Pretraga

Korizma je mnogima vrijeme odricanja, pitali smo studente kakav je njihov stav: ‘Ne volim samozavaravanje’

A- A+

Korizma je vrijeme u liturgijskoj godini koje traje četrdeset dana, a koje prethodi Uskrsu, najbitnijem i najvećem kršćanskom blagdanu. Korizma je, za razliku od došašća, tužno vrijeme – ili se tako barem predstavlja onima koji o korizmi ne znaju puno. I dok je došašće radosno vrijeme, uz korizmu mnogi razmišljaju o pokori i odricanju.

Ilustracija, foto: Unsplash; Annika Gordon

Korizma zapravo predstavlja liturgijsko vrijeme u godini kada se prisjećamo Isusove muke. Odricanje koje je karakteristično za ovo vrijeme u godini ne bi trebalo biti tu samo kao znak pokore, već i kao trenutak u kojem se kršćani podsjećaju da apsolutno ništa od materijalnih i zemaljskih užitaka im nije potrebno, već je samo Krist taj koji može donijeti potpuno spasenje.

I za razliku od došašća koje se gotovo pa pretvorilo u komercijalnu franšizu i vrijeme za trošenje, korizma još uvijek nije dobila taj status. Ipak, to ne znači da se ne reklamira kao vrijeme u kojem se odričemo ‘grijeha’ i loših stvari – što je potpuno krivo. Trebali bismo se odricati dobrih stvari.

Izdvojeni članak

Korizma za mnoge donosi odricanje: Evo zašto je sada idealno vrijeme za prestati jesti slatko

40 dana u pustinji

– Nisam pretjerani vjernik, ali znam što je korizma, 40 dana pripreme za Uskrs, koji simboliziraju Isusovu muku od 40 dana u pustinji. Ne razmišljam pretjerano o korizmi budući, kao sto sam rekla i nisam neki vjernik. Međutim, poštujem sve vjere te ih smatram pravom osobnog izbora pojedinca. Iz tog razloga ne planiram se odreci ničega, meni korizma dođe isto kao i bilo koje drugo doba godine. Kada bih se odricala to bi trebalo biti od cigareta. Svjesna sam koliko su štetne uz to i skupe ali nezamislivo mi je da prestanem pušiti. Uspjela sam smanjiti i to nevezano za korizmu već je to bila moja odluka, otkrila nam je Anđela (20) iz Zadra.

Korizma sada već traje neko vrijeme i onaj početni entuzijazam je splasnuo. Kada se četrdeset dana odričete nečega, naravno da postoje trenutci u kojima se počinjete preispitivati, razmišljati o tome jeste li napravili dobru stvar. Naravno, nema pretjerano smisla odricati se nečega lošega samo na to relativno kratko vrijeme.

– Znam što je korizma, ali ne razmišljam o njoj. Smatram da ako postoji nešto što želiš promijeniti ili nešto čega se planiraš odreći jer misliš da ti zapravo škodi, da bi to trebao napraviti bez obzira na to je li korizma ili nije. Promjene možeš napraviti bilo kada i radiš ih zbog sebe, jer ionako nema smisla četrdeset dana živjeti na jedan način, a drugih 325 na drugi, kao što to većina ljudi koja se odriče nečega u korizmi čini. Smatram također da bi se svi trebali odreći nečega što smatraju da im škodi, neovisno o vjerskoj identifikaciji ili dobu godine, rekla nam je Marija (21) s Filozofskog.

Što nakon korizme?

Neke od ‘klasičnih’ odluka za vrijeme korizme su odricanje od cigareta, suzdržavanje od seksualnih užitaka i neizostavno izbjegavanje slatkoga. Što je u principu, sve pogrešno. Ako su u pitanju stvari koje vam i inače škode, kakvo smisla ima odreći ih se i onda nakon korizme, ponovno vratiti na staro?

– Isti stav imam i oko drugih korizmenih odluka ne vidim pretjerani smisao u odricanju nečega na 40 dana i onda vraćanju starim navikama. Zato i priznajem da se ne planiram odreći svog poroka (cigareta), jer ne volim samozavaravanje, velike odluke i obećanja za koja znam da ih neću moći ispuniti. Prestanem li pak jednog dana pušiti ili pak dodatno smanjim to će biti moja odluka no u ovom trenutku neću davati nikakva velika, a lažna obećanja budući da zasad ne planiram poduzimati ništa glede činjenice da sam pušač. Korizmu ne smatram rezerviranom samo za kršćane jer svi imaju pravo odabrati popraviti se i odreći loših navika, mada smatram kako im za to nije potrebna korizma već osobna volja i želja te da se jednom kada odluče ne bi trebali biti bolja verzija sebe na samo 40 dana pa natrag na staro, već zauvijek, zaključila je Anđela (20).