Pretraga

Sindikat podržao veliku promjenu koja stiže u škole dva najveća grada: Dosadašnja praksa nije donijela ništa dobrog

A- A+

Troje od sedmero članova školskih odbora, tijela koje upravlja školama, biraju osnivači. U slučaju osnovnih škola to su najčešće gradonačelnici. Praksu su odlučili promijeniti novi gradonačelnici u Zagrebu i Splitu, Tomislav Tomašević i Ivica Puljak. Split je već raspisao javni natječaj za imenovanje troje predstavnika grada po školi, a u Zagrebu će se dva birati putem natječaja, dok će treći biti predstavnik mjesnog odbora na kojem se nalazi škola. Iz Sindikata Preporod pozdravljaju ovakav način odabira članova školskih odbora.

Foto: Srednja.hr

– Najava  zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i splitskog gradonačelnika Ivice Puljka o izboru članova školskih odbora javnim natječajem – značajan je iskorak prema daljnjoj depolitizaciji upravljanja osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama. Ukoliko će se, a šanse za to postoje, oslobađanjem škola iz zagrljaja političkih stranaka u dva najveća hrvatska grada,  unaprijediti kvaliteta najvažnijeg upravljačkog tijela škole, vlast će se morati okrenuti prema napuštanju jednog odavno potrošenog modela upravljanja, stoji u priopćenju školskog Sindikata Preporod, Željko Stipić.

Dosadašnja praksa nije donijela ništa dobrog

Ranije ovog tjedna, podsjećamo, splitski gradonačelnik Ivica Puljak raspisao je javni poziv za iskazivanje interesa za članstvo u školskim odborima osnovnih škola čiji je osnivač Grad Split. Na taj način odabrat će se troje od sedam članova školskih odbora koje su do sada imenovali gradonačelnici.

U slučaju Zagreba, najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević, jedan od tri gradska člana u školskim odborima bit će predstavnik mjesnog odbora u kojem se nalazi škola, dok će se druga dva birati na temelju javnog natječaja.

– Jako je važno da se do novih članica i članova školskih odbora dođe putem natječaja. Dosadašnje mijenjanje predstavnika stranke koja je izbore izgubila predstavnicima stranke koja je izbore dobila, zbog česte nestručnosti, ali i nezainteresiranosti imenovanih, nije školama donijelo ništa dobrog. Prva bi vidljiva posljedica novog načina odabira članica i članova školskih odbora trebalo biti upravljačko osvježenje, tj. trebalo bi doći do uvođenja u rad školskih odbora značajnog broja novih tzv. vanjskih članova koji će biti stručni, apolitični, ali i zainteresirani za unaprjeđenje rada škole, ističe Stipić u priopćenju.

Izdvojeni članak

Transparentnost dolazi u škole: Zagreb i Split mijenjaju način biranja članova školskih odbora

Promjena potrebna u svim školama

U sindikatu preporod ovakve promjene priželjkuju na državnoj razini.

– Ako državna vlast promjenama u školskom zakonodavstvu osigura dominantan utjecaj radnika u školskom odboru te u svim školama zažive rješenja, koja se zasad najavljuju samo u Splitu i u Zagrebu – naše će se školstvo napokon krenuti mijenjati u pravom smjeru, poručuju iz Sindikata Preporod.