Pretraga

Što će vam se sve dogoditi ako prestanete jesti meso

A- A+

Vrijeme korizme je vrijeme odricanja. Većina vas se vjerojatno odrekla kivija i avokada, ali mnogi su se ipak odlučili odreći nečega što stvarno zahtjeva žrtvu. Mesa na primjer. Mnogima bi odricanje od mesa bilo izrazito teško. Osim što bi nam nedostajale razne delicije, bitne promijene dogodile bi se i vašem tijelu. Donosimo pet stvari koje bi vam se dogodile da prestanete jesti meso.

Flicker; Jeffrey Bary

Izdvojeni članak

U zagrebačkoj menzi studentima serviraju staro i žilavo meso

1. Izgubit ćete na težini

Istraživački tim fakulteta George Washington University school of Medicine nedavno je proveo istraživanje o promjenama u težini osoba koje su prestale jesti meso, piše Independent.

Ispostavilo se da prehrana na pretežito biljnoj bazi vodi do gubitka od otprilike pet kilograma, bez brojenja kalorija i promjena u navikama vježbanja.

2. Dogodit će se promjene u vašim probavnim bakterijama

Da, prvo se pomirite da u vama žive nebrojene milijarde bakterija, a ako sa svejedstva prijeđete na vegetarijanstvo, one će biti raznolikije.

Istraživači sa City University of New York 2014. su istraživali probavne bakterije kod vegetarijanaca, svejeda i vegana. Ispostavilo se da vegani i vegetarijanci imaju znatno raznolikiju želučanu faunu.

Izdvojeni članak

Potvrđeno: Vegeterijanci žive dulje od mesojeda

3. Možda će vam nedostajati nutrijenata

Uravnotežena vegetarijanska prehrana može vam dati dovoljno nutrijenata. Morati ćete samo malo više planirati što ćete jesti. Biti će vam teže skupiti dovoljno vitamina D , B12  i željeza.

Poželjno bi bilo da jedete dovlojno mahunarki, lisnatog povrća, voća, leće, orašastih plodova, mlijeka i jaja.

4. Smanjit će vam se šanse da dobijete rak

Ovo je u svakom slučaju vrlo pozitivna posljedica.  Sve nas je nedavno iznenadila vijest da Svjetska zdravstvena organizacija proglasila suho mesnate proizvode kancerogenim. Da, slanina, kulen, salama i druga suha mesa povećavaju šansu da ćete dobiti rak debelog crijeva.

Ako jedete samo 50 g slanine na dan, šanse da ćete jednom oboljeti od raka rastu za čak 18%

5. Smanjit će se i šanse da ćete oboljeti od srčanih oboljenja

Crveno meso povezano je s razvojem srčanih bolesti. Meso sadrži karnitin, nutrijent čija konzumacija pokreće reakciju želučanih mikroba koja šteti kardiovaskularnom sustavu.

Copy link
Powered by Social Snap