Pretraga

Snježne radosti vs. snježne gadosti

A- A+

Zanimljivo je kako snijeg uvijek iznenadi populaciju koja živi u klimi u kojoj svake godine padne barem nekoliko centimetara. I opet se mi danas, sredinom prosinca čudimo bijelilu koje promatramo kroz prozor.

Iako mu se najviše vesele djeca, uz malo kreativnog promišljanja, snijeg može biti izvor radosti za sve generacije. Ako niste ljubitelj snijega, i zatvoreni u kući, možete provesti zanimljivu zimu.

Grudanje, sanjkanje i snjegovići

www.sutra.ba

Najmlađi odmah uoče zabavni potencijal snijega. Grudanje, sanjkanje, pravljenje snjegovića, standardne su aktivnosti. Osim klasičnih i modernih plastičnih saonica, za spuštanje niz padinu mogu još poslužiti i vreće punjene slamom, napuhane unutrašnje gume. Snjegovića je najlakše napraviti ako malu grudu počne gurati nizbrdo, jednom kada dođete na dno padine imati ćete dobru bazu, isto ponovite još jednom da stvorite snješku glavu. Ukrasiti ga možete mrkvom, pepelom, kamenčićima i granjem. Igranje nogometa u 30-ak centimetara snijega, također, je jedinstvena radost koju omogućavaju ovakve zimske (ne) prilike. 

Za malo starije snijeg skriva veliki potencijal za romantiku i udvaranje. Standardno gađanje cure grudom kako bi joj pokazali svoju naklonost, možda i nije najbolja ideja, no snijeg pruža i druge mogućnosti. Čišćenje snijega u kratkim rukavima dobar je način za impresioniranje djevojke iz susjedstva. Za mlade parove, teško da može postojati nešto romantičnije od večernje šetnje uz lagani sniježak s neba.

Toplina zimskog doma

Onima koji preferiraju gledati snježni ugođaj kroz prozor, predlažemo da se opskrbe dobrim filmovima kako bi imali zabavu za cijeli vikend. Naravno da će vam i društvo dobro doći pa svoje prijatelje možete počastiti čašicom kuhanog vina. Samo oprezno, vino se kuha miješano po pola s vodom i puno šećera, a za miris možete dodati klinčić ili cimet. Klasika je također i zabavljanje uz društvene igre ili omiljenu knjigu.

Opasnosti ne vrebaju samo od poledice, i kućni tipovi mogu imati svoje probleme. Ukoliko živite u široj obitelji, posebnu pažnju obratite ne svoje djedove i bake. U zimsko doba oni su najakitivni u traženju žrtava za dugotrajne priče o tome kako je nekada bilo. Priče se uglavnom drže dobro poznatih smjernica kako ovo danas nije ništa, kako je nekada bilo puno više snijega, ljudi skoro golo i bosi, a opet nikome nije bilo hladno niti je bio bolestan.