Pretraga

Srednja škola u Rijeci dobila novi smjer, to je ujedno i jedno od najtraženijih zanimanja

A- A+

Prva privatna srednja škola u Rijeci, Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića, u svom je dosadašnjem radu učenicima nudila smjer opće gimnazije i fizioterapeutskog tehničara, a sada će se tu naći i treći smjer. Farmaceutski tehničar spada pod neka od traženijih zanimanja u državi, a budući polaznici ove škole uskoro će moći upisivati taj smjer. Učenicima će, u sklopu novog smjera, biti omogućena školska praksa koju će moći obavljati u gradskim ljekarnama ali i u drugim europskim zemljama putem Erasmus projekata.

farmacija

Ilustracija: Pixabay

Neka su od najtraženijih zanimanja u posljednjih nekoliko godina u području zdravstva, a u njih spada i zanimanje farmaceutski tehničar. O tome smo pisali na početku godine. Razloga ima mnogo, a kao bitni se mogu izdvojiti porast broja otvorenih ljekarni, što na domaćem tržištu, a što šire. Tu je i neizbježan utjecaj pandemije koji je potrebu za lijekovima povisio višestruko, a tome pridonosi i visoki životni standard pojedinaca koji se za to zanimanje odluče.

Iz privatne Srednje škole Andrije Ljudevita Adamića u Rijeci tako rade distinkciju između zanimanja farmaceut i farmaceutski tehničar. Farmaceutom se postaje završenim studijskim smjerom, a farmaceutski tehničar zvanje je koje se stječe nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja. Nadodaju i kako će se učenike završnih godina tog smjera pripremati za redovne i izborne predmete na maturi, što bi im trebalo olakšati upis na novootvoreni Fakultet farmacije na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Predupisi na smjerove te škole (uključno i s novim smjerom) su počeli 14. ožujka. Školarina iznosi 3.000 kuna za 12 mjeseci u godini, a upisivati će se ukupno 12 budućih farmaceuta.

Izdvojeni članak
farmacija

U desetak dana novi studij farmacije prijavio 581 maturant, a mjesta je za samo 30 brucoša

Završeni smjer farmaceutskog tehničara otvara brojne mogućnosti zapošljavanja. Raditi se može u privatnim ili javnim ljekarnama, biljnim ljekarnama, laboratorijima za proizvodnju lijekova i kozmetike, stoji na stranici škole, a izdvajaju i kako će učenicima biti omogućena praksa u gradskim ljekarnama u Rijeci, a jednako tako i u Jadran Galenskom laboratoriju. Učenici će uz sve te mogućnosti, u sklopu Erasmus projekata, svoju praksu moći raditi i u zemljama Europske unije.

Za upisivanje u program prekvalifikacija ovog smjera, stoji na stranici škole, potrebno je liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti učenika da obavlja posao farmaceutskog tehničara. To je zbog prirode posla, pa se prije svega kod farmaceutskog tehničara traži preciznost, izoštren vid i spretnost u rukovanju sitnim predmetima, a što uključuje i strpljivost pri rukovanju osjetljivom aparaturom i malim količinama supstanci.