Pretraga

Širi se užasavajuća snimka učenica koje se brutalno tuku: Većina ih gleda, a neki i navijaju

A- A+

Proteklih tjedana mediji izvještavaju o nizu slučajeva vršnjačkog nasilja, a ono je danas ponovno u fokusu javnosti. Ovoga puta užasavajući prizori ispred koprivničke škole – dvije učenice brutalno su se potukle, dok je većina okupljenih oko njih tučnjavu samo gledala, neki od njih je i snimali, a treći – navijaju.

Ilustracija: pixabay

Internetom se proširila snimka dvaju učenica koje su se brutalno potukle ispred koprivničke škole. Kako je objavio portal Podravski.hr, sve se dogodilo jučer oko 13 sati.

Isti izvor navodi, a vidljivo je to i na snimci, kako su se djevojke udarale šakama i nogama i to na tlu. Većina okupljenih, a bilo je oko njih desetak učenika, prenosi podravski.hr, samo je promatrala ili snimala tučnjavu, a neki od njih su i navijali.

Izdvojeni članak
tanja dejanović šagadin

Stalno se piše o nasilju u školi, no što kad je vaše dijete zlostavljač? O tome priča ugledna psihologinja

Ipak, nekolicina učenika odlučila je ‘uskočiti’ među djevojke te su ih na posljetku i razdvojili.

Jutarnji list navodi da su pojedini mediji pisali da je riječ o učenicama Obrtničke škole, no ravnatelj Zlatko Martić to je za Jutarnji opovrgnuo, kazavši da ‘događaj ne daje lijepo svjetlo nama koji radimo u obrazovanju’.


Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem, obostrano povezan sa cyberbullyingom. Treba ga ozbiljno shvatiti, a nastavnici kada primijete da je netko zlostavljan na društvenim mrežama, bez obzira što to nije u školi, moraju slučaj prijaviti policiji. Kaže tako Tanja Dejanović Šagadin, školska psihologinja i Centra za odgoj i obrazovanje Goljak i psihoterapeutkinja pri Psihološkom centru TESA, koja je ovog četvrtka gostovala u najnovijoj epizodi podcasta portala srednja.hr. Cijeli podcast pogledajte u videu ispod. Dodali smo i točke na vremensku crtu pa točno možete preslušati po temama koje vas posebno zanimaju.

Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se ono događa nekome koga poznaješ, slučaj možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button na ovoj poveznici. Ukoliko hitno trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije – umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.

Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata.