Pretraga

Sarajevski srednjoškolci eko sapunom do nagrade u Keniji!

A- A+

Amer Ghadban i Salahudin Mašić srednjoškolci su iz Sarajeva, koji su osvojili srebrenu medalju na Međunarodnoj smotri projekata u Keniji, za kreaciju ekološkog sapuna. Prije odlaska na ovu međunarodnu smotru u Nairobi gdje su sudjelovali predstavnici iz 40 zemalja, ovaj dvojac je i na domaćoj smotri inovacija ‘BOSEPO 2013’ osvojio drugu nagradu.

U glavnom gradu Kenije učenici drugog razreda Tursko-bosanskog koledža (u sklopu kojeg djeluje i srednja škola) u Sarajevu Amer Ghadban i Salahudin Mašić nagrađeni srebrnom medaljom za projekt ekološkog sapuna. Da bi uopće nastupili na Međunarodnoj smotri projekata u Keniji, osvojili su nagradu na domaćoj smotri inovacija ‘BOSEPO’.

Izdvojeni članak

Ideja godine: Puljani s projektom ekološkog samoodrživog parka osvojili treće mjesto

– U kategoriji Environment (okoliš), u kojoj je bilo oko 50 projekata, osvojili smo srebrenu medalju. Na cjelokupnom natjecanju predstavljeno je više od 150 projekata iz preko 40 zemalja svijeta, rekao je Amer Ghadban za agenciju Anadoliju nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu.

Na ideju da se uopće upuste u izradu svog ekološki prihvatljivog sapuna došli su iz razloga što se u uobičajenima u kućanstva nalazi oko 15 različitih kemikalija od kojih je nekoliko štetno za zdravlje i okoliš. Njihov sapun sadrži ekološke komponente, a analizama je utvrđeno da unatoč tome ima jednaku učinkovitost, kao i oni tvornički proizvedeni.

– Sam naš projekt je vrlo jednostavan. Dakle, izbacujemo te štetne kemikalije i mijenjamo sastav sapuna. To je glicerinska masa, koja je izvučena iz prirode, miješa se sa prirodnim eteričnim uljima i mirisima, topi se na temperaturi od 70 stupnjeva Celzijusa, izlijevamo to u kalup i dobijemo eko sapun, objasnili su Amer i Salahudin proces proizvodnje.

Nagrađeni inovatori se ne namjeravaju zadovoljiti osvojenim priznanjima, nego će raditi na dodatnom usavršavanju proizvoda.