Pretraga

Škole u gradu na sjeveru zemlje će uskoro proizvoditi vlastitu električnu energiju

A- A+

Varaždinske osnovne škole proizvodit će energiju na krovovima za svoje potrebe. Na krovovima šest škola bit će postavljeni solarni paneli kojima će škole proizvoditi vlastitu struju. Usmjerenost na obnovljive izvore engerije vlasti objašnjavaju energetskom krizom, a ukupna vrijednost projekta je više od 1,6 milijuna kuna.

solarne ploče solarni paneli

Foto: Unsplash

Na krovove šest osnovnih škola u Varaždinu bit će instalirane fotonaponske elektrane za proizvonju električne energije. Gradu Varaždinu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio projekt i poslao gradonačelniku Nevenu Bosilju na potpis ugovor kojim će osigurati sufinanciranje u iznosu od 40 posto potrebnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 1.620.735,44 kune, a Fond će pomoći s najviše 648.294,18 kuna, odnosno 40 posto.

Fotonaponske elektrane bit će postavljene na prvoj, drugoj, trećoj, četvrtoj, petoj i sedmoj osnovnoj školi u Donjem Kućanu. Rok za provedbu projekta je 18 mjeseci, a nabava za odabir izvođača i postava fotonaponskih elektrana provoditi će se u 2023. godini.

Izdvojeni članak

U nekim školama grijanje će koštati skoro 7 puta više nego prije: ‘Očekujemo intervenciju Ministarstva’

 – Nakon što smo uložili značajna sredstva u energetsku obnovu škola i vrtića, ovo je još jedan značajan pomak u zadovoljavanju naših visokih standarda postizanja energetske učinkovitosti i neovisnosti. U vrijeme kada se suočavamo s globalnom energetskom krizom, usmjeravanje na obnovljive izvore energije je više nego opravdano i svaka uložna kuna, odnosno euro višestruko se vraćaju. Nastavit ćemo i dalje s projektima iz naše varaždinske zelene agende jer želimo postići što veći stupanj energetske neovisnosti svih naših institucija i poduzeća, poručio je gradonačelnik Bosilj.