Pretraga

Sportski klubovi na mukama, ne mogu koristiti dvorane: Ministar najavio rješenje

A- A+

Početkom tjedna u javnosti se počelo pričati kako sportski klubovi više ne uspijevaju rezervirati školske dvorane. Inače su ih koristili za treninge, no u zadnje vrijeme škole se navodno pozivaju na preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Iz udruge Glas poduzetnika upozoravaju da ni Ministarstvo obrazovanja ni Zavod još nisu donijeli pismenu odluku kojom se klubovima zabranuje treniranje u školskim dvoranama. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs danas je rekao da uskoro naći rješenje za taj problem.

Foto: srednja.hr

Još početkom tjedna iz udruge Glas poduzetnika upozoravali su na velik problem s korištenjem školskih dvorana. Sportski klubovi koji inače dvorane unajmljuju za treninge, ali se u posljednje vrijeme događa da škole to ne dozvoljavaju, navodno se pozivajući na epidemiološke mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

‘Nema pismene odluke’

Glas poduzetnika, pak, naglašava da pismene odluke kojom se sportskim klubovima zabranjuje korištenje školskih dvorana za treniranje još uvijek – nema. Takav dokument izdalo nije ni Ministarstvo znanosti i obrazovanja ni Zavod za javno zdravstvo.

Izdvojeni članak

Kako organizirati odmor u školama i vrtićima? HZJZ izdao dodatne upute

– Sportski klubovi doprinose državnom proračunu samim time što pojedini igrači igraju u međunarodnim ligama i tako promoviraju našu zemlju. Jedan od primjera je i Svjetsko prvenstvo u nogometu 2018. godine kada je zabilježen porast turističkih noćenja u Hrvatskoj. Domaće tvrtke koje se promoviraju preko sportskih klubova te igrača u drugim zemljama, dobivaju potencijalne klijente čime osiguravaju prihode i poslove za svoje zaposlenike, rekla je Ivana Ožegović, koordinatorica Odbora za sport Glasa poduzetnika.

Nemogućnost korištenja dvorana dovest će do zatvaranja klubova što, smatraju, za sobom nosi dosta negativne posljedice. Mnogo će ljudi ostati bez posla pa će to dovesti do opterećenja državnom proračuna. Osim toga, mišljenja su da će se opteretiti i zdravstveni sustav jer je rekreacija bitna za izgradnju i održavanje imuniteta. Trendovi poput pretilosti čiji rast Hrvatska bilježi u posljednjih par godina dodatno će rasti, a doći će do zatvaranja tvrtki koje prodaju sportsku opremu i organiziraju sportska događanja.

– Sportska natjecanja i sportske pripreme dovode međunarodne sportske klubove i sportaše koji pune državni proračun kroz smještaj, prijevoz, hranu, ističu iz Glasa poduzetnika.

U ponedjeljak smo poslali upit Zavodu za javno zdravstvo. Zanimalo nas je postoje li preporuke prema kojima sportski klubovi više ne smiju koristiti školske dvorane i, ako takve preporuke postoje, da nas na njih upute. Do zaključenja ovog teksta, nismo dobili odgovor.

Ministar Fuchs kaže da će uskoro iznaći rješenje

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs danas je za 24sata kratko prokomentirao spomenuti problem. Rekao je da posebno treba paziti da se školski objekti ne dovedu u opasnost od zaraze virusa, no i najavio skoro rješenje situacije u kojoj su se našli sportski klubovi.

Izdvojeni članak

Veliki vodič za školsku godinu 2020./2021.: Ministarstvo odgovorilo na najčešća pitanja oko nastave

– Krenuli smo s ovom nastavnom godinom, za sada sve teče kako smo zamislili. Između ministarstva turizma i sporta i nas traju intenzivni razgovori u koji su uključeni i stručnjaci epidemiolozi. Vrlo skoro ćemo iznaći rješenje na koji način će se omogućiti funkcija onih dvorana koje se nalaze u sklopu škole, rekao je Fuchs.

Dodatno je istaknuo kako će Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo obrazovanja te Zavod za javno zdravstvo kao institucije odraditi svaka svoj dio posla.

– Ja sam siguran da smo vrlo skoro na poziciji rješavanja tog problema, zaključio je ministar.