Pretraga

Škola reagirala na našu prijavu pokušaja kupnje maturalnog rada

A- A+

Uhvatili smo maturanta u pokušaju kupnje maturalnog rada, a kao i uvijek, prijavu smo poslali u njegovu školu. Iako to često činimo u takvim slučajevima, nikada do danas reakciju škole na ovakvo nedjelo nismo dobili. Ovoga puta ravnatelj nam se zahvalio na informaciji, te obećao kako će poduzeti određene radnje da se ovakve namjere spriječe.

Screenshot; Facebook

Na žalost, pojava da učenici i studenti kupuju maturalne, seminarske ili pak diplomske radove nije rijetkost. Dapače, takvi su oglasi postali toliko učestali, da se mnogi na njih više i ne osvrću. Uhvatili smo tako jednom studenta koji je na Facebook-u objavio čitav ispit i tražio da mu ga netko riješi, a pronašli smo i oglas u kojemu profesorica traži osobu koja kupuje maturalni rad za učenika. Posljednje ovakvo nedjelo o kojemu smo pisali objavljeno je jučer, a radi se o maturantu ekonomske struke koji je tražio da mu se napiše maturalni rad. Kada smo ga pitali zašto to čini, bilo mu je smiješno.

Izdvojeni članak

Maturantu je naše pitanje ‘zašto kupuje završni rad?’ bilo smiješno

Sva ova tri slučaja prijavljena su školama (fakultetu, u slučaju studenta), pa nas se prozvalo ‘drukerima’ i ‘cinkerima’ jer kao kriminal, korupcija i plagiranje su problem samo kad ga čine visokopozicionirani. Njih se valjda smije prozivati, a ono što rade ‘mali’ nije naša i javna stvar. 

Niti jedna od ustanova kojoj smo nedjelo prijavili nije reagirala, barem do danas. Tijekom dana dobili smo odgovor ravnatelja Treće ekonomske škole u Zagrebu, čiji je učenik nedavno sudjelovao u pokušaju kupnje rada. 

– Zahvaljujemo se na informaciji koju ste nam poslali u vezi kupnje maturalne radnje od strane našeg učenika. Obavještavamo Vas da ćemo poduzeti sve radnje da spriječimo namjere nedozvoljenog i nemoralnog postupka navedenog učenika, a i ostalih, stoji u mailu kojeg potpisuje sam ravnatelj Mirko Kožul.

‘Drukeri’ i ‘cinkeri’ plagijatora i varalica planiramo ostati, ali se nadamo da će ovakvi slučajevi postati rjeđi. Ipak, kada do njih dođe, ostaje nada da reakcija škole poput ove, neće izostati. Jer znate što kaže Voltaire: ‘Tko oprašta zločin, postaje u njemu suučesnik.’