Pretraga

Ovo su prosječne plaće nastavnika nakon novih koeficijenata zbog kojih su prosvjedovali

Nakon što su nastavnici prosvjedovali zbog najmanjeg koeficijenta za učitelje bez viših zvanja od 2,01 posto, doznali smo kolike su plaće nastavnici u prosjeku i dobili. Tražili smo od Ministarstva znanosti i obrazovanja da nam dostave podatke o plaćama za ožujak kada su se krenuli primjenjivati povećani koeficijenti. Iz podataka je vidljivo kako se učiteljima koji nisu napredovali i imaju koeficijent od 2,01 u osnovnoj školi plaća povećala za 152 eura. Onima u cjelodnevnoj rasla je za 258 eura, a nastavnicima bez višeg zvanja u srednjim školama za 197 eura.

učionica u pozadini crno-bijela, naprijed ruka koja drži novčanice eura

Foto: Canva

Početkom ove godine, odnosno u veljači i ožujku, određeni sindikati organizirali su prosvjede zbog ‘sramotno’ niskog povećanja koeficijenata za nastavnike i učitelje bez viših zvanja. Prema novoj Uredbi koju je donijela Vlada prije parlamentarnih izbora, nastavnici su u ožujku ove godine dobili povećanje preko koeficijenata, s time da najmanji koeficijent za nastavnike i učitelje koji nisu napredovali u viša zvanja iznosi 2,01.

Podsjetimo, prosvjetni radnici su u listopadu 2023. godine dobili povećanje osnovice od pet posto, a rasli su im ostali dodaci na plaću poput božićnice i uskrsnice. Tada je dogovor Vlade i sindikata bio da se u novo povećanje plaće ide kroz nove koeficijente i to u ožujku 2024.

Sada smo doznali smo koliko iznose prosječne i medijalne plaće učitelja u osnovnoj i plaće nastavnika u srednjoj školi kao i ravnatelja, ali i nastavnika i ravnatelja koji su u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole. Podaci koje smo dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja odnose se na plaće za ožujak 2024. godine, a nalaze se i u sustavu Centraliziranog obračuna plaća.

Učiteljima u osnovnim školama plaća se povećala od 152 do 311 eura

Učitelju bez višeg zvanja s najmanjim koeficijentom od 2,01 prosječna plaća se u odnosu na listopad povećala za 152 eura neto. Sada iznosi 1.477 eura neto. Medijalna plaća je 1.570 eura neto.

Učitelji izvrsni savjetnici s najvećim koeficijentom od 2,62 u ožujku su imali prosječnu plaću od 2.098 eura neto. To je, u usporedbi s prosječnom neto plaćom za listopad 2023. godine, porast za 311 eura.

Prosječna i medijalna plaća učitelja u osnovnim školama u ožujku 2024. | Izvor: MZO

Ravnateljima osnovnih škola povećanje od 20 do 394 eura

Prosječna plaća ravnatelja bez višeg zvanja u osnovnim školama u ožujku 2024. iznosila je skoro 2.000 eura, odnosno 1.981 euro neto. To je povećanje za 204 eura od listopada prošle godine.

Ravnatelj savjetnik sada ima prosječnu neto plaću u iznosu od 2.554 eura što je povećanje za 394 eura u odnosu na prosječne plaće ravnatelja osnovnih škola u desetom mjesecu 2023. godine.

Prosječna i medijalna plaća ravnatelja u osnovnim školama u ožujku 2024. | Izvor: MZO

Učitelju bez viših zvanja prosječna plaća u cjelodnevnoj iznosi 1.720 eura neto

Učiteljima u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole plaće su veće zbog samog sudjelovanja u eksperimentu. Tako je prošle godine u listopadu učiteljima bez viših zvanja prosječna neto plaća u cjelodnevnoj iznosila 1.462 eura, a sada je 1.720 eura što je povećanje od 258 eura.

Učitelji izvrsni savjetnici s najvećim koeficijentom od 2,62 u cjelodnevnoj imaju prosječnu neto plaću u iznosu od 2.347 eura. To je, u odnosu na listopad 2023. povećanje od 406 eura.

Prosječna i medijalna plaća učitelja u osnovnim školama koje su u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole u ožujku 2024. | Izvor: MZO


ŠTO JE PROSJEČNA, A ŠTO MEDIJALNA PLAĆA?

Plaću zaposlenika škola čini osnovna plaća i dodaci na osnovnu plaću. Iznosi o prosječnim i medijalnim isplaćenim plaćama sadržavaju i dodatke na plaću koji su ugovoreni važećim kolektivnim ugovorima poput dodatka za prekovremeni rad, dodatka za rad u smjenama, za rad u posebnim uvjetima rada, ali ne i naknadu za prijevoz. Prosječna plaća računa se kao aritmetički prosjek svih plaća u nekom sustavu; ona stoga predstavlja okviran broj jer ne govori puno o tome koliko je u sustavu onih s malom, a koliko onih s velikom plaćom. Medijalnu plaću dobijemo tako što poredamo plaće od najniže do najviše, a medijalna je ona koja se nalazi u sredini; to znači da polovina ljudi u sustavu ima veću plaću od medijalne, a polovina manju.


Ravnatelju savjetniku u CDŠ prosječna neto plaća skoro 3.000 eura

Ravnateljima u cjelodnevnoj prosječna neto plaća narasla je za 422 eura i sada iznosi 2.155 eura neto, dok je ravnateljima savjetnicima u CDŠ prosječna plaća skoro 3.000 eura, odnosno 2.979 eura neto.

Prosječna i medijalna plaća ravnatelja u osnovnim školama koje su u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole u ožujku 2024. | Izvor: MZO

Prosječna plaća nastavnika bez višeg zvanja u srednjoj školi povećala se za 197 eura

Nastavnik bez višeg zvanja u srednjoj školi i s koeficijentom od 2,01 ima prosječnu plaću od 1.595 eura neto što je povećanje za 197 eura u usporedbi s listopadom prošle godine. Nastavnik izvrsni savjetnik s koeficijentom od 2,62 u srednjoj školi sada ima prosječnu neto plaću u iznosu od 2.190 eura što je povećanje za 378 eura.

Prosječna i medijalna plaća učitelja u srednjim školama u ožujku 2024. | Izvor: MZO

Prosječna plaća ravnatelja u srednjim školama iznad 2.000 eura

Ravnatelji u srednjim školama imaju prosječnu plaću od preko 2.000 eura. Tako je  prosječna plaća ravnatelja srednje škole bez napredovanja u zvanje za ožujak 2024. godine bila 2.102 eura, a najveća za ravnatelja savjetnika u iznosu od 2.675 eura neto.

Prosječna i medijalna plaća ravnatelja u srednjim školama u ožujku 2024. | Izvor: MZO