Pretraga

Maturantu je naše pitanje ‘zašto kupuje završni rad?’ bilo smiješno

A- A+

Studentske grupe na Facebooku odličan su kanal pronalaženja posla ili pak postavljanja oglasa za posao. Jedini je problem što je to ujedno i kanal kojim se šalju i mnoge ilegalne, ali i nemoralne i neetične ponude. Jedna od takvih, na koju sustavno upozoravamo, je i kupnja maturalnih, seminarskih i diplomskih radova. Ovoga puta ‘pomoć’ u pisanju rada zatražio je i jedan maturant.

Screenshot: YouTube

Nebrojeno puta pisali smo o tome kako učenici i studenti putem društvenih mreža i bez skrivanja svog identiteta kupuju završne ili neke druge maturalne radove. Princip je jednostavan: u grupi i bez skrivanja imena napišu oglas kako im je potrebna pomoć u pisanju rada, a onda im osoba koja se takvom vrstom posla bavi, za određenu naknadu napiše rad.

Izdvojeni članak

Uhvatili smo profesoricu kako traži osobu koja bi napisala maturalni rad umjesto učenika

Tako smo naišli studenta koji je tražio da mu netko napiše završni rad za mlađu sestru, jedan je genijalac u javnoj grupi objavio ispit koji mu je istog trena trebalo riješiti, a stvari su otišle toliko daleko da smo pred otprilike mjesec dana uhvatili mladu profesoricu kako traži osobu koja bi umjesto njenog susjeda napisala maturalni rad. Izlika joj je bila da nije ona njegova profesorica, već predaje u drugoj školi, ali je na kraju našeg chat dopisivanja shvatila da ipak nije ispravno to što čini. I vjerovali ili ne, bili smo prozvani jer smo javnost upozorili na tu radnju profesorice, kao svi to rade, pa zašto se baš profesoricu istaknulo. 

Ovoga puta u takvoj smo radnji uhvatili maturanta koji je u grupi punoj oglasa za studentski posao pitao postoji li netko tko bi napravio završni rad iz ekonomske struke. Odmah u komentar javila se i, sudeći po načinu komunikacije, njegova poznanica, koja želi da se i njoj napiše rad iz iste struke.
Javljamo se maturantu (podaci poznati redakciji) u inbox, je li potrebno napisati čitav rad na što on odgovara potvrdno i protupitanjem koliko bi to koštalo. Odaje nam i o kojoj je školi točno riječ, te koja bi bila tema rada. Na naš upit zašto rad ne napiše sam odgovara: 

– Kakvo je to pitanje, haha, pita on i dodaje kako je na turniru u Grčkoj i nema kako niti gdje ga napisati, iako na kraju zaključuje da u Grčkoj ima interneta, ali kaže, ‘na 10 minuta’. 

Na svoje posljednje pitanje, misli li da je u redu da on kupuje rad i maturira, dok se ostali njegovi kolege trude i sami ga pišu, odgovor nismo dobili. Školi smo ovu radnju prijavili, a na to hoće li reagirati i pokazati pravednost prema učenicima koji se trude i rade, ne možemo utjecati.