Pretraga

Kraj pušenju u srednjim školama? Predlaže se povećanje minimalne dobi za kupovanje cigareta

A- A+

Prema mišljenju znanstvenika iz Japana, minimalna dob za legalno kupovanje duhanskih proizvoda trebala bi biti 22 godine. To bi, kako zaključuju prema rezultatima istraživanja, trebalo smanjiti ovisnost o nikotinu i pomoći pušačima da lakše prestanu pušiti.

Ilustracija: Unsplash

Znanstvenici smatraju da bi zakonsko povećanje minimalne dobi za kupovanje duhanskih proizvoda moglo smanjiti ovisnost o nikotinu. Kako prenosi Independent, znanstvenici predlažu da se mladima zabrani kupovanje cigareta i sličnih proizvoda do 22. godine.

Dvije skupine u istraživanju

Naime, tim znanstvenika iz Japana promatrao je 1.382 pušača koji su se liječili u klinici za prestanak pušenja u Kyotu. Pacijenti su bili podijeljeni u dvije skupine – oni koji su počeli pušiti mlađi od 20 i oni koji su počeli pušiti s 20 ili više godina.

Ukupno 556 pušača počelo je pušiti prije 21. godine, što je, inače, zakonska granica u Japanu, dok je njih 826 počelo s pušenjem kad su napunili 20 godina. Skupina koja je ranije počela pušiti izjavila je da u prosjeku puši 25 cigareta dnevno, dok oni koji su kasnije počeli s tom navikom, puše u prosjeku 22 cigarete dnevno.

Od onih koji su rano počeli pušiti, 46 posto je uspješno prestalo s tom navikom, u usporedbi s 56 posto onih koji su počeli pušiti kad su bili stariji od 20 godina.

Izdvojeni članak
Škola i zajednica XV. gimnazija Zagreb

Učenici MIOC-a istraživali su koliko srednjoškolaca puši: Rezultati su pomalo zabrinjavajući

Početak pušenja ima vezu s ovisnošću o nikotinu

– Naši rezultati pokazuju da je rani početak pušenja povezan s većom ovisnošću o nikotinu, čak i u mlađoj odrasloj dobi. Studija pokazuje da povećanje zakonske dobi za kupnju duhana na 22 ili više godina može dovesti do smanjenja broja ljudi ovisnih o nikotinu i izloženih riziku od štetnih zdravstvenih posljedica, rekao je autor istraživanja Koji Hasegawa iz Nacionalne bolničke organizacije Kyoto Medical Centre.

U većini zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, cigarete i ostali duhanski proizvodi mogu se kupiti s navršenih 18 godina. Pušenje kod srednjoškolaca često je i kod nas, što je, među ostalom, nedavno dokazalo istraživanje učenika zagrebačke XV. gimnazija u sklopu predmeta ‘Škola i zajednica’.

Kao što smo pisali krajem srpnja, oni su proveli anketu za učenike drugog i trećeg razreda i došli do spoznaje da gotovo trećina konzumira duhanske proizvode. Pušači najrjeđe puše kod kuće, a najčešće tijekom druženja i izlazaka.