Pretraga

Školska poznanstva ne pomažu prilikom traženja posla

A- A+

Istraživanje portala EduCentar pokazalo je kako je tek svaki deseti ispitanik imao neke koristi prilikom traženja posla od prijateljstava i poznanstava sklopljenih u školskim klupama. Anketa u kojoj je sudjelovalo 250 ispitanika pokazala je kako gotovo dvije trećine sudionika nije od takvih kontakata imalo nikakvu korist.

Portal EduCentar napravio je istraživanje koje je otkrilo pomažu li poznanstva i prijateljstva iz školskih klupa prilikom traženja posla. Rezultati do kojih su došli analizirajući odgovore gotovo 250 ispitanika u svakom slučaju su vrlo zanimljiva. Naime, neočekivano veliki broj ispitanika, njih dvije trećine, tvrdi kako im školska poznanstva nisu kasnije pomogla prilikom traženja posla, a zanimljivo je kako dio ispitanika ne bi prihvatio takvu priliku ni da im se ona pruži.

– Ne bih želio da mi je prijatelj šef, jer u tom slučaju puno toga može poći po zlu, zaključio je jedan od anketiranih. Sličan stav imaju i ostali ispitanici iz ove kategorije te uglavnom tvrde kako se boje da bi im se povlačenje takve ‘školske’ veze moglo obiti o glavu.

Izdvojeni članak

IQ viši od Einsteinovog nije dovoljan za posao asistenta na Ekonomiji


Svega desetak posto anketiranih je priznalo kako su im poznanstva iz škole ili s fakulteta bila od koristi prilikom traženja i pronalaženja posla. U prvom redu, prema njihovim izjavama, pomoć su im pružali bivše kolege koje danas imaju svoj biznis ili obrt. – Tijekom studija kolegama sam dosta pomagao pri učenju pa su mi se oni kasnije odužili tako što su mi dali dobre kontakte, kazao je jedan ispitanik i objasnio kako se korist od školskih poznanstava može ogledati na više načina.

Zanimljivo je da je desetak posto ispitanika kazalo kako su im njihovi bivši profesori pomogli prilikom traženja posla. Većina njih je, tvrde, preporuku zaslužilo predanim radom i zalaganjem u školskim klupama.