Pretraga

Srednja.hr slavi 6. rođendan i 6 godina mladenačkog novinarskog bunta

A- A+

Prije šest godina na današnji dan u globalni www. prostor ušao je jedan od milijuna portala. Po dizajnu svakako nikako poseban, ali sa željom stvaranja onog što je nedostajalo. Medija za mlade, portala koji će biti njihov glas, urednički usmjerenog prema (kako smo tada rekli) ‘mladima i onima koji se tako osjećaju’, novinara koji će u 6 godina objavljivati bez cenzure. Danas, srednja.hr slavi 6. rođendan i možemo reći da smo ponosni kada vidimo do kuda smo došli. Jedan od milijuna na www. prostoru koji brine za mlade, obrazovanje i znanost u Hrvatskoj. To nešto ipak znači, zar ne?

foto: srednja.hr

Iza nas je godina s najvećim profesionalnim izazovima, dubinskim temama i pričama koje su potresle cijelu zemlju. U ovom trenutku, srednja.hr je sinonim za mlade novinare koji se istinski žele baviti svojim poslom. To su novinari koji se bore protiv rektora i drugih moćnika, zauzimaju se za stav i ne bježe od njega.

Otvorili smo na rođendan Google Analytics i taj moćni alat nam govori puno o nama. U šest godina, 15 milijuna jedinstvenih posjetitelja i 35 milijuna posjeta. Nije možda puno kada se uzmu u obzir najposjećeniji hrvatski portali, ali je puno kada se zna da u Hrvatskoj ima oko 350.000 studenata i srednjoškolaca. Puno je kada se zna da nas svaki mjesec posjeti barem toliko jedinstvenih posjetitelja. Znači puno kada svaki mjesec srednja.hr na Gemius Audience bude među 20 ili 25 najposjećenijih medija u zemlji.

Hvala vama, gore navedenim milijunima. Mislimo da novinarstvo postoji samo zbog publike i to je ono što vam želimo pružiti. Želimo u vama probuditi reakciju, jer, nezanemariv je broj mladih do 29 godina i naših čitatelja koji su se u posljednjih šest godina iselili iz zemlje. Ne možemo zatvoriti oči na SOR, stanje na sveučilištima, Strategiju obrazovanja i znanosti te Cjelovitu kurikularnu reformu. Došli smo do trenutka kada smo shvatili da nam i vi vjerujete, a s tim povjerenjem se ne planiramo kockati.

U proteklih godinu dana prešli smo na WordPress, kroz nekoliko mjeseci će portal doživjeti dodatne promjene koje će biti na korist čitateljima, a o ostalim planovima nećemo puno pisati jer je danas dan za naše malo slavlje.

Hvala vam od srca,

Sastav ekipe na 6. rođendan:

Marko Matijević | osnivač i glavni urednik

Ivan Božić | izvršni urednik

Martina Gelenčir | novinarka

Dora Kršul | novinarka

Duje Kovačević | novinar

Inga Đuđik | novinarka

Silvija Vuković | novinarka