Pretraga

Škola na sjeveru Hrvatske ima projekt od 48,7 milijuna kuna, bit će jedno od najmodernijih obrazovnih središta

A- A+

Medicinska škola Varaždin predstavila je u utorak projekt kojim uspostavlja Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija. Riječ je o projektu vrijednom 48.799.878,03 kn, čijom će provedbom varaždinska Medicinska škola postati jedno od najmodernijih središta za obrazovanje budućih zdravstvenih radnika.

Projekcija Regionalnog centra Medicinske škole Varaždin|foto: press

Medicinska škola Varaždin predstavila je projekt pod nazivom ‘Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin’. Projekt je vrijedan 48.799.878,03 kn, a u potpunosti je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) kroz operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Jedno od najmodernijih središta za obrazovanje budućih zdravstvenih djelatnika

Kako su priopćili iz škole, ovim projektom Medicinska škola Varaždin postaje jedno od najmodernijih središta za obrazovanje budućih medicinskih sestara i tehničara, farmaceutskih, sanitarnih, zdravstveno-laboratorijskih, dentalnih i fizioterapeutskih tehničara, primalja, dentalnih asistenata i gimnazijalaca prirodoslovnog smjera.

Škola će biti otvorena i za obrazovanje odraslih, ali i za dodatne edukacije koje će biti potrebne profesorima i strukovnim nastavnicama u medicinskim školama u Hrvatskoj, pa i srednjoj Europi.

Medicinska škola Varaždin krupnim koracima ide prema ostvarenju svog cilja, a on je najsuvremenije dostupno obrazovanje za buduće zdravstvene djelatnike. Ovo je projekt od velikog značaja ne samo za Varaždinsku županiju, nego i za cijelu Hrvatsku jer će omogućiti razvoj punog potencijala naših polaznika. Tijekom svog školovanja buduće medicinske sestre i tehničari, farmaceutski, sanitarni, zdravstveno-laboratorijski, dentalni i fizioterapeutski tehničari, primalje, dentalni asistenti educirat će se u uvjetima najsuvremenije opremljenih zdravstvenih ustanova, što će značiti prekretnicu u obučavanju i njihovo usavršavanje u pojedinim područjima, izjavila je ravnateljica Medicinske škole Varaždin, Mirjana Grabar Kruljac.

Izdvojeni članak

10 srednjoškolskih programa u Varaždinskoj županiji koje su upisali najbolji učenici

Dodatna 42 milijuna za rekonstrukciju škole

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec kaže kako će u ovaj Regionalni centar biti uloženo ukupno 90 milijuna kuna u sklopu dvaju projekata

Projekt uspostave centra vrijedan je 48 milijuna kuna i u potpunosti se financira novcem Europske unije, a vrijednost projekta rekonstrukcije i dogradnje Medicinske škole je 42 milijuna kuna. Uvjerena sam da ćemo na kraju projekta imati iznimno visoki standard u obrazovanju zdravstvenih kadrova, da ćemo imati učenike koji će znati odoljeti izazovima 21. stoljeća. U ovom centru će se provoditi i cjeloživotno obrazovanje, a isto tako će nastavni kadar steći sve potrebne kompetencije i vještine da svoje znanje mogu kvalitetno prenositi na učenike. Medicinska škola Varaždin je najbolja škola u sektoru zdravstva u Hrvatskoj. Znamo da su se više puta selili iz jednog u drugi prostor, puno puta možda i neadekvatan, no to ih nikada nije spriječilo da imaju kvalitetan i vrhunski obrazovni program. Želim im puno uspjeha u daljnjem radu i vjerujem da ćemo po završetku ovog projekta imati izniman nadstandard, istaknula je Zagorec.

I iz Ministarstva zdravstva na konferenciji za medije pozdravili su uspostavu ovog Regionalnog centra.

Nemjerljiv je doprinos koji medicinske sestre i tehničari daju našem zdravstvenom sustavu. I u ovim izvanrednim uvjetima pandemije sustav funkcionira zahvaljujući i njihovoj predanosti, radu i znanju. Inovacije koje donosi ovaj projekt svrstavaju Medicinsku školu Varaždin uz bok najboljim europskim strukovnim medicinskim školama, kaže Vera Katalinić-Janković, posebna savjetnica ministra zdravstva.

Opremit će se specijaliziranom opremom za nastavu i vježbe

Putem video-veze obratio se državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

 – Podizanje ljestvice u kvaliteti obrazovanja, inovativnosti i pružanju šanse za osobni razvoj mladim ljudima samo je početak u stvaranju novih vrijednosti koje je omogućio ovaj projekt. Vjerujem da će Medicinska škola Varaždin biti centar izvrsnosti u kojemu će svoje potencijale izraziti generacije mladih ljudi, rekao je Paljak.

Kako iz škole navode u priopćenju, Regionalni centar opremit će se specijaliziranom opremom za teorijsku i praktičnu nastavu, laboratorijske i kliničke vježbe.

– Ideja projekta je postizanje agilnosti odgojno-obrazovnog sustava RCK naspram potreba tržišta rada u zdravstvu i profiliranja budućih radnika s praktičnim znanjima. Završetak projekta je planiran za kraj 2023. do kada trebaju biti implementirani svi njegovi dijelovi, priopćeno je iz Medicinske škole.