija za razvijanje lokalnog modela distribucije priuštivog i adekvatnog stambenog prostora za mlade, navodi se u dokumentu.

Plan je do 2025. i utvrditi razinu informiranosti mladih te načine informiranja mladih u Splitu i uključiti mlade u praćenje lokalne politike za mlade i osmišljavanju i realizaciji aktivnosti u lokalnoj zajednici. U prijedlogu programa razrađen je i cilj vezan za mentalno zdravlje mladih, odnosno osiguravanje psihološke pomoći mladima, kao i razvijati socijalne usluge i infrastrukturu za podršku samostalnom životu mladima u riziku socijalne isključenosti.

U prijedlogu programa kao jedan od ciljeva navod se i uspostava poticajnog okruženja za djelovanja udruga u kulturi na području Grada Splita, ali i osiguravanje mladima Grada Splita veću dostupnost besplatnih i raznovrsnih oblika bavljenja sportom i zdravstveno usmjerenog vježbanja.

Prijedlog Nacrta Gradskog programa za mlade Grada Splita 2022. – 2025. možete u cijelosti pročitati ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab