Pretraga

Aplikacija za eksplicitne sadržaje ugrožava Facebook

A- A+


Izdvojeni članak

Hrvatska aplikacija na CNN-ovoj listi najluđih

Dva američka studenta Bobby Murphy i Evan Spiegel prošle su godine pokrenuli jedinstvenu mobilnu aplikaciju, koja služi za slanje samouništavajućih fotografija pod nazivom Snapchat. Unatoč tomu što je ideja u početku proglašena besperspektivnom, putem ove aplikacije se danas pošalje oko 50 milijuna fotografija na dan.

Američki studenti Bobby Murphy i Evan Spiegel u travnju su prošle godine izradili su aplikaciju za mobitele, koja služi za slanje fotografija, koje nekoliko sekundi nakon objave zauvijek nestaju. Mada je aplikacija u početku sa skepsom dočekana na tržištu, osam mjeseci poslije, putem nje se pošalje 50 milijuna poruka na dan.

Korisnici Snapchata prilikom slanja poruke, koja može sadržavati video snimku ili fotografiju, otvaraju posebni dodatak unutar kojeg određuju vijek trajanja poslane stavke. Maksimalno trajanje poslane poruke nakon otvaranja je deset sekundi.

Treba naglasiti da se aplikacija najčešće koristi za slanje erotskih fotografija eksplicitnog sadržaja, odnosno za takozvani sexting. Zamisao izumitelja bila je prevencija od neželjenog spremanja i dijeljenja fotografija koje smo namijenili jednom primatelju ili nekoliko njih.

Snapchat je donio veliko bogatstvo dvojici tvoraca, a danas uspješno konkuriraju i Facebooku, koji je plasirao aplikaciju sličnog sadržaja naziva Poke. Unatoč bombastičnim reklamama kojima je Poke uoči Božića predstavljen, u ovom ratu za korisnike trenutno je Snapchat u vodstvu.