Pretraga

[Uživo štrajk u školama] Sindikati uspješni prvog dana štrajka, a možda im se priključe i profesori s faksa

A- A+

Započeo je štrajk nastavnika i drugih zaposlenika osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Odluka o štrajku donesena je nakon što je Vlada RH odbila prihvatiti zahtjeve nastavničkih sindikata za povećanjem plaće. Točnije, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama zatražili su povećanje koeficijenata složenosti poslova u odgoju i obrazovanju za prosječno 6,11%. Vlada im je kroz dodatke ponudila povećanje od 2%  od 1. listopada i još 2% od 1. lipnja 2020., što su sindikati ocjenili neprihvatljivim.

ilustracija: srednja.hr

Štrajk nastavnika kojemu su se pridružili i ostali zaposlenici škola ovoga se četvrtka odvija u svim školama u Hrvatskoj. Od sutra pa sve dok zahtjevi sindikata ne budu ispunjeni, štrajk će se odvijati cirkularno po županijama.

18:35h MZO objavilo podatke o štrajku

Više detalja kako su došli do ovih postotaka, pročitajte ovdje.

podaci štrajk 10.10.2019.

18:00h Zaključujemo izvještavanje uživo za danas i nastavljamo sutra od 9h

U petak ujutro nastavljamo s izvještavanjem uživo. Pratit ćemo već u prijepodnevnim satima izjave ministrice Divjak i presice sindikata. Budite opet s nama.

17:31h Pitali smo učenike što misle o štrajku nastavnika

I dok su svoj stav o štrajku javno izrazili gotovo svi njegovi akteri, od predstavnika sindikata, Vlade i samih nastavnika, mi smo odlučili ispitati što o štrajku misle sami učenici. Čak četvero od šestero učenika s kojima smo razgovarali podržalo je štrajk.

– Da nema njih, ne bi bilo ni 1. razreda osnovne, 1. razreda srednje, ni maturanata koji su baš svoje znanje stekli njihovim podučavanjem. Njihova funkcija je jedna od najjačih funkcija na svijetu, a svi su mizerno plaćeni. Profesori drže ovaj svijet na dlanu, jer da nema njih, ne bismo imali niti obrazovane ljude, niti ljude koji sada vode našu politiku i zaboravljaju tko ih je učio na fakultetu, srednjoj školi i osnovnoj školi – da bi radili i bili obrazovani za ono što jesu danas, kaže nam učenica Srednje strukovne škole u Vinkovcima.

Ipak, nisu svi pozitivnog stava.

– Štrajk je samo izgovor za nerad, a učitelji ni ne zaslužuju veću plaću s obzirom na satnicu, kratko je prokomentirao učenik XVI. gimnazije u Zagrebu, dok stavove svih šestero možete pročitati ovdje.

17:10h Koliko vidim, Vlada nije očekivala ovakav odaziv, kaže Josip Tičić, sindikalni povjerenik u zagrebačkoj Gornjogradskoj gimnaziji.

Ističe kako je prvi dan štrajka u njegovoj školi dobro prošao.

– U štrajku nas je sudjelovalo 32, što je nešto više od polovice. Iako smo trebali raditi poslijepodne, štrajkali smo u jutarnjoj smjeni – prepričava nastavnik povijesti.

Profesori koji nisu štrajkali, kaže, došli su poslijepodne na nastavu, a kako nije bilo učenika, otišli su kući. Dodaje kako je Božidar Pugelnik, koji je prije dvadesetak godina bio ministar, neštrajkače tada i novčano nagradio jer nisu sudjelovali u štrajku.

Ipak, misli da je bolje kada je u školi manje ljudi.

– Mislim da je bolje da ljudi ne budu u školi nego da se prepucavaju – iskren je Tičić.

Smatra kako će štrajk potrajati neko vrijeme.

– Hoćemo li uspjeti stisnuti Vladu, vidjet ćemo. Imamo velike šanse jer nas je podržala i ministrica – kaže sindikalni povjerenik.

U štrajku ne vidi samo borbu za veću plaću, nego i za priznavanje rada.

– Kad sam vidio gard Vlade ‘Tko ste vi da nešto tražite?’, shvatio sam da je ovo priča o tome cijeni li se naš rad ili ne – zaključio je Tičić.

17:15h Izvukli smo deset ključnih točaka o štrajku koje smo doznali na press konferenciji koja je trajala čak četrdeset minuta. Detalje štrajka koje morate znati pogledajte ovdje.

16:35h Prijeti kolaps sustava: Profesori na faksevima pridružuju se štrajku?

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja poslao je zahtjev za povećanjem plaća u sustavu znanosti i visokog obrazovanja koji je danas dostavljen Vladi Republike Hrvatske te Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Više o ovoj temi koja bi mogla izazvati širi štrajk u sustavu obrazovanja i znanosti pročitajte ovdje.

15:48h Škola prvo ugostila gradonačelnika Bandića pa krenula u štrajk

I dok danas većina škola učenike poziva da ne dolaze u školu ako to nije nužno, ima i onih koje čine potpuno suprotno. Ravnateljica zagrebačke Osnovne škole Jabukovac zamolila je roditelje da danas iznimno, unatoč štrajku, pošalju djecu u školu već u 7.30 ujutro jer je za njih poseban dan. Naime, baš na današnji dan u planu je bila ceremonija otvaranja novog djela škole u kojem se nalazi 6 učionica, te izgrađene dvodijelne sportske dvorane, vanjskog sportskog terena i parkirališta, na što je potrošeno skoro 22 milijuna kuna.

“Bez obzira na najavu štrajka zaposlenika u osnovnim i srednjim školama lijepo Vas molimo da pošaljete djecu u školu sa stvarima jer sutra je za nas poseban dan kada nam naš gradonačelnik g. Bandić službeno otvara dvoranu i školu”, pisalo je u obavijesti na webu škole, prenosi telegram.hr

Novi dio svečano je jutros otvarao Milan Bandić, a učenici su pripremili igrokaze. Nakon otvaranja i Bandićevog govora, učenici su mogli otići kućama, te je započeo štrajk, piše telegram.hr.

15:32h HSLS opet traži nove izbore

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor je gostujući na N1 televiziji pozvao premijera Plenkovića da raspiše izbore. Misli da je to dobro za premijera i da ne treba bježati od izbora jer bi se tako spriječili ultimatumi HNS-a i nekih drugih. Kao primjer je spomenuo Austriju u kojoj se nakon problema s koalicijskim partnerom raspisali izbori i tako riješila situacija. Kao koalicijski partner, rekao je da poziva na izbore u dobroj vjeri.

15:28h Zabavnija strana štrajka na Instagramu

Ako se želite opustiti uz štrajk, zapratite srednja.hr instagram

https://www.instagram.com/p/B3cHTTHHDWb/?igshid=gsxhg3lyy2j5

15:20h  Štrajk podupire i oporba.

SDP-ovci su istaknuli da podupiru sindikate u borbi za svoja prava i povećanje koeficijena. Zastupnici HSS-a također stoje uz prosvjetare koji danas štrajkaju i smatraju da bi im neto plaće trebale iznositi 10 tisuća kuna. Oni smatraju da od HNS-ovih prijetnji da će izaći iz koalicije neće biti ništa. I oni, kao i SDP smatraju da je dobar dio krivnje na HNS-u i ministrici Divjak. Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida također se osvrnuo na štrajk i podjestio da sve županije bilježe manjak učenika, osim Istre i grada Zagreba, te da su kvote na fakultetima ostale nepopunjene. Kako je rekao, to je kriza sustava te se vidi da su brige svih dosadašnjih vlada za formiranje stabilnog obrazovnog sustava bile neuspješne, prenosi HRT.

13:45h U zagrebačkom MIOC slab odaziv na štrajk

Kako prenosi HRT, iako je većina škola, nastavnog i nenastavnog osoblja danas u štrajku, sutuacija je nešto drugačija u zagrebačkoj XV. gimnaziji.

– Evo kod nas u školi je jedan dio nasatvnika u štrajku, a jedan dio nastavnika radi. Većina nasatvnika radi, otprilike 60%, a oko 40% nastavnika je u štrajku i ne održava nastavu, kazala je za HRT ravnateljica MIOC-a Ljiljana Crnković.

13:30h Pravobraniteljica za djecu komentirala je cirkularnost štrajka

– Cirkularni štrajk u sustavu odgoja i obrazovanja koji je najavljen s početkom 10. listopada 2019. s neizvjesnim trajanjem i ritmom, mogao bi stvoriti probleme učenicima i roditeljima, rekla je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević, a cijelo njezino očitovanje pročitajte ovdje.

12:30h Sindikat Preporod poslao je priopćenje s brojkama o odazivu štrajka

– Iz pristiglih podataka o sudjelovanju u štrajku iz 331 od 380 podružnica u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, u kojima organizirano djeluje Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod, današnjem štrajku kojim se zahtijeva povećanje plaće svim zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama odazvalo se 81,36 posto članstva u ustanovama i 75,69 posto članstva u srednjim školama.

Današnji je štrajk djelomično ili potpuno proveden u 366 škola, dok u 14 škola štrajk nije održan i odgojno-obrazovni proces se odvijao neometano.

Uspoređujući današnje podatke o odazivu na štrajk u usporedbi sa štrajkom Preporoda iz 2018. i štrajka svih školskih sindikata iz 2015. očit je porast zanimanja za sudjelovanje u štrajku među zaposlenicima u školama.

Prema dosad pristiglim informacijama nije bilo značajnijeg kršenja prava zaposlenika na štrajk. Također, dobrom je odazivu doprinijelo to što ovaj puta štrajkaju svi školski sindikati i što se zahtjev za povećanjem plaća odnosi na sve zaposlenike u školama.

Sutra, u petak 11. listopada, štrajk se nastavlja u unaprijed određenim županijama, dok će se u svim ostalim županijama nastava nesmetano odvijati, priopćili su iz Preporoda.

12:20h Sutra nema škole u četiri županije

– u petak 11. listopada štrajk će se nastaviti u četiri županije. Više informacije saznajte ovdje.

12:00h Pratite pressicu sindikata

– 85 posto zaposlenih u srednjoškolskim ustanovama je u štrajku, tvrdi sindikalist Mihalinec.

– 89 posto zaposlenih u osnovnim školama je u štrajku, tvrdi sindikalistica Šprem.

Sindikati otkrili da se sutra štrajka u četiri županija. Više saznajte ovdje.

11:55h CARNet se očitovao o padu školskih stranica

sve škole su smještene na istom sustavu te on ne pravi razliku po školama, već poslužuje stranice svih škola po redu kako ih korisnici žele učitati. Osigurali smo dodatne tehničke resurse da bismo osigurali redovno funkcioniranje sustava, no u slučajevima vršnih opterećenja još uvijek je moguće preopterećenje ili usporen rad sustava. Radi se o sustavu iz 2006. godine, čija je zamjena planirana u okviru druge faze programa e-Škole, odgovorili su nam iz CARNet-a.

Podsjetimo, jučer se teško pristupalo stranicama škola. Danas je situacija puno bolja, ali poneke stranice i dalje ne rade dobro.

11:22h Uskoro presica sindikata

Od 12h ćete moći pratiti video stream presice sindikata

11:07h Posjetili smo školu u štrajku i saznali što profesori rade

Kako bismo otkrili kako izgleda radni dan štrajkaša, zaputili smo se u zagrebačku OŠ Mladost. Iako su u štrajku, svi zaposlenici ondje imaju svoja zaduženja. Opširniji izvještaj pročitajte ovdje.

10:38h Na početku današnje sjednice Vlade ministrima se po pitanju štrajka obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 – Ne postoji opravdan, razuman i racionalan razlog da danas imamo štrajk u školama. To govorim iz poštovanja prema nastavnicima, učenicima i roditeljima i svemu onome što štrajk podrazumijeva prema svim hrvatskim obiteljima. Naša Vlada je u ovom mandatu provela jednu od bitnijih strukturnih reformi, to je obrazovna reforma, važnijih reformi za budućnost Hrvatske. Ona je važna i važno je da se učitelji prilagode novoj reformi. Razgovarali smo sa sindikatima, bili su ovdje, nakon što smo dobili formalni zahtjev za štrajk, ministar Aladrović vodio je proces mirenja. Nakon što smo im ponudili povećanje od 2% ove i 2% sljedeće godine i spremnost na daljnje razgovore, iz meni nedokučivog razloga sindikati to nisu prihvatili. Djeluje mi nelogično da se štrajka u mjesecu u kojemu su svi državni službenici već dobili 2% uvećanu osnovicu, kazao je Plenković.

Dodatno je apelirao na sindikate da budu razumni i racionalni i da vrate razgovorima

– Štrajk je planiran u nekoj cirkularnoj varijanti i to je neka kreativna metodologija, meni se to čini apsurdno i nepotrebno i na neki način isfabricirano zato što ovo nije bio trenutak niti kraj temeljnog kolektivnog ugovora niti kraj granskih kolektivnih ugovora. Raditi štrajk kada se nudi povećanje od 4% u odnosu na 6% koje tražite mi djeluje malo pretjerano. To nije volja za kompromisom, to je volja za svojevrsnom opstrukcijom, zaključio je Plenković.

10:30h Ministar Aladrović, koji vodi pregovore u ime Vlade, osvrnuo se na štrajk

– Vrlo jasno smo istaknuli da na ultimatume ne pristajemo, da kroz ultimatume ne prigovaramo, ali naravno da smo za generalne razgovore otvoreni. Vidimo rješenje tako da smo dali svoju ponudu, sindikati su u ovom trenutku odbili, ali mislim da smo s ovom ponudom odnosno s 4 posto povećanja plače, odnosno s tih 320 milijuna kuna vrlo jasno istaknuli svoju želju za uređenjem ovog sustava. Razmatramo da razgovaramo dalje. Možemo razgovarati, ali ultimatume ne prihaćamo, ne pristajemo, rekao je Aladrović, a prenosi N1 televizija.

– U načelu razgovarali smo o dodatku kolektivnom ugovoru i jedino kroz dodatak u ovom trenutku možemo razgovarati, o koeficijentima nećemo razgovarati. Vidjet ćemo što druga strana traži, mi smo ušli u pregovore vrlo otvoreno, istaknuli smo svoju poziciju, sindikati svoju. Ono što je za pregovore bitno je da svaka strana ima želju popustiti, odnosno naći kompromisno rješenje. Mi tu želju nismo primijetili s druge strane. To je isto bilo uvjetovano da se traži 6,11 posto, pa i do 12, 14 i 16 posto ili oni ne žele pristati. Mislim da taj način pregovaranja nije dobar, rekao je Aladrović, a prenosi N1 televizija.

Komentirao je i povećanje koeficijenata

– Koeficijenti su određeni Uredbom, Uredba je jednostrani akt Vlade, ako se Vlada na to odluči može se dogoditi, ali u ovom trenutku vrlo čvrsto stojimo oko svojih stavova, nudili smo dodatak od 4 posto kroz granske kolektivne ugovore odnosno kroz sporazum o mirenju i naša pozicija je vrlo jasna, rekao je ministar.

10:25h Forum mladih SDP-a osvrnuo se na štrajk

10:15h Štromar i Divjak komentirali Štrajk i odnose u Vladi prije sjednice Vlade

Koje su posljedice za Hrvatsku 2030. ako danas ne prepoznajemo da obrazovanje i znanost moraju biti prioritet? Što se tiče moje pozicije, ja sam došla u ovu Vladu zato jer je bio plan otpočetka vrlo jasan vezano uz reforme u sustavu obrazovanja i znanosti. Inače, kao što znate, nisam ja karijerno vezana uz politiku niti sam se politikom bavila prije toga, nego sam se prihvatila jednog zahtjevnog resora i zahtjevne zadaće. U trenutku kad to ne mogu izvršavati, onda je pitanje što mogu raditi. Nemam informacije oko toga koliko je škola u štrajku. Molim i učenike i roditelje za strpljenje. Mi s jedne strane moramo poštivati pravo na štrajk, ali s druge strane i brinuti i o sigurnosti učenika zato je moj naputak jučer bio da vrata škola, pogotovo osnovnih škola, trebaju biti otvorena i da su ravnatelji ti koji moraju u suradnji s roditeljima, ali naravno i s učiteljima koji su u školama, organizirati da učenici budu na sigurnom kada se štrajka, rekla je Divjak, a prenosi N1 televizija.

Blaženka Divjak ispred Vlade

Blaženka Divjak ispred Vlade

Situaciju i komentar na Milana Bandića kratko je dao i potpredsjednik Vlade iz HNS-a Predrag Štromar.

-Reforma je u školama, na redu su učitelji. Mi smo donijeli neke odluke na našim tijelima i njih ćemo se držati, rekao je Štromar, a prenosi N1 televizija.

10:06h Štrajk u školama bio je tema sinoćnje HRT-ove emisije Otvoreno.

U raspravi su sudjelovali ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, pomoćnik ministrice obrazovanja Stipe Mamić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem i Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola. Predstavništvo vlade u emisiji je istaknulo kako predmet pregovora sa sindikatima ne mogu biti koeficijenti složenosti poslova jer se oni donose jednostranom uredbom Vlade, ali da je Vlada sindikatima ponudila povećanje od 2% od 1. listopada i još 2% od 1. lipnja 2020. kroz dodatke koji bi se propisali posebnim sporazumom. Podsjetili su i na to da je u svim javnim službama osnovica plaće povećana za 3% od 1. siječnja i još za 2% od 1. rujna.

Mihalinec i Šprem ustvrdili su kako se o povećanju koeficijenata govorilo posljednjih godinu dana i kako od zahtjeva za promjenom uredbe kojom su propisani koeficijenti i njihovog povećanja za 6,11% ne odustaju, posebice ulaskom projekta ‘Škola za život’ u učionice, jer se je time povećala i složenost posla nastavnika. Istodobno, Nikica Mihaljević izrazio je u Otvorenom zabrinutost oko toga što su ravnatelji isključeni iz procesa i ustvrdio kako se u ovoj situaciji nitko ne bori za njihova prava. Po prvi puta nastavnici će štrajkati cirkularno, dakle štrajk se ovoga četvrtka odvija u svim školama, a od petka pa do ispunjenja zahtjeva štrajkat će po nekoliko županija.

Kako pojašnjava Mihalinec, sindikati smatraju da time neće doći do dugotrajne štete za učenike i vjeruje da će jedan ciklus, koji traje 10 dana biti dovoljan da njihovi zahtjevi budu usvojeni. Također je napomenuo da se u bilo kojem trenutku ciklusa može donijeti odluka da u štrajk istodobno idu sve škole. Na kraju je pomoćnik ministrice Mamić ustvrdio kako će učenici sigurno osjetiti posljedice štrajka dok je Šprem ustvrdila kako borba sindikata nije samo pitanje materijalnih prava, nego i dostojanstva učitelja i nastavnika.

10:03h Sukob između HDZ-a i HNS-a

Sinoć je održan sastanak vladajuće koalicije, ali bez HNS-a. Kako je nakon sastanka istaknuo premijer Andrej Plenković, nejasno mu je zašto sindikati nisu prihvatili ponuđeni dodatak od 2% sada i 2% u lipnju

Iz HNS-a koji je održao svoj sastanak poručili su da izlaze iz Vlade ako se koeficijenti složenosti poslova ne promijeni. – U Vladu smo ušli zbog obrazovne reforme i da bi riješili nestabilnost. Vodstvo stranke je na osnovu prethodno donesenih odluka na Predsjedništvu i Središnjem odboru zaključilo da ako ne bude izglasano povećanje od 4% HNS neće glasati za proračun i nemamo što raditi u toj Vladi, kazao je Ivan Vrdoljak, prenosi N1 televizija.

9:50h Uskoro počinje sjednica Vlade

Premijer Plenković je jučer rekao kako ne razumije zašto štrajk. Uskoro će početi sjednica Vlade na kojoj se očekuje da će se opet osvrnuti na štrajk.

– Prvo ja moram priznati da mi nije jasno čemu štrajk, štrajk u mjesecu u kojem su učitelji i profesori dobili dva posto veću plaću nego mjesec prije. Proračun ministarstva obrazovanja je u mandatu ove Vlade porastao tri milijarde kuna, to je dosta veliki novac. Ako vam je prioritet obrazovna reforma onda je pratite i financijskim sredstvima i to je ova Vlada učinila. S te strane mislim da smo napravili jako puno, od uluganja u tehničku opremu školama ne znam je li u posljednje vrijeme toliko sredstava kanalizirano i putem ministarstva uključujući korištenje europskih fondova i to je taj kontekst”, izjavio je Andrej Plenković jučer, a prenosi N1 televizija.

9:42h Učenici srednjih škola podržavaju štrajk nedolaskom u školu

Iz zagrebačke Tehničke škole tako su nam rekli kako je jutros na nastavu došlo svega 5 – 6 učenika.

– Kad su vidjeli da smo u štrajku i oni su odlučili napustiti školu, ispričali su nam profesori.

9:35h Željko Stipić iz sindikata Preporod komentirao je početak štrajka

– Danas nas očekuje zanimljiv dan i vidjet ćemo kako će se stvari odvijati – zaključio je Stipić, zadovoljan stanjem na terenu.

A štrajk su, napominju sindikalisti, osim zaposlenih, dobro prihvatili i učenici koji su, u znak podrške, većinom ostali u svojim kućama. Opširniji razgovor sa sindikatima o početku štrajka pročitajte ovdje.

9:30h Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem komentirala je za srednja.hr početak štrajka

– Djelatnici u sustavu obrazovanja konačno su shvatili da se moraju izboriti za svoja prava, rekla nam je jutros Sanja Šprem, a opširniji razgovor sa sindikatima o početku štrajka pročitajte ovdje.

9:25h Prva politička reakcija na dan prosvjeda dolazi od Milana Bandića

– “Fućka se njima za građane”, poručio je Bandić. “HNS će zadnji izaći iz koalicije jer su slatke foteljice, zapamtite to. Ministrica Divjak je sve kredite potrošila, novca za informatiku ima, a nema za plaće”, kazao je. Bandić je, kaže, tužan zbog roditelja i djece. Odgovornost je, smatra, na cijeloj Vladi na čelu s premijerom i ministricom Divjak, prenosi N1 televizija.

“Za prioritete mora biti novca, za demografiju, obrazovanje i rad i zapošljavanje. Podupiremo opravdani štrajk učitelja, žalim roditelje i pozivam premijera kao druga stranka vladajuće koalicije koja ne traži fotelju da hitno reagira i riješi problem. Ministrica to neće, ili ne zna ili ne želi. Ili je kombinacija toga. To nije uvjet Vladi, to je uvjet svih uvjeta da bismo opstali. Očekujem promptnu reakciju premijera, mi nećemo izaći iz koalicije, nismo ništa ni potpisali. Projekti su uvjet svih uvjeta. Danas sam možda najtužniji u zivotu. Mislili su da će se to samo od sebe riješiti. Samo zadovoljan učitelj kao temelj obrazovanja može učiti informatiku, ako nema učitelja nema ni informatike. Novca u Ministarstvu obrazovanja ima. Mi gradimo škole, ali brinemo i o učiteljima”, kazao je Bandić i podsjetio da od 1. rujna svi učitelji, 700 njih pod ingerencijom Zagreba, imaju 17 posto vecu plaću. Koštat će nas to 8 milijuna kuna u proračunu za 2020, prenosi N1 televizija.

“Neka košta, jer bez toga se ne može”, kazao je Bandić i da će premijer čuti sve što je rekao.

9:00h Počeo je štrajk diljem Hrvatske. Od ranog jutra u školama kreće izjašnjavanje radnika o sudjelovanju u štrajku. Neki roditelji su se pitali zašto se profesori nisu izjasnili dan ranije, ali zakonska regulativa nalaže da se izjašnjavanje o sudjelovanju događa na dan štrajka.

9. listopad, dan prije početka štrajka

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak poslala poruku učenicima i roditeljima uoči sutrašnjeg štrajka

Podsjetimo, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem, još jučer je pozvala roditelje da djecu ne šalju na nastavu te tako podrže štrajk. Dodala je i kako su se učenicima koji su prijašnjih godina izostajali tijekom štrajka ti izostanci opravdavali.

– Od svojih zahtjeva nismo htjeli odustati. A niti nećemo. Osjetila sam danas da nas Vlada ne cijeni dovoljno. Ovo je priča o dostojanstvu i idemo do kraja, kazala nam je Šprem u telefonskom razgovoru.

I Sindikat Preporod pozvao je sinoć svoje članove da se pridruže ovom štrajku.

– Kako nema efikasnijeg načina za povećanje plaća zaposlenima u školama od provedbe dobro organiziranog štrajka, a odaziv je najvažnija pretpostavka uspješnog štrajka, pozivamo Vas, kolegice i kolege, da svojim sudjelovanjem u štrajku osobno doprinesete borbi za poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, poručili su iz Preporoda.

Ministrica Blaženka Divjak na konferenciji za medije istaknula je kako je dužnost ravnatelja škola zbrinuti učenike koji danas dođu u školu, a samim učenicima i roditeljima poručila da prate sve informacije vezane uz štrajk, koje će morati biti objavljene na web stranicama škola. Uz to, ravnatelji su dobili uputu da na stranicama škole istaknu kontakt na koji se roditelji mogu obratiti s pitanjima.

 

Više o štrajku nastavnika čitajte na sljedećim poveznicama:

Uživo na srednja.hr: Počeo je štrajk nastavnika diljem Hrvatske

Ministrica Divjak poslala poruku učenicima i roditeljima uoči sutrašnjeg štrajka

Predsjednica Sindikata učitelja odgovorila nam na pitanje morate li sutra ići u školu

Propali pregovori Vlade i sindikata: Osnovne i srednje škole od sutra u štrajku!

Predsjednica Sindikata učitelja otkrila nam je koliko je izgledno da će profesori u štrajk