Pretraga

Samo za najhrabrije: MZOS financira ljetnu pustolovinu bez računala i mobitela

A- A+

Bliži se kraj školske godine pa učenici koji neće na produžnu nastavu počinju planirati svoje praznike. Svi željni pustolovine, zbog sufinanciranja MZOS-a, mogu prilično jeftino naučiti snalaziti se u neobičnim situacijama. U organizaciji neprofitne udruge Outward Bound Hrvatska zainteresirani imaju priliku saznati kako je izgledala svakodnevica bez mobitela i računala, ali i razviti neke nove sposobnosti koje su sve važnije i u poslovnom svijetu. Ovakvi izleti namijenjeni su samo mladima koji imaju dovoljno hrabrosti zamijeniti uvijek iste tulume na razvikanim jadranskim destinacijama s novim iskustvom koje će dugo pamtiti.

www.outwardboundcroatia.com

U svijetu kojem se svi znaju koristiti mobitelima i računalom sve važnije postaju socijalne vještine i snalažljivost u nepoznatim situacijama. Projekt neprofitne udruge Outward Bound Hrvatska ‘Prihvati izazov – programi za poticanje kreativnosti i stvaralaštva mladih’ nudi mladima iskustva i znanje kakvo neće imati priliku naučiti u školi.

Izdvojeni članak

Adrenalinski vodič jedan je od najopasnijih, ali iznimno zanimljiv sezonski posao

Sudionicima zabranjeni mobiteli, računala, alkohol i cigarete

– U današnjem svijetu moderne tehnologije i komunikacija osjeti se znatan pad kvalitetne komunikacije među mladima te slaba opća socijalizacija mlađih generacija. Uljuljani u svoju zonu komfora te sigurnost iza računala u svojoj sobi, mladima nedostaje upravo susretanje s novim i nepredvidivim situacijama, objasnila nam je Matea Brižić iz udruge Outward Bound Hrvatske kako bi sudionici mogli profitirati kroz sudjelovanje u njihovoj pustolovini.

Iz udruge tvrde kako svake godine postoji velik interes za izlete u prirodi, iako je sudionicima zabranjeno korištenje mobitela, računala, cigareta i alkohola.

Cilj im je ponuditi neposredno i novo iskustvo te kroz planirano vođenje aktivnosti pružiti mogućnost osobnog rasta i razvoja polaznika.

Izdvojeni članak

Hrvatski srednjoškolci i studenti dobili priznanje za razvoj 21 vještine 21. stoljeća

Ovakvi oblici izvanškolske edukacije učenicima nudi kvalitetan razvoj njihove ličnosti

– Stručno povjerenstvo Ministarstva, koje ocjenjuje kvalitetu prijavljenih projekata, zaključilo je kako ovaj projekt na vrlo dinamičan i kreativan način za učenike potiče njihovo iskustveno učenje u prirodi, djeluje poticajno na emocionalni i psihosocijalni razvoj učenika, potiče njihovu odgovornost, snalažljivost i kreativnost, kao i povezivanje te praktičnu primjenu kroz obrazovni sustav stečenih znanja, odgovorili su nam iz MZOS-a zašto su se odlučili na financiranje ove pustolovine.

Ovakvi oblici izvanškolske edukacije učenicima unapređuje njihov osobni, socijalni, kognitivni i motorički razvoj. Kroz vježbe penjanja i spuštanja po stijenama, rješavanje raznih problemskih zadataka i svakodnevnih igrica učenici će moći bolje upoznati sami sebe i svoje reakcije izvan svakodnevnog životnog okruženja.

Ministarstvo već dugi niz godina financira brojne projekte s ciljem unapređenja života djece i mladih, promicanja ljudskih prava i demokratskoga građanstva, poticanje volonterstva i dr., a za tu namjenu kroz natječaj za udruge svake godine osigurava se oko 10 milijuna kuna za provedbu različitih aktivnosti u mnogim školama diljem Hrvatske.

Sve projekte udruga koje financira MZOS možete pronaći na stranicama ministarstva.