Pretraga

Texting se pretvorilo u Sexting?

A- A+

textually.org

Sve češća pojava kod hrvatskih srednjoškolaca upravo je takozvani SEXTING ili SEKSTANJE, za index.hr rekao je Darko Ćorković, policijski službenik za prevenciju PU osječko-baranjske.

Naime, policija upozorava na učestalu prodaju izazovnih fotografija putem MMS-a i interneta. One koje najviše podliježu takvim radnjama upravo su mlade srednjoškolke koje svoje obnažene fotografije na taj način prodaju za novac ili bonove za mobitel. D. Ćorković kaže kako je na ovakve slučajeve naišao u svakoj srednjoj školi u kojoj je bio. Dodao je kako djeca nisu svjesna toga da čine kazneno djelo i ne razmišljaju o posljedicama takvog ponašanja. 

Službenik za prevenciju upozorava također i na sve češće zloporabe društvenih mreža od kojih je jedna i cyberbulling. Što se tiče zlostavljanja vršnjaka putem interneta – izgleda da i u tom slučaju prednjače upravo djevojke. Njihove poruke, kako kaže Ćurković, često su prežestoke i vulgarne. Iznimka nisu ni zaljubljene djevojke, koje svojim mladićima šalju obnažene fotografije, nakon čega ostavljaju slobodan prostor za ismijavanje i emocionalne ucjene. 

Šokantni su također i rezultati ankete koju je Ćurković proveo u vrtiću u Našicama. Naime, 73% djece u tom vrtiću ima vlastiti mobitel, njih 35% surfa internetom, a čak 6% njih ima otvoren facebook profil.