Pretraga

Smijenjeni voditelj radne skupine za Etiku: Stvarali smo društvo u kojem djeca neće bježati u Njemačku i Irsku

A- A+

Na prosvjedu Hrvatska može bolje, nastalom zbog netransparentnosti glede Kurikularne reforme, u Zagrebu se okupilo 20 tisuća ljudi. Govor je održalo troje prosvjetnih djelatnika, a jedan od njih bio je onaj smijenjenog voditelja radne skupine za predmetni kurikulum Etike učitelja Igora Lukića. Njegov je govor najviše mobilizirao okupljenu svitu pa se u jednom trenutku moglo čuti i glasni zahtjev za ostavkom odgovornih.

Foto: srednja.hr

Na prosvjedu za podršku obrazovanju, pokrenutom zbog netransparentnosti i nestručnosti u pogledu Kurikularne reforme, u Zagrebu se okupilo 20 tisuća ljudi. Povorka je krenula od Trga bana Josipa Jelačića do Tomislavca gdje su se prosvjetni djelatnici, studenti i organizatori obratili prosvjednicima.

Govor koji je vjerojatno najviše uspio dirnuti ljude i potaknuti ih na razmišljanje bio je onaj bivšeg člana radne skupine za izradu predmetnog kurikuluma Etike učitelja Igora Lukića. Počeo je s pozdravom ‘prijateljima i prijateljicama obrazovanja’, a u jeku njegova govora, u jednom je trenutku svita počela glasno negodovati protiv odgovornih za probleme glede Kurikularne, masovno skandirajući ‘ostavka, ostavka’.

Izdvojeni članak

Govor studentice koji će postidjeti vladajuće: ‘Dosta nam je obrazovnog sustava koji 2017. ne vjeruje u evoluciju’


– Ovdje sam kao glas preko 400 stručnjaka iz područja odgoja i obrazovanja koji su osmislili Cjelovitu kurikularnu reformu i proveli sve njene aktivnosti do dolaska onih na vlast koji smatraju da je politika važnija od obrazovanja. I da obrazovanje ne proizlazi iz objektivnih činjenica već političkih kabineta. Mi nismo niti lijevi niti desni. Mi nismo ni HDZ ni SDP. Mi smo odgajateljice i odgajatelji, učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici, članovi akademske zajednice, stručnjaci iz područja odgoja i obrazovanja, predstavnici civilnog društva. U potpunosti predano, ispunjenog srca, s najboljim namjerama i u potpunosti politički i ideološki neopterećeni, stvarali smo preko godinu dana – istraživali i stvarali. Istraživali i stvarali upravo onako kako želimo da naša djeca u školama istražuju i stvaraju. Stvorili smo temelje Cjelovite kurikularne reforme čija provedba našoj djeci jamči bolje društvo. To je društvo iz kojeg vaša djeca neće morati bježati u Njemačku ili Irsku. Društvo u kojem se do zaposlenja ne dolazi putem strica. Društvo gdje u foteljama ne sjede podobni, već oni koji su dokazanim obrazovanjem i iskustvom to mjesto zaslužili. A svima vama, dragi političari, koji ste neodgovornim, netransparentnim i nemoralnim postupanjem dokazali da su vam važne fotelje, dnevnice za službena putovanja, tuđi znanstveni radovi i prepisani kurikularni akcijski planovi, poručujemo da Hrvatska zaslužuje bolje, jedan je dio govora učitelja Igora Lukića koji u potpunosti možete pogledati i poslušati ispod.