Pretraga

Sindikalisti zadovoljni početkom štrajka: ‘I učenici su uz nas’

Jutros je započeo štrajk zaposlenika u osnovnim i srednjim školama. Nastavnici, čistačice, domaći, tajnice i ostali djelatnici škola traže povećanje plaća. O prvim satima štrajka razgovarali smo s šefovima sindikata.

ilustracija: srednja.hr

– Djelatnici u sustavu obrazovanja konačno su shvatili da se moraju izboriti za svoja prava, rekla nam je jutros Sanja Šprem.

‘Zadovoljni smo odazivom’

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja zadovoljna je odazivom na štrajk, ali i entuzijazmom kojim su zaposlenici u školama prihvatili štrajk.

– Kako zasada znamo, štrajka se u većini škola, a trebat će nam zaista dosta vremena dok sve ne zbrojimo i ne dobijemo točan broj školi koje su u štrajku – poručila je Šprem.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, kaže da je ovaj štrajk bio jedan od lakših za organizaciju.

– Iza nas je bogato iskustvo u organiziranju štrajkova, a budući da štrajkaju svi sindikati, nije bilo problema u organizaciji – kazao je Stipić.

Stipić: Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati

Istaknuo je kako je važno i što je ministrica dala potporu štrajkašima.

– Ovaj put nema onih klasičnih prijetnji s onime što će uslijediti ljudima koji štrajkaju – dodao je Stipić.

Ispričao nam je kako svi zaposleni, neovisno o tome kad im je smjena, ujutro dolaze u školu te imaju sastanak na kojem čitaju i raspravljaju o pismu sa zahtjevima štrajka.

– Danas nas očekuje zanimljiv dan i vidjet ćemo kako će se stvari odvijati – zaključio je Stipić, zadovoljan stanjem na terenu.

A štrajk su, napominju sindikalisti, osim zaposlenih, dobro prihvatili i učenici koji su, u znak podrške, većinom ostali u svojim kućama.

Iz zagrebačke Tehničke škole tako su nam rekli kako je jutros na nastavu došlo svega 5 – 6 učenika.

– Kad su vidjeli da smo u štrajku i oni su odlučili napustiti školu – ispričali su nam profesori.