Pretraga

Škugor je kao student pokušao ukrasti novac: Prijetilo mu je izbacivanje s faksa, spasio ga ‘državni tajnik’

A- A+

Damir Škugor, HDZ-ov direktor u Ini kojega je policija uhitila nakon što se otkrilo da je svom umirovljenom ocu na bankovni račun uplatio 500 milijuna kuna, sklonosti prema kriminalnim radnjama imao je još kao student, otkriva 24sata. Kao predsjednik Studentskog zbora Rudarsko-geološko naftnog fakulteta u Zagrebu pokušao je u vlastiti džep strpati iznos od 30 do 50 tisuća kuna.

Foto: RGNF | Screenshot HRT

Kako otkriva 24sata, Damir Škugor, direktor u Ini i član HDZ-a koji je kriv za izvlačenje milijardi kuna iz Ine, svoje je kriminalne radnje pokušao provesti još dok je bio student. Studirao je na Rudarsko-geološko naftnom fakultetu u Zagrebu gdje je i diplomirao, a bio je i predsjednik Studentskog zbora te samim time i član fakultetskog vijeća.

Za fakultetski izlet od sponozora je tražio iznos od 30 do 50 tisuća kuna, a za isplatu je stavio privatni račun

Tada je, sa samo 20-ak godina, na vrlo kreativan način pokušao strpati desetke tisuće kuna u svoj džep, piše 24sata. Priča počinje kada su studenti trebali otputovati u Italiju u posjet tvrtki Agip, a svi troškovi su bili podmireni – faks je platio prijevoz, a tvrtka Agip smještaj. No, Škugoru je na pamet pala ideja kako bi on tu mogao zaraditi.

Kako prenosi 24sata, Škugor je samovoljno poslao mail jednoj kompaniji kako bi tražio sponzorstvo za put čiji su troškovi već bili podmireni.

– Ako se dobro sjećam, pisao je tadašnjem Naftaplinu, a kao račun uplate je naveo svoj privatni račun. On nije ukrao fakultetske novce, ali sam smatrao da je takvo ponašanje nedopustivo, rekao je tadašnji dekan RGNF-a, Darko Mayer za 24sata.

Izdvojeni članak
kreditna bankovna kartica

Mladić (26) ukrao cimeru karticu pa s njom plaćao hranu, odjeću i smještaj: Oštetio ga za više od 14.000 kn

Odlazak pred disciplinsku komisiju spriječio je poziv iz tadašnjeg Ministarstva obrazovanja

Pozvao je mladog Škugora na razgovor i planirao ga poslati na disciplinsku komisiju koja ga je mogla izbaciti s fakulteta. No, do komisije nikada nije došao.

– Nazvao me tajnik iz Ministarstva znanosti i rekao da govori u ime ministra. Rekao mi je: ‘Škugor je naš, dogodilo se što se dogodilo, ali on je odličan student i nemojte komplicirati život ni njemu, ni sebi.’ I nisam komplicirao, povukao sam prijedlog, govori za 24sata Mayer i ističe kako ne zna tko je točno stajao iza njega u ministarstvu.

Dodao je i kako mu je žao što je odustao od disciplinskog postupka jer smatra da se možda danas ne bi dogodilo to što se dogodilo. 24sata pišu kako je Škugor još kao student počeo raditi u Ininoj tvrtki kćeri da bi šest godina kasnije postao komercijalni direktor i da je, kako je otkrio Jutarnji list, zajedno s akademikom Mirko Zelićem potpisao ugovor o prodaji plina u Italiju ispod cijene čime je Ina izgubila 20 milijuna eura u razlici.