Pretraga

Stižu novi studenski ugovori s prikazom zarade u eurima, iz SC-a otkrili kako će izgledati

A- A+

Hrvatska 1. siječnja 2023. godine prelazi na euro i brojne se institucije postupno prilagođavaju novoj valuti. Među njima su i student servisi. Studentski centar Varaždin objavio je kako poslodavci na ugovorima od 5. rujna moraju iskazivati neto iznos u kunama i eurima.

euro novčanice novac

Foto: Robert Anasch, Unsplash

Od 5. rujna do 31. prosinca 2022. godine poslodavci moraju na studentskim ugovorima iskazivati neto iznose u kunama i eurima, objavio je Studentski centar Varaždin. Sveukupni neto iznos poslodavci moraju iskazati dvojno koristeći fiksni tečaj konverzije od 7,53450 kuna u punom brojčanom iznosu i sukladno pravilima preračunavanja.

– Navedeno nije izrijekom propisano u članku 52. stavak 3. Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH (Narodne Novine br. 57/2022). Međutim, u Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom u stavku 4. točke 3.5.3. Dvojno iskazivanje na obračunskim platnim listama, objavljenima od strane Koordinacijskog odbora za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača (lipanj 2022) navedeno je kako se obveza dvojnog iskazivanja odnosi i na studentske ugovore, navodi Studentski centar Varaždin.

scvaraždineuri

Foto: Studentski centar Varaždin

Na ugovorima je predviđeno mjesto za upis dvojne cijene. Ukoliko se obračunava ugovor koji je izdan prije 5. rujna i nema predviđeno mjesto za iskaz dvojne cijene, a obračunava se 5. rujna ili kasnije, iznos u eurima je potrebno napisati ispod iznosa u kunama.

scvaraždineuri2

Foto: Studentski centar Varaždin