Pretraga

SDP u Splitu traži povećanje satnice za pomoćnike u nastavi na 35 kn: ‘To je minimum’

A- A+

Iako rade isti posao, za njega pomoćnici u nastavi nisu jednako plaćeni u svim gradovima. Plaće su im neujednačene jer satnicu određuje lokalna samouprava. U Splitu pomoćnici u nastavi rade za 24 kune po satu, ali Grad satnicu planira povećati na 30 kuna. No SDP Split nezadovoljan je i time pa će kroz amandmane na proračun tražiti da se ona poveća na 35 kuna.

prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Transparent na kojem piše ‘Živite vi s 2.500 kn’ s prosvjeda pomoćnika u nastavi na Markovom trgu 26. travnja 2022.
Foto: Matej Markovinović, srednja.hr

Jedan od problema koje pomoćnici u nastavi problematiziraju u javnim istupima onaj je vezan uz neujednačenu satnicu na državnoj razini. Ona ovisi o odluci lokalnih vlasti i kreće se od 19 do 25 kuna. Nedavno ju je Grad Dubrovnik odlučio povećati s 25 na 35 kuna neto. Ranije ove godine satnicu pomoćnicima u nastavi povećao je i Grad Zagreb i to na 30 kuna.

SDP Split smatra da je povećanje na 30 kuna nedovoljno

I Grad Split planira je povećati s 24 na 30 kuna, no tamošnji SDP smatra da je to tek simbolično i nedovoljno povećanje.

– 238 splitskih pomoćnika u nastavi već godinama radi za satnicu od 24 kune, što znači kako ljudi čiji je posao pomoći školovanje najosjetljivije skupine našeg društva, djece s poteškoćama, mjesečno mogu zaraditi od 2.100 do maksimalno 3.500 kn! Navedene iznose smatramo nedostojnim plemenitog zanimanja, koje je po svojoj prirodi prvenstveno poziv, ali to ne znači da ga mi, kao društvo, odnosno u konkretnom slučaju kao vijećnici splitskog Gradskog vijeća trebamo tretirati kao dobrotvorni rad! Ovim putem želimo poručiti svim splitskim pomoćnicima u nastavi kako smo pripremili amandman na proračun s kojim ćemo od gradonačelnika Ivice Puljka tražiti da se satnica pomoćnika povisi na 35 kuna, umjesto na 30 kako je planirano, piše u priopćenju koje potpisuje Damir Barbir, predsjednik SDP-a Split.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Nakon prosvjeda pomoćnika u nastavi: Ministarstvo obećalo promjene u novom Zakonu do kraja godine

Za pomoćnike u Centru za autizam traže satnicu od 40 kuna

Uz navedeno, traže i da se poveća satnica pomoćnika u Centru za autizam na 40 kuna, s obzirom na zahtjevnost njihova posla.

To je minimum na koji možemo pristati, iako ćemo učiniti sve što je u našoj moći da se do kraja ispune opravdani zahtjevi pomoćnika u nastavi i da se satnica povisi na 40 kuna, odnosno 45 kuna za pomoćnike u Centru za autizam. O potonjem ćemo s gradonačelnikom obaviti dodatne konzultacije i nećemo odustati sve do zaključenja Proračuna.

Radi o gotovo zanemarivim sredstvima, ako ih gledamo u kontekstu cijelog proračuna i mislimo kako Split može priuštiti pristojnu plaću ljudima koji rade jedan od najodgovornijih poslova uopće.