Pretraga

Obrazovni kartoni novih gradonačelnika sveučilišnih gradova: Neki se proslavili diplomskim, neki nakon doktorata

A- A+

Građani su izabrali nove lokalne moćnike, a mi smo pročešljali obrazovne puteve onih koji su zasjeli na čelna mjesta velikih hrvatskih gradova. Odmah smo uočili jednu zanimljivost: prema diplomskom radu Marka Filipovića, novog gradonačelnika Rijeke, kasnije je sagrađen most koji i danas postoji u tome gradu.

diploma

Tai’s Captures, Unsplash

Budući da Hrvatska ima veliki broj gradova i općina te bi ispisivanje njihovih životopisa iziskivalo ogroman napor, prošli smo kroz obrazovne puteve samo novih gradonačelnika sveučilišnih gradova.

Zagreb: Tomislav Tomašević s diplomom Cambridgea

Nakon što je završio preddiplomski i diplomski studij na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Tomašević, prema svom životopisu, odlazi na Sveučilište u Cambridgeu, zahvaljujući britanskoj stipendiji Chevening i stipendiji sveučilišta Cambridge Overseas Trust. Na tamošnjem Odsjeku za geografiju kao jedan od najboljih studenata završio je magisterij iz područja okoliša, društva i razvoja, a magistarski rad je obranio na temu održivog razvoja gradova.

Split: Ivica Puljak s francuskim doktoratom

Ivica Puljak 1988. je završio Tehničku školu u Splitu. Diplomirao je elektrotehniku na FESB-u 1994., a magistrirao fiziku elementarnih čestica na PMF-u u Zagrebu 1998. Doktorirao je isto fiziku, ali na Sveučilištu Pierre i Marie Currie u Parizu 2000. Doktorsku disertaciju je izradio na Ecole Polytechnique u Palaiseau kraj Pariza. Trenutno je redoviti profesor u trajnom zvanju (najviše znanstveno-nastavno zvanje) fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Izuteno citiran znanstvenik, poznat po suradnji s CERN-om.

Osijek: Ivan Radić s dva fakulteta

Ivan Radić završio je matematičku gimnaziju u Osijeku, nakon čega je završio Građevinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te postao inženjer građevinarstva. Diplomirao je i na tamošnjem Ekonomskom fakultetu, pa ima i titulu magistra ekonomije.

Rijeka: Prema gradonačelnikovom diplomskom izgradili most

Marko Filipović je u srpnju 2004. diplomirao je na riječkom Građevinskom fakultetu te postao diplomirani inženjer građevinarstva. Tri godine kasnije, u prosincu 2007., završio je stručni ispit za obavljanje poslova prostornog uređenja i graditeljstva. Zanimljivo, prema Filipovićevom diplomskom radu kasnije je sagrađen most koji danas spaja Riječki lukobran s gradom pa novi gradonačelnik kaže kako “Rijeku gradi još od studentskih dana”.

– Na tu sam neraskidivu vezu mene kao inženjera građevine s gradom posebno ponosan – jako me veseli kad se Rijeka razvija i gradi, kaže.

Slavonski brod: Anesteziolog nastavlja reanimirati grad

Mirko Duspara, prema službenom životopisu, rođen je 1961. u Derventi. Zbog boljih životnih prilika, s navršenih godinu i pol dana, s obitelji se seli u Gornju Vrbu gdje završava svoje osnovno školovanje, a potom upisuje i završava srednjoškolski Zdravstveni smjer u slavonskobrodskoj Gimnaziji. Nakon srednje škole, od 1980. do 1981. služi vojni rok, a potom odlazi na studij u Banja Luku gdje 1987. godine završava Medicinski fakultet kao liječnik, doktor medicine. Za vrijeme rata radio je kao liječnik na bojišnici, a po njegovu završetku, 1996. u Zagrebu usavršava svoje zvanje kao specijalist anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja.

Varaždin: Stručnjak za IT preuzima grad

Neven Bosilj rođen 1968. u Varaždinu. Nakon završene II. Osnovne škole i Prve gimnazije u Varaždinu, 1992. diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Magistrirao je na FOI-ju, na poslijediplomskom studiju Menadžment poslovnih sustava, smjeru Korporativno upravljanje, 2007. Doktor znanosti iz informacijskih i komunikacijskih znanosti postaje 2011., ttakođer na FOI-ju. U svojoj profesionalnoj karijeri radi u vodećim IT tvrtkama, a trenutno je voditelj projekata za kupce u Ericssonu. Uz svoj posao, predaje kao vanjski suradnik-predavač na FOI-ju. Član je Hrvatske komore inženjera u elektrotehnici i udruge Mensa.

Koprivnica: Gradonačelnik ‘samo’ s preddiplomkim

Mladen Kešer uz običnu, završio je i srednju glazbenu školu. Za razliku od mnogih drugih kolega političara nije završio diplomski studij pa dokumente potpisuje “samo” titulom sveučilišnog prvostupnika agronomije.

Dubrovnik: Gradonačelnik školovan u Americi

Mato Franković rođen je 1982 godine u Dubrovniku. Završio srednju školu Centerburg Ohio u Americi 2000., a potom i dvogodišnji program na Rochester Institute of Technology te stekao titulu Associate in Applied Science 2003 godine.

Pula: Prije grada vodio je školu

Novi gradonačelnik Pule je Filip Zoričić, trenutni ravnatelj Gimnazije Pula. Zpričić je profesor mentor hrvatskoga jezika i književnosti i povijesti, te doktor interdisciplinarnih humanističkih znanosti koji je doktorirao na temu ideje i života Vlade Gotovca. Osim što trenutno obavlja dužnost ravnatelja Gimnazije Pula, predsjednik je udruge Institut Mediterran i osnivač Memo muzeja u Puli.

Izdvojeni članak

Poznati ravnatelj postao gradonačelnik: ‘Žao mi je napustiti gimnaziju, ali sam siguran da ću se vratiti u školu’

Za kraj, znamo za studij koji bi, barem načelno, trebao koristiti gradonačelnicima, a nije ga, koliko znamo, završio niti jedan od njih. Radi se o takozvanom “studiju za gradonačelnika”, poslijediplomskom sveučilišnom stručnom studiju Upravljanje gradom. Za 40.000 kuna i u četiri semestra na Sveučilištu u Zagrebu, naime, možete naučiti sve o upravljanju gradom. Sveučilišni/a specijalist/ica upravljanja gradom može se podičiti kraticom univ. spec. admin. publ. Međutim, budimo realni, uz gradonačelničke obveze, nemate vremena za studiranje.