Pretraga

Sindikat objavio koje im je koeficijente za nastavnike predočilo Ministarstvo: Otkrili i koliko bi rasle plaće

A- A+

Koeficijent učitelja i nastavnika bez napredovanja u zvanje trebao bi biti nešto viši od 1,9, a novi koeficijent ravnatelja škola između 2,5 i 3,0, ovisno o veličini škole. Sindikat Preporod odlučio je objaviti prijedlog koeficijenata koji im je na sastanku uoči Božića predočilo Ministarstvo. Ljutiti su jer bi prema ovom prijedlogu plaća učitelja rasla tek stotinjak eura, a nezadovoljni su i izostankom suradnje s Vladom oko donošenja novih koeficijenata. Iako su školski sindikati tražili da im se predoče svi koeficijenti, one za tehničko i administrativno osoblje – nisu dobili.

Hrvatska mora bolje, 25.11.2019. | foto: srednja.hr

Deset od jedanaest reprezentativnih sindikata javnih službi prihvatilo je u listopadu ponudu Vlade oko povećanja osnovice plaća i rasta nekih od dodataka koji se tiču zaposlenih u javnoj službi. Već je tada bilo poznato da će se novo povećanje dogoditi u prvim mjesecima 2024., kada Vlada treba donijeti novu uredbu o koeficijentima i u javnim i državnim službama. Od tada među zaposlenicima škola ne prestaju nagađanja oko toga koliko bi on trebao iznositi.

Koeficijent nastavnika i učitelja trebao bi ići na preko 1,9

Još nam je početkom prosinca predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić, rekao kako bi se neslužbeno bazični koeficijent neunaprijeđenog učitelja i nastavnika 1,406, u odnosu na postojeći hibridni koeficijent koji 1,737, trebao povećati oko 11-posto i iznositi 1,930. Naveo je i da, ako bi 1,90 bio minimalan koeficijent, onda bi maksimalni, onaj izvrsnog savjetnika trebao iznositi oko 2,50.

Nakon što su se u pojedinim medijima već pojavili koeficijenti državnih službenika, školski Sindikat Preporod sada je odlučio objaviti i koje im je koeficijente za dio zaposlenika škola predočilo Ministarstvo uoči Božića. U dokumentu koji su dobili sindikati ne nalaze se koeficijenti tehničkog i administrativnog osoblja.

Iz dokumenta koji je Preporod objavio vidljivo je da bi, kako je i ranije najavljeno, koeficijent učitelja i nastavnika bez napredovanja trebao porasti na preko 1,9. Kako stoji u objašnjenju dostavljenom sindikatu, sindikatima su dostavljena dva seta podataka – 1,93 je temeljni koji je korekcija prve Vladine verzije od 1,90, a 1,95 je temeljni koji je ‘suptilno dostavljen na same razgovore o koeficijentima’. Koeficijent ravnatelja za sada se planira povećavati na 2,5, 2,75 ili 3,0, ovisno o veličini škole. Kompletna uredba trebala bi biti gotova kroz desetak dana te će biti dostavljena središnjicama sindikata, poručili su iz Ministarstva rada.

Svi koeficijenti koje su sindikati dobili na uvid vidljivi su u tablici ispod teksta, a iz Sindikata Preporod navode i da bi prema ovome plaća učitelja trebala porasti za oko 112 eura. Podsjetimo, prema podacima MZO-a, prosječna plaća za učitelje u osnovnoj školi ovog listopada, nakon povećanja osnovice, iznosila je 1.325 eura. Nastavnici u srednjim školama imali su prosječnu plaću od 1.398 eura.

Izdvojeni članak
školska ploća zamusana s kredom i novčanice eura

Ovo su prosječne plaće nastavnika za listopad: Ravnateljima u cjelodnevnoj prelazi 2.000 eura

‘Odlučili smo više ne čekati i izaći van s onim s čime smo upoznati na sastanku u MZO-u’

Rastom od stotinjak eura kroz koeficijente u Sindikatu Preporod nisu zadovoljni.

– Kako svaki dan izađe neka informacija o koeficijentima, a kako nas se stalno pita što je s koeficijentima radnika u školama, odlučili smo više ne čekati i izaći van s onim s čime smo upoznati na sastanku u MZO-u , 21. prosinca 2023. Nisu nam, iako smo tražili, predočeni koeficijenti svih radnih mjesta u školama. Također, odbijen je naš zahtjev za uvidom u koeficijente u drugim javnim službama i državnim službama. Kako se posao izrade novih koeficijenata očito bliži kraju, te nikakvog zajedničkog rada Vlade i sindikata neće ni biti, preostalo nam je jedino podijeliti sa svojim članovima sve do čega dođemo. Novi su koeficijenti posljedica, a novi je Zakon o plaćama uzrok. Bili smo, na žalost, usamljeni u protivljenju donošenja novog Zakona o plaćama. Kako na vidjelo budu izlazili koeficijenti, svakom bi trebali postati jasni naši razlozi protivljenju Zakonu. Prema novim će koeficijentima učitelju plaća porasti 112 eura, a mnogim drugima 500, 700 pa i 1.000 eura. Zato se koeficijenti tako skrivaju, zato se sindikate ne zove a i, nakon što ih se pozove, samo informira, zato sve ovo upućuje na prevaru svih prevara u kojoj će učitelji i nastavnici proći lošije od sviju ostalih, navode iz Sindikata Preporod.

U nastavku se nalaze koeficijenti dio zaposlenika škola koje je sindikatima predočilo Ministarstvo rada. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Dopuna teksta, 5. siječnja u 10:03 h

U prvoj verziji članka bio je objavljeni prvi dokument koji su sindikati dobili na uvid. Dokument je sadržavao i neke greške, primjerice, stručni suradnik bez napredovanja imao je naveden viši koeficijent nego onaj s najvišim, zvanjem izvrsnog savjetnika. Iz Preporoda su ranije naveli da je namjero objavljen dokument koji ima greške ‘da se vidi koliko su nas ‘ozbiljno’ shvatili’. Ovog petka Preporod je objavio novu tablicu koja je naknadno inkorporirana u ovaj članak. Dodano je i objašnjenje koja su dva podatka dostavljena sindikatima, kao i dio očitovanja Ministarstva da će kompletna uredba sindikatima biti dostavljena kroz desetak dana.